Search
Close this search box.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği 2002/2

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

İçindekiler

13.02.2002 Tarihli 24670 Sayılı Resmi Gazete

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (2002/2)

BİRİNCİ KISIM

Genel İşlemler
Soruşturma

Madde 1- İtalteks Ekspo Grup Tekstil San. A.Ş. (İtalteks) ve Pilsa Plastik San. A.Ş. (Pilsa) tarafından yapılan başvuru üzerine; Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Çin Tayvanı, Güney Kore, Malezya ve Tayland menşeli “sentetik filamentten mensucat” için 01/11/2000 tarihli ve 24217 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2000/9 sayılı Tebliğ ile başlatılan damping soruşturması, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüş ve tamamlanmıştır.

Kapsam

Madde 2- Bu Tebliğ; 4412 sayılı Kanunla değişik 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun,30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen damping soruşturmasının sonuçlarını içermektedir.

Bilgilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi

Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün bilinen yerli üreticilerine, Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına, ÇHC, Çin Tayvanı, Güney Kore, Malezya ve Tayland’da yerleşik bilinen ihracatçılarına ve anılan ülkelerde yerleşik diğer ihracatçılara erişilebilmesini teminen soruşturmaya taraf olan beş ülkenin Ankara Büyükelçiliklerine veya temsilciliklerine soru formları gönderilmiştir.

Tarafların soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır. Tarafların süre uzatımı yönündeki makul talepleri ise karşılanmıştır.

Yerli üretici İtalteks ve Pilsa firmaları soru formlarına usulüne uygun şekilde yanıt vermişlerdir. Söz konusu firmalar ayrıca, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuşlar ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgileri temin etmişlerdir. Diğer yerli üreticilerden iş birliğinde bulunan olmamıştır.

“Üretici-ihracatçı soru formları”na cevap veren ve soruşturma süresince işbirliği halinde bulunan üretici-ihracatçı (doğrudan veya aracı kanalıyla ihracat yapan üretici) firmalar ülkeler temelinde aşağıda belirtilmektedir.

a) ÇHC: Herhangi bir üretici-ihracatçı firma işbirliğine gelmemiştir.

b) Çin Tayvanı: Hualon Chemical & Textile Co., Ltd.

c) Güney Kore: Chang Woon Textile Inc., Daekwang Co., Dong Heung Trading Co.Ltd., Dong Sung Trading Co.Ltd., Duck Dong Co.Ltd., Hyun Ma Trading Co. Ltd., Overseas Ltd., Seong-An Co.Ltd., Seung Woo Trading Co. Ltd., Seo Kwang Ltd., Seo Kwang Trading Co., Sung Kwang Co.Ltd., Sun Moon Co.Ltd., UL HWA Co. Ltd., With Textile Co.Ltd.

Saehan Industries Inc. adlı firma başlangıçta soruşturma soru formuna cevap vermiş ve örneklemeye seçilmiştir. Ancak, sonraki aşamada eksik bilgilerin tamamlanması amacıyla gönderilen soru formuna cevap vermediği için, Yönetmelik’in 26’ncı maddesi hükümleri gereğince işbirliğine gelen üreticiler kapsamından çıkarılmıştır. Firmanın kayyımda olması, firmaya soru formuna cevap vermeme esnekliğini tanımamaktadır. Dolayısıyla, firma işbirliğine gelmemiş kabul edilmiştir.

d) Malezya: Hualon Corporation –(M) Sdn.Bhd.

e) Tayland: Mun Ying Co.Ltd., Thai Taffeta Co. Ltd., Tuntex Textile (Thailand) Co.Ltd.

Anılan ülkelerden soruşturma konusu maddenin ithalatını yaptığı belirlenen 84 firmaya ithalatçı soru formu gönderilmiş olup, soru formlarına cevap veren ithalatçı firmaların görüşleri değerlendirilmiştir.

Yerinde Doğrulama Soruşturmaları

Madde 4- Yönetmelik’in 21’inci maddesi hükümleri çerçevesinde şikayetçi firmalardan Adana’da yerleşik Pilsa ve Bursa, Bilecik ve İstanbul’da yerleşik İtalteks nezdinde yerinde doğrulama incelemesi yapılmıştır.

Diğer taraftan, Çin Tayvanı, Malezya ve Tayland’da yerleşik işbirliğine gelen üretici-ihracatçı firmalar ile Güney Kore’de yerleşik işbirliğine gelen ve örnek olarak seçilen Chang Woon Textile Inc., Seong An Co.Ltd., Overseas Ltd. ve With Textile Co.Ltd. adlı üretici-ihracatçı firmalar nezdinde yerinde doğrulama soruşturması yapılmıştır.

İlgili Tarafların Bilgilendirilmesi ve Dinlenmesi

Madde 5- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkelerin Büyükelçiliklerine veya temsilciliklerine ve bilinen üretici-ihracatçı firmalara şikayetin gizli olmayan metni gönderilmiştir.

Yönetmeliğin 24’üncü maddesi çerçevesinde, Tayland Tekstil Üreticileri Birliği’nin talebi üzerine söz konusu Birlik ve işbirliğine gelen Tayland’lı üretici-ihracatçı firmaların katılımı ile 06/04/2001 tarihinde dinleme toplantısı düzenlenmiştir.

Yönetmelik’in 25’inci maddesi uyarınca, soruşturmanın ilgili taraflarına soruşturma sonucundaki belirlemelere esas teşkil eden verileri içeren nihai bildirimler gönderilmiş ve karşıt görüş ve değerlendirmelerini iletmeleri için makul bir süre tanınmıştır.

Nihai bildirimin ilgili taraflara gönderilmesini müteakiben, tarafların görüşlerini sözlü olarak ifade edilebilmelerine imkan vermek amacıyla dinleme toplantıları düzenlenmiştir. ÇHC, Tayland ve Çin Tayvanı dinleme toplantısı talebinde bulunmamıştır.

Güney Kore hükümet temsilcileri, Kore Tekstil Ticaret Odası temsilcisi ve Güney Kore’den işbirliğine gelen Overseas Ltd. firmasının yetkililerinin iştiraki ile 20/12/2001 tarihinde dinleme toplantısı düzenlenmiştir.

Malezya’dan işbirliğine gelen Hualon Corporation–(M) Sdn.Bhd. firmasının yetkilileri ile 10/12/2001 tarihinde dinleme toplantısı düzenlenmiş, firma yetkililerinin nihai bildirime ilişkin soruları cevaplandırılmıştır.

Şikayetçi firmalar İtalteks ve Pilsa firmaları ile başlıca ithalatçı firmalar ve ilgili meslek kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile 03/01/2002 tarihinde kamu dinleme toplantısı düzenlenmiştir.

Tarafların soruşturma boyunca ortaya koyduğu yazılı görüşlerden nesnel ve konuyla ilgili olanlara Tebliğ’in ilgili bölümlerinde cevap verilmektedir.

Soruşturma Dönemi

Madde 6- Damping belirlemesi için, 01/11/1999–31/10/2000 tarihleri arası soruşturma dönemi olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesinde ise, veri toplama ve analiz için 01/01/1997-31/10/2000 arasındaki dönem esas alınmıştır.

Soruşturma Konusu Ürün

Madde 7- Soruşturma konusu ürün, “sentetik filamentten mensucat”tın giyim için kullanılanlarıdır.

Sentetik filamentlerden (devamlı lif) dokunmuş söz konusu kumaşlar, giyim sanayiinin yanı sıra, ev dekorasyonunda da (döşemelik ve perdelik olarak) kullanılmaktadır. Ancak, başvuru konusu ürün yalnızca giyimde kullanılan kumaşlara ilişkin olup, ev dekorasyonunda kullanılan kumaşlar soruşturma kapsamı dışında kalmaktadır.

Sentetik filamentten mensucatların, iplik çeşidi, atkı ve çözgü sıklığı, ağırlığı, dokuma şekli,boyama ve bitirme işlemi gibi teknik ve fiziki özelliklerine bağlı olarak çok çeşitli tipleri bulunmaktadır. Standart veya harcıalem ürünlerin dışındaki kumaşlar, genellikle alıcının istediği özelliklere veya gösterdiği numuneye göre dokunmaktadır. Bu itibarla, kumaşın özellikleri siparişe göre belirlendiğinden, ürünleri belirli tiplerle sınırlandırmak mümkün olmamaktadır.

Kumaşlar kalitesinin yanı sıra, nihai tüketimde hitap ettiği tüketici grubuna göre üst-orta-alt sınıf şeklinde de sınıflandırılmaktadır. Daha nitelikli iplik kullanılan ve dokunmasında daha fazla işlem gerektiren kumaşlar daha maliyetli olması nedeniyle modaya dönük ve pahalı giysiler için kullanılmaktadır.

Soruşturma konusu ürün, 54.07 gümrük tarife pozisyonu altında yer almaktadır. Soruşturma kapsamına dahil olan 73 adet gümrük tarife istatistik pozisyonu EK’te verilmektedir.

Benzer Ürün

Madde 8- Soruşturma konusu ürün ile yerli üretim dalı tarafından üretilen ürünlerin benzer olmadığı ve başta astarlık olmak üzere her ürün tipinin üretilmediği yönünde bazı ithalatçılar ve üretici-ihracatçılar tarafından itirazlar alınmıştır.

Ancak, yapılan incelemede üreticilerden birinin halihazırda az miktarda da olsa astarlık üretiminin olduğu, diğerinin ise piyasadaki fiyat seviyesinin maliyetlerini karşılamadığı gerekçesiyle üretimini durdurduğu ve koşulların elverişli olması halinde en basit dokuma türü olan astarlığı üretmesi önünde herhangi bir teknik engel bulunmadığı tespit edilmiştir.

Öte yandan, Yönetmelik’in 4’üncü maddesinde benzer ürün, dampinge veya sübvansiyona konu mal ile aynı özellikleri taşıyan bir mal, böyle bir malın bulunmaması halinde ise benzer özellikleri taşıyan başka bir mal şeklinde tanımlanmaktadır. Bu çerçevede, yerli ve ithal ürünlerin “benzer ürün” olup olmadığı hususu tespit edilirken, öncelikle aynı özelliklerin olup olmadığı, daha sonra da kullanım alanları ve özellikleri itibariyle benzer olup olmadığı hususu incelenmiştir. Bu incelemede ürünlerin fiziksel özellikleri ve kullanım alanları, birbirini ikame edebilme özelliği, dağıtım kanalları, üretici ve tüketicinin ürünü algılamaları, üretim tesisleri, üretim süreci ve uygun ise fiyat hususlarına bakılmıştır.

Benzer ürün kavramı, “sentetik filamentten mensucat” için irdelenmiştir. Mensucatın yapısını etkileyen her bir faktöre bağlı olarak ortaya çıkan çok sayıda ürün tipi için ayrı ayrı benzer ürün kavramının irdelenmesi gerekmemektedir.

Giyimlik sentetik filamentten mensucat; polyester düz iplik, polyester tekstüre iplik, naylon gibi sentetik filamentlerden dokunmakta ve teknik ve fiziksel özellikleri büyük ölçüde siparişe/talebe göre belirlenmektedir. İplik büküm, haşıl, dokuma, boyama ve bitirme tesisleri bulunan bir işletme, sipariş edilen hemen her tip mensucatı dokuyabilme ve boyayabilme yeteneğine sahip olmaktadır. Yerli ve ithal ürünlerin üretildiği üretim tesisleri ve üretim süreci açısından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Üreticiler, rekabet ortamına göre, harcıalem ürünlerde seri/toplu üretim yapmak veya sipariş üzerine özellikli ürün üretmek gibi tercihlere yönelebilmektedir. Dolayısıyla, yerli ve ithal sentetik filamentten mensucatın fiziksel ve teknik özellikleri ile kullanım alanları bakımından benzer olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan, tüketiciler herhangi bir ürün tipinin olmaması halinde, başka bir ürün tipini o ürün tipi yerine ikame olarak kullanabilmektedir.

Yerli sanayi tarafından üretilen ürünler ile soruşturmaya konu ülkeler menşeli ürünler arasında ayrım yaratan herhangi bir açık farklılık görülmemektedir. Modaya yönelik kumaşlarda görülen ürünün fiziksel özelliklerindeki veya kullanımındaki bazı farklılıklar ise söz konusu ürünlerin birbiriyle “benzer” olmadığı sonucunu doğurmamaktadır.

Mensucat, toptancılar vasıtasıyla küçük ölçekteki hazır giyim imalatçılarına veya perakendecilere satılmaktadır. Büyük ölçekli hazır giyim imalatçıları ise ihtiyaç duydukları kumaşı kendileri doğrudan satın almaktadır. Ham haldeki mensucatı ise boya-apre işletmeleri almaktadır. Genel itibariyle izah edilen bu dağıtım kanalları yerli ve ithal ürünler için aynıdır.

Soruşturma konusu giyimlik mensucat kalitesi ve özellikleri itibariyle sınıflandırılmaya tabi tutulsa dahi, kullanım yeri ve tüketici grupları açısından aralarında her zaman için bir kesişim bulunmaktadır. Bu bağlamda, ithal ürünlerin yerli ürünler ile doğrudan rekabet içinde olduğunu ifade etmek mümkündür.

Diğer taraftan, yerli üretim dalının her bir ürün tipini fiilen üretiyor olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Yerli üretim dalının, sipariş tarzı çalışılan bu sektörde, talep olması halinde daha çeşitli üretim yapma yeteneğine sahip olduğu yerinde inceleme sırasında tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, yapılan incelemeler neticesinde, şikayet konusu maddenin yerli üreticiler tarafından üretilenler ile soruşturma konusu ülkelerden ithal edilenlerin üretim tesislerinin, üretim sürecinin ortak olması, teknik ve fiziki özellikleri, çeşitleri, dağıtım kanalları ve kullanım alanları, üretici ve tüketicinin ürünü algılayışları ve birbirini ikame edebilme özellikleri itibariyle benzer özelliklere sahip olduğu, bu nedenle de benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.

İKİNCİ KISIM

Dampinge İlişkin Belirlemeler
Genel

Madde 9- Güney Kore, Malezya, Çin Tayvanı ve Tayland için damping belirlemesinde, işbirliğinde bulunan üretici-ihracatçı firmaların soru formunda beyan ettiği ve yerinde doğrulanan iç piyasa satış fiyatları, maliyetler ve ihraç fiyatları esas alınmıştır.

ÇHC’nin piyasa ekonomisi uygulamayan bir ülke olarak kabul edilmesi nedeniyle, soruşturma açılış tebliğinde duyurulduğu üzere Yönetmelik’in 7’nci maddesi hükmü çerçevesinde, normal değer tespitinde piyasa ekonomisinin geçerli olduğu emsal ülke olarak Çin Tayvanı kabul edilmiştir. Taraflara tanınan süre içerisinde emsal ülke seçimine ya da ÇHC’nde bu sektörde piyasa koşullarının geçerli olduğuna dair herhangi bir görüş ya da öneri alınmamıştır. Bu bağlamda, Çin Tayvanı için belirlenen normal değer ÇHC için de kullanılmıştır. ÇHC için ihraç fiyatı, işbirliğine gelen ithalatçı firmaların soru formuna vermiş oldukları cevaplar çerçevesinde belirlenmiştir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Normal Değer
Temsil Testi

Madde 10- Yönetmelik’in 5’inci maddesi hükmü gereğince, ihracatçı ülkenin iç piyasasında benzer mal satışları Türkiye’ye satışların %5 veya daha fazlasını oluşturması halinde, iç satışlar normal değerin tespit edilmesi için yeterli miktarda sayılmıştır. Bu test, her bir ürün tipi için ayrı ayrı uygulanmıştır. Bu testten geçen tipler için normal değer, ihracatçı ülke iç piyasasında normal ticari işlemler çerçevesinde gerçekleşen satışlar esas alınarak belirlenmiştir. Temsil testinden kalan tipler için normal değer oluşturulmuş değer esasında belirlenmiştir.

Normal Ticari İşlem Testi

Madde 11- Yönetmelik’in 5’inci maddesi hükümleri gereğince, ihracatçı ülkenin iç piyasasındaki satışların normal değer tespitinde kullanılıp kullanılmayacağının belirlenmesi için normal ticari işlem testi uygulanmıştır. Bu test, her bir ürün tipi için ayrı ayrı yapılmıştır.

Buna göre;

a) Benzer ürünün ağırlıklı ortalama net satış fiyatının, ağırlıklı ortalama birim maliyetinin üzerinde olduğu durumlarda normal değer;

1) Birim maliyetin üzerindeki satışların, ürünün toplam satışlarının %80’ini veya daha fazlasını oluşturması halinde, soruşturma dönemi boyunca gerçekleşen tüm iç piyasa satış işlemlerinin (kârlı ya da kârsız) ağırlıklı ortalaması esasında,

2) Birim maliyetin üzerindeki satışların, ürünün toplam satışlarının %80’inden daha azını oluşturması halinde ise, soruşturma dönemi boyunca gerçekleşen yalnızca kârlı iç piyasa satış işlemlerinin ağırlıklı ortalaması esasında

belirlenmiştir.

b) Benzer ürünün ağırlıklı ortalama net satış fiyatının, ağırlıklı ortalama birim maliyetinin altında olması halinde ise normal değer, oluşturulmuş değer esasında belirlenmiştir.

İç Piyasa Satışlarına Dayanan Normal Değer

Madde 12- Yönetmelik’in 5’inci maddesi hükümleri gereğince, iç piyasa satışlarının esas alındığı hallerde normal değer, ihracatçı ülkenin iç pazarında benzer ürün için normal ticari işlemler çerçevesinde bağımsız alıcılar tarafından ödenmiş olan veya ödenmesi gereken fiyatlar esasında belirlenmiştir.

Oluşturulmuş Değer

Madde 13- Oluşturulmuş değer, maddenin imalat maliyetine satış, genel ve idari giderleri ile makul bir kârın eklenmesi suretiyle belirlenmiştir. İlgili ürünün satış, genel ve idari giderlerinin hesaplanmasında, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri çerçevesinde, ciroya dayalı maliyet dağıtım yöntemi uygulanmıştır.

Kâr Oranı

Madde 14- Oluşturulmuş normal değer hesaplamalarında esas alınan kâr oranı, Yönetmelik’in 6’ncı maddesi hükmü çerçevesinde, ihracatçıların normal ticari işlemler çerçevesinde gerçekleşen benzer ürün satışlarından doğan kârların ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenmiştir.

İKİNCİ BÖLÜM

İhraç Fiyatı
İhraç Fiyatının Belirlenmesi

Madde 15- İhraç fiyatı, ihracatçı firmaların Türkiye’deki bağımsız müşterilere yapılan satışlarında fiilen ödenen fiyat esasında belirlenmiştir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Damping Marjları
Fiyat Karşılaştırması

Madde 16- Adil bir karşılaştırmanın yapılabilmesini teminen, her bir ürün tipi için normal değer ile ihraç fiyatı fabrika çıkış aşamasında karşılaştırılmıştır.

Yönetmelik’in 10’uncu maddesi hükmü gereğince, iç piyasa satış fiyatı ile ihraç fiyatının karşılaştırılmasında; taşıma, sigorta, yükleme ve bindirme masrafları, paketleme giderleri, ödeme koşulları, ticari aşama farklılığı, indirim, geri ödeme, banka masrafları, vergi iadesi gibi farklılıklara ilişkin belgelendirilen, uygulanabilir ve haklı görülen ayarlamalar yapılmıştır.

Damping Marjı

Madde 17- Yönetmelik’in 11’inci maddesi hükmü çerçevesinde damping marjları, normal değer ve ihraç fiyatının ağırlıklı ortalamalarının karşılaştırılması suretiyle hesaplanmıştır. Ancak, ihraç fiyatının değişik alıcılar veya zaman süreleri bakımından önemli ölçüde farklılık gösterdiği hallerde, dampingin büyüklüğünün tam olarak ortaya konulabilmesi ve varsa gizli dampingin etkisiz kılınması için ağırlıklı ortalama normal değer, işlem bazında ihraç fiyatı ile karşılaştırılmıştır.

Damping marjının belirlenmesinde kullanılan yöntem ve hesaplamalar, nihai bildirim aşamasında firma özel bildiriminde ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.

ÇHC İçin Damping Marjı

Madde 18- ÇHC için CIF ihraç fiyatının yüzdesi olarak tespit edilen damping marjı CIF bedelin %70,44’üdür.

Çin Tayvanı’nda Yerleşik İşbirliğine Gelen Üretici İçin Damping Marjı

Madde 19- Çin Tayvanı’ndan işbirliğine gelen Hualon Chemical&Textile Co. (Hualon) firması için CIF ihraç fiyatının % 13,91’i oranında damping marjı tespit edilmiştir.

Hualon firması nihai bildirime ilişkin cevabında geri dönüş, iade ve indirim miktarının damping marjı hesaplanmasında ayarlama olarak dikkate alınması gerektiği hususunda itiraz etmiştir. Ancak, gerek firmanın soru formuna vermiş olduğu cevaplardan, gerekse yerinde inceleme soruşturmasında yapılan incelemeden normal ticari işlemde bilinen iade ve indirimden farklı olarak yapılan işlemin, firmanın eksik ödeme yapıldığında veya kusurlu bir ürünün zararını telafi etmek amacıyla bir sonraki faturada gerçekleştirdiği indirim ya da iade olduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla, gerek iç piyasa satışlarında gerekse dış piyasa satışlarında herhangi bir ayarlama yapılmamıştır. Yerinde inceleme soruşturması sırasında bu hususlarda ayarlama yapılmayacağı firma yetkililerine belirtilmiş olmasına rağmen herhangi bir itiraz alınmamış ve aksi yönde herhangi bir kanıt sunulmamıştır. Hualon firması aynı zamanda kâr marjı hesaplanmasında ağırlıklı ortalama net satış fiyatı, ağırlıklı ortalama üretim maliyetinin altında olan ürün tiplerinde oluşturulmuş normal değer yöntemine başvurulduğunu, ancak söz konusu ürün tiplerindeki kârlı satışların kâr marjı hesaplanmasında dikkate alındığından bahisle kalan kârlı satışların normal değerin tespitinde kullanılması gerektiğini belirtmektedir. Diğer birkaç ürün tipi için ise kalan kârlı satışların sınırlı olması nedeniyle söz konusu kârlı satışların normal değerin tespitinde kullanılmaması gerektiğini iddia etmektedir. Ancak, Tebliğ’in 11, 13 ve 14’üncü maddelerinde açıklanan yönteme göre yapılan hesaplamalar Yönetmelik hükümlerine uygun olup, her bir firma için ayrı yöntem uygulanmamaktadır.

Çin Tayvanı’nda Yerleşik İşbirliğine Gelmeyen Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 20- Yönetmelik’in 26’ncı maddesi hükmü uyarınca, işbirliğinden kaçınmayı önlemek amacıyla, işbirliğine gelen firma için hesaplanan damping marjından daha yüksek oranda bir damping marjının makul bir yöntemle belirlenerek uygulanması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, işbirliğine gelmeyen firmalar için damping marjı, Hualon firmasının Türkiye’ye en fazla sattığı üçüncü sıradaki ürün tipi (ilk iki tipteki damping marjı işbirliğine gelen söz konusu firmanın damping marjından daha küçük olduğu için üçüncü tipe bakılmıştır) esasında belirlenmiştir. Buna göre, işbirliğine gelmeyen firmalar için damping marjı CIF ihraç bedelinin %30,84’ü oranındadır.

Güney Kore’de Yerleşik İşbirliğine Gelen Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 21- Soruşturmaya taraf olan Güney Kore’de yerleşik üretici firmalardan 15’i işbirliğine gelmiştir. İşbirliğine gelen firma sayısının fazla olması nedeniyle Yönetmelik’in 27’nci maddesi hükümleri çerçevesinde örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Bu kapsamda, Türkiye’ye yapılan ihracatta en büyük paya sahip olan dört firma -Koreli firmaların mutabakatları alınarak- örnek olarak seçilmiştir. Bu suretle seçilen dört firmanın ihracat değeri toplamı, işbirliğine gelen firmaların Türkiye’ye ihracatlarının toplam değerinin %78,21’ini temsil etmektedir.

Örneğe Chang Woon, Overseas, Seong An ve With Textile firmaları seçilmiştir. Söz konusu firmalar için CIF ihraç fiyatının yüzdesi olarak hesaplanan damping marjları şu şekildedir:

Chang Woon Textile Inc.: % 4,96

Overseas Ltd.: % 38,61

Seong An Co.Ltd: % 7,07

With Textile Co.Ltd.: % 3,51

Overseas Ltd. firması, nihai bildirime ilişkin yapmış olduğu itirazlarda ve dinleme toplantısı sırasında damping marjının tespitinde gerçekleşen ihraç fiyatının alınmadığından bahisle, ihraç fiyatının yeniden belirlenerek damping marjının hesaplanmasını talep etmiştir.

Yönetmelik’in 9’uncu maddesi hükmü uyarınca ihraç fiyatı, ihraç amacıyla satılan mal için fiilen ödenmiş olan veya ödenmesi gereken fiyattır. DTÖ Anti-Damping Anlaşması’nın 2.4.1 no.lu paragrafının 8 nolu dipnotunda da “normal olarak satış tarihi, maddi satış koşullarını oluşturan satış sözleşmesi, satış teklifi, satış teklifi teyidi veya faturadaki tarihtir” denilmek suretiyle söz konusu belgelerin maddi satış şartlarını belirlediğini ifade etmektedir. Bu bağlamda, yerinde inceleme soruşturmasında da fatura ve bu faturayı destekleyen gümrük beyannamesi veya vergi faturası ile doğrulanan ihraç fiyatı kabul edilerek damping marjı tespit edilmiştir. Öte yandan, ihraç fiyatı ayarlamalarında firmanın soru formuna verdiği cevaplar esas alınmıştır.

Overseas firması, ürünlerinin pahalı olduğu gerekçesiyle metrekare fiyatı 2 ABD Doları’ndan az olmamak kaydıyla fiyat taahhüdü teklifinde bulunmuştur. Söz konusu teklif değerlendirilmiş ancak, uygulanabilir olmaması nedeniyle reddedilmiştir.

Güney Kore’de Yerleşik İşbirliğine Gelen Ancak Örneklemeye Dahil Olmayan Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 22- İşbirliğine gelmiş kabul edilen ancak örneklemeye seçilmemiş olan üretici-ihracatçı firmalar için damping marjı, örneklemeye dahil firmaların bireysel damping marjlarının ağırlıklı ortalaması esasında belirlenmiştir. Bu itibarla CIF ihraç fiyatının yüzdesi olarak hesaplanan damping marjı şu şekildedir.

Daekwang Co., Dong Heung Trading Co.Ltd., Dong Sung Trading Co.Ltd., Duck Dong Co.Ltd., Hyun Ma Trading Co. Ltd., Seung Woo Trading Co. Ltd., Seo Kwang Ltd., Seo Kwang Trading Co.Ltd., Sung Kwang Co.Ltd., Sun Moon Co.Ltd., UL HWA Co. Ltd.: %14,64

Güney Kore’de Yerleşik İşbirliğine Gelmeyen Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 23- Yönetmelik’in 26’ncı maddesi hükmü uyarınca, işbirliğinden kaçınmayı önlemek amacıyla, işbirliğine gelen firma için hesaplanan damping marjından daha yüksek oranda bir damping marjının makul bir yöntemle belirlenerek uygulanması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, işbirliğine gelmeyen firmalar için damping marjı, Overseas Ltd. firmasının Türkiye’ye en fazla sattığı tip için CIF ihraç fiyatının yüzdesi olarak %41,12 oranında tespit edilmiştir.

Malezya’da Yerleşik İşbirliğine Gelen Üretici İçin Damping Marjı

Madde 24- Malezya’dan işbirliğine gelen Hualon Corporation – (M) Sdn.Bhd. (Hualon) firması için CIF ihraç fiyatının % 3,23’ü oranında damping marjı tespit edilmiştir.

Malezya’da Yerleşik İşbirliğine Gelmeyen Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 25- Yönetmelik’in 26’ncı maddesi hükmü uyarınca, işbirliğinden kaçınmayı önlemek amacıyla, işbirliğine gelen firma için hesaplanan damping marjından daha yüksek oranda bir damping marjının makul bir yöntemle belirlenerek uygulanması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, işbirliğine gelmeyen firmalar için damping marjı, Hualon Corporation –(M) Sdn.Bhd. firmasının Türkiye’ye en fazla sattığı tip için işlem bazında, CIF ihraç fiyatının %15,93’ü oranında belirlenmiştir.

Tayland’da Yerleşik İşbirliğine Gelen Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 26- Soruşturmaya taraf olan Tayland’da yerleşik üretici firmalardan Mun Ying Co. Ltd., Thai Taffeta Co. Ltd. ve Tuntex Textile (Thailand) Co.Ltd. firmaları işbirliğine gelmiştir. Söz konusu firmalar için CIF ihraç fiyatının yüzdesi olarak hesaplanan damping marjları şu şekildedir:

Mun Ying Co.Ltd.: %22,07

Thai Taffeta Co.Ltd.: % 8,67

Tuntex Textile (Thailand) Co.Ltd.: %28,96

Thai Taffeta firmasınca nihai bildirime ilişkin itirazlarda, ilk olarak, soruşturma dönemindeki kur farkı zararının, ülkedeki olağanüstü şartlardan, uzun dönemli borçlardan ve bazı kapasite arttırıcı yatırımlardan kaynaklandığı dolayısıyla söz konusu zararın maliyet hesabında dikkate alınmaması ya da kısmen dikkate alınması talep edilmiştir. Bahse konu borçların, ilgili ürüne ilişkin olmadığı yönünde tatmin edici bilgi ve belge sunulmadığından bu itiraz reddedilmiştir.

İkinci olarak, iç piyasada satılan ürünlerin müşteri tarafından ihracı durumunda alınan vergi iadelerinin beyan edilmesinin unutulduğu belirtilerek bu iadelerin dikkate alınması yönünde talepte bulunulmuştur. Söz konusu ayarlama, soru formuna cevap verilmesi aşamasında beyan edilmediği gibi, firma cevaplarında olası bir değişikliğin yerinde doğrulama soruşturması öncesinde beyan edilmesi, aksi takdirde dikkate alınmayacağı yönünde yerinde doğrulama soruşturması öncesi firmaya gönderilen uyarı yazısına rağmen de beyan edilmemiştir. Söz konusu ayarlama, soruşturmanın bu aşamasında doğrulanmadığı ve doğrulanamayacağı gerekçesiyle reddedilmiştir.

Üçüncü olarak, havayoluyla yapılan sevkıyatın normal durumu yansıtmadığı, iletişimdeki bazı sorunlar yüzünden CIF olan bu işlemlerin havayoluyla yapılmak durumunda kalındığı, dolayısıyla havayolu navlunlarının dikkate alınmaması yönünde talepte bulunulmuştur. Söz konusu masrafların şirket tarafından yapılmış olması nedeniyle bahse konu talep reddedilmiştir.

Son olarak, ihracat işlemlerine ilişkin olarak kullanılan kurlara ilişkin itirazda bulunulmuş, ancak, bizzat firma tarafından verilmiş olan söz konusu kurlara ilişkin talep de reddedilmiştir.

Tuntex Textile (Thailand) Company Limited firmasınca, soruşturma dönemindeki kur farkı zararının, ülkedeki ekonomik krizden kaynaklandığı, yatırımların kriz öncesi yapılması nedeniyle krizin başlangıç maliyetini arttırdığı, dolayısıyla finansal masrafların daha uzun süreye yayılarak dağıtılması talep edilmiştir. Firmanın, başlangıç yatırımlarını tamamlayarak 01/01/1999 tarihinde resmi olarak üretime başladığı tespit edilmiştir. Soruşturma dönemi ise 01/11/1999’da başlamaktadır. Firma, bu yöndeki talebini soruşturmanın başlangıcında veya ilerleyen safhalarında bildirmemiş ve dolayısıyla yerinde doğrulama soruşturması sırasında da bu yönde bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle söz konusu iddia, soruşturmanın bu safhasında değerlendirmeye alınmamıştır.

Öte yandan, belirli bir tipin üretim maliyetine ilişkin hesaplama hatası olduğuna dair iddia incelenmiş ve bahse konu ürün tipinin üretim maliyetine ilişkin maddi hata giderilerek, damping marjı yeniden hesaplanmıştır.

Ayrıca firma, fiyat taahhüdü olasılığının dikkate alınması talebinde bulunmuştur. Söz konusu olasılık değerlendirilmiş ancak, gerek somut olmaması gerekse uygulanabilir bulunmaması nedeniyle reddedilmiştir.

Tayland’da Yerleşik İşbirliğine Gelmeyen Üreticiler İçin Damping Marjı

Madde 27- Yönetmelik’in 26’ncı maddesi hükmü uyarınca, işbirliğinden kaçınmayı önlemek amacıyla, işbirliğine gelen firma için hesaplanan damping marjından daha yüksek oranda bir damping marjının makul bir yöntemle belirlenerek uygulanması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, işbirliğine gelmeyen firmalar için damping marjı, Tuntex Textile (Thailand) Co.Ltd. firmasının Türkiye’ye en fazla sattığı tip için, CIF ihraç fiyatının %30,93’ü oranında hesaplanmıştır.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Zarara İlişkin Belirlemeler

BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalat
İthalatın Hacmi ve Gelişimi

Madde 28- Yönetmelik’in 17’nci maddesi çerçevesinde soruşturma konusu ülkeler menşeli ithalatın hacmi ile ilgili olarak; bu ithalatta mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranla önemli ölçüde bir artış olup olmadığı incelenmiştir.

a) Maddenin genel ithalatı

Maddenin genel ithalatı 1997 yılında 136.488.621 metrekare iken soruşturma döneminde (SD) 280.185.259 metrekareye yükselmiştir. Anılan dönemde miktar bazında yaklaşık %105 oranında artış gerçekleşirken, değer bazında yaklaşık %8 oranında artış gerçekleşmiştir.

b) Maddenin soruşturma konusu ülkelerden ithalatı

Maddenin soruşturma konusu ülkelerden ithalatı 1997 yılında 107.363.205 metrekare iken 2000 yılında 236.225.297 metrekareye yükselmiştir. Söz konusu dönemde miktar bazında yaklaşık %120 oranında artış gerçekleşirken, değer bazında yaklaşık %13 oranında artış gerçekleşmiştir. Soruşturma konusu ülkelerin genel ithalat içindeki payı aynı dönemde %78,7’den %84’3’e çıkmıştır.

1) ÇHC: Maddenin ÇHC’den ithalatı, 1997 yılı ile SD arasında miktar bazında %274 oranında artışla 21.701.601 metrekareden 81.175.532 metrekareye yükselmiştir. Aynı dönemde ÇHC menşeli ithalat, değer bazında %146 oranında artmıştır. ÇHC’nin genel ithalat içindeki payı ise anılan dönemde %15,9’dan %29,0’a çıkmıştır.

2) Güney Kore: Maddenin Güney Kore’den ithalatı, 1997 yılı ile SD arasında miktar bazında %40 oranında artışla 61.565.973 metrekareden 86.329.577 metrekareye yükselmiştir. Aynı dönemde Güney Kore menşeli ithalat, değer bazında %11 oranında azalmıştır. Güney Kore’nin genel ithalat içindeki payı ise söz konusu dönemde %45,1’den %30,8’e gerilemiştir. Bununla birlikte Güney Kore, ithalat içinde en büyük paya sahip ülke olma özelliğini kaybetmemiştir.

3) Malezya: Maddenin Malezya’dan ithalatı, 1997 yılı ile SD arasında miktar bazında %314 oranında artışla 9.664.905 metrekareden 40.053.044 metrekareye yükselmiştir. Söz konusu dönemde değer bazında ise %65 oranında artış kaydedilmiştir. Aynı dönemde Malezya’nın genel ithalat içindeki payı ise %7,1’den %14,3’e çıkmıştır.

4) Tayland: Maddenin Tayland’dan ithalatı, 1997 yılı ile SD arasında miktar bazında %178 oranında artışla 4.143.082 metrekareden 11.528.492 metrekareye çıkmıştır. Söz konusu dönemde değer bazında %140 oranında artış gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Tayland’ın genel ithalat içindeki payı %3’den %4,1’e yükselmiştir.

Tayland Tekstil Üreticileri Birliği, Tayland resmi ihracat istatistiklerine dayanarak Tayland menşeli ithalatın ihmal edilebilir düzeyin altında olduğunu, dolayısıyla soruşturmanın Tayland menşeli ürünler için önlemsiz kapatılması gerektiğini belirtmiştir. Ancak, DİE ithalat istatistikleri esas alınarak yapılan incelemede, 1997, 1998, 1999 ve soruşturma döneminde Tayland’ın genel ithalat içindeki payının sırasıyla %3,0; %5,1; %6,2 ve % 4,1 oranında gerçekleştiği görülmektedir. Buna göre Tayland’ın genel ithalat içindeki payı ihmal edilebilir oran olan %3’ün üzerindedir.

5) Çin Tayvanı: Maddenin Çin Tayvanı’ndan ithalatı, 1997 yılı ile SD arasında miktar bazında %67 oranında artışla 10.288.644 metrekareden 17.138.652 metrekareye yükselmiştir. Anılan dönemde değer bazında ithalat ise %15 oranında azalmıştır. Söz konusu dönemde Çin Tayvanı’nın genel ithalat içindeki payı %7,5’den %6,1’e gerilemiştir.

c) Maddenin üçüncü ülkelerden ithalatı

Maddenin üçüncü ülkelerden ithalatı, 1997 yılı ile SD arasında miktar bazında %51 oranında artışla 29.125.416 metrekareden 43.959.962 metrekareye yükselmiştir. Söz konusu dönemde değer bazında artış oranı ise %4 olarak gerçekleşmiştir.

d) Dampingli ithalatın tüketime göre artışı

Maddenin yurtiçi tüketimi, İtalteks ve Pilsa firmalarının yurtiçi satışları ile genel ithalatın toplanması suretiyle hesaplanmıştır.

Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim, endeks olarak 1997 yılında 100 iken SD’nde 205 olmuştur.

1997-SD arasında pazar payı endeksi ÇHC’nin 182’ye, Malezya’nın 202’ye ve Tayland’ın ise 136’ya çıkmıştır. Yine aynı dönem içerisinde Güney Kore’nin pazar payı endeks olarak 32 puan, Çin Tayvanı’nın payı ise 19 puan gerilemiştir.

Fiyatların Gelişimi ve Fiyat Kırılması

Madde 29- DİE kayıtları esas alınarak yapılan incelemede, soruşturmaya konu ülkelerin ağırlıklı ortalama CIF ihraç fiyatları 1997 yılında 100 alındığında, bu rakamın SD itibariyle ÇHC için 66’ya, Güney Kore için 63’e, Malezya için 40’a, Tayland için 87’ye ve Çin Tayvanı için 51’e gerilediği tespit edilmiştir.

Soruşturma konusu ülkeler menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatı yerli üretim dalının yurtiçi satış fiyatları ile mukayese edildiğinde, 1997-SD arasında dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Buna göre soruşturma döneminde fiyat kırılması CİF bedelin yüzdesi olarak ÇHC için %209, Güney Kore için %40, Malezya için %351, Tayland için %106 ve Çin Tayvanı için %56 olarak hesaplanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli Üretim Dalının Ekonomik Göstergeleri

Madde 30- Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinin incelenmesinde Pilsa ve İtalteks firmalarının verileri esas alınmıştır.

a) Üretim

Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan üretim miktar endeksi SD’nde 86’ya gerilemiştir.

b) Satışlar

Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi SD’nde 89’a gerilemiştir. Aynı dönemde satış hasılatı ise reel olarak 100’den 83’e düşmüştür.

c) Yurtiçi Fiyatlar

Yerli üreticilerin ağırlıklı ortalama yurtiçi birim satış fiyatı, 1997 yılında 100 alındığında SD’nde 83’e gerilemiştir.

d) Maliyetler

Yerli üreticilerin ağırlıklı ortalama birim ticari maliyeti 1997 yılında 100 alındığında SD’nde 115’e çıkmıştır .

e) Kârlılık

Yerli üreticilerin şikayet konusu ürüne ilişkin hem toplam kârlılığı hem de birim kârlılığı 1997 yılında 100 iken SD’nde –4’e (zarar) gerilemiştir.

f) İhracat

Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan ihracat miktar endeksi SD’nde 152’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde satış hasılatı ise reel olarak 100’den 80’e gerilemiştir.

g) Piyasa Payı

Yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı endeks olarak 1997 yılında 100 iken SD’nde 44’e gerilemiştir.

h) Kapasite Kullanımı

Yerli üretim dalı, SD’nde dokuma ve boya-terbiye kapasitelerini 1997 yılına göre sırası ile 22 ve 21 puan artırmıştır. 1997 yılında sırasıyla %23 ve %32 olan dokuma ve boya-terbiye kapasite kullanım oranı soruşturma döneminde %16 ve %20’ye gerilemiştir.

i) Stoklar

1997 yılı stok düzeyi 100 olarak alındığında SD’nde stok düzeyi 44’e gerilemiştir. Bu kayda değer azalıştaki en önemli etken dampingli ithalattan dolayı azalan satışlar sonunda stokta bulundurma maliyetini düşürmektir.

j) İstihdam

Sektördeki çalışanların sayısı endeks olarak 1997 ile SD arasında 100’den 92’ye gerilemiştir.

k) Ücretler

Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 1997 ile SD arasında reel olarak 3 puan gerilemiştir.

l) Verimlilik

Üretimde çalışan işçi başına verimlilik 1997 yılında 100 iken SD’nde 94’e düşmüştür.

m) Nakit Akışı

Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı 1997 yılında 100 iken bu rakam SD’nde 8’e gerilemiştir

n) Yatırım Hasılatı

1997 yılı itibariyle %4,47 olan yatırım hasılatı 2000 takvim yılı için %-0,26’ya gerilemiştir.

o) Büyüme

Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 1997 yılında 100 iken 2000 yılında 119 olmuştur.

p) Sermaye Artışı

Yerli üretim dalının 1997 yılında 100 olan öz sermayesi 2000 yılında reel olarak 90’a gerilemiştir.

r) Yatırımlardaki Artış

Yerli sanayinin yatırımları endeks olarak 1997 yılı 100 iken SD’nde 8 olarak gerçekleşmiştir.

s) Değerlendirme

Soruşturmaya konu ülkelerin her birinden yapılan dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki ekonomik etkisi incelendiğinde üretim, iç satışlar, pazar payı, kapasite kullanımı, istihdam, nakit akışı, sermaye artışı, yatırımlardaki artış ve verimliliğe ilişkin göstergelerinin olumsuz etkilendiği, damping marjlarının önemli oranlarda olması ve fiyat baskısı nedeniyle satış fiyatlarında görülen reel gerileme sonucunda hem birim kârlılığın hem de toplam kârlılığın zarara dönüştüğü tespit edilmiştir.

Güney Kore tarafı, yerli üretim dalının ekonomik göstergelerindeki bazı değişimleri olumlu değerlendirerek, yerli üretim dalının zarar görmediğini iddia etmiştir. Ancak Yönetmelik’in 17’nci maddesinde ifade edildiği üzere, ekonomik göstergelerin biri veya birkaçı mutlak belirleyici bir yargıya temel teşkil etmeyebilmektedir. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yerli üretim dalı üzerindeki zarar somuttur.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
Nedensellik

Madde 31- Yönetmelik’in 17’nci maddesi hükümleri gereğince, soruşturma konusu ülkeler menşeli dampingli ithalatın miktarı ve fiyatlarının yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin yanı sıra zarara yol açabilecek diğer unsurlar da incelenmiştir.

Dampingli İthalatın Etkisi

Madde 32- Soruşturmaya konu her bir ülkeden yapılan dampingli ithalatın zarar inceleme döneminde (1997-SD) yurtiçi tüketime göre mutlak ve nispî olarak arttığı, yerli üretim dalının satış fiyatlarını önemli ölçüde kırdığı, fiyat yıpranmasına ve fiyat baskısına yol açtığı tespit edilmiştir.

Bu bulguların yerli üretim dalı üzerindeki etkileri incelendiğinde; yerli üretim dalının satış fiyatlarını önemli ölçüde kıran ve satış fiyatları üzerinde fiyat yıpranmasına ve fiyat baskısına yol açan dampingli ithalat nedeniyle yerli üretim dalının toplam ve birim kârlılığının zaman içerisinde zarara dönüştüğü görülmüştür. Dampingli ithalat nedeniyle yerli sanayi, söz konusu zarar inceleme döneminde iki kattan fazla büyüyen pazardan yararlanamamış, mevcut pazar payını arttıramamış, hatta önemli ölçüde kaybetmiştir. Anılan dönemde yerli üretim dalının üretimi %14, satışları da miktar bazında %10 ve değer bazında reel olarak %17 gerilemiştir. Bu olumsuz etkilere ek olarak, yerli üretim dalının kapasite kullanımı, istihdamı, nakit akışı, sermaye artışı, yatırımlardaki artış ve verimliliğe ilişkin göstergelerinde de olumsuzluklara neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, dampingli ithalat nedeniyle yurtiçinde satış yapmakta zorlanan yerli sanayinin ihracata ağırlık verdiği ve ihracat miktarını önemli ölçüde artırdığı müşahede edilmiştir.

Zarar inceleme döneminde yurtiçi tüketime oranla mutlak ve nispi anlamda artan ve fiyatları önemli ölçüde düşen dampingli ithalattaki gelişim ile yerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle, dampingli ithalat ile yerli üretim dalında görülen zarar arasında nedensellik bağı olduğu sonucuna varılmıştır.

Üçüncü Ülkelerden İthalat

Madde 33- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalat, 1997 ile SD arasında miktar bazında yaklaşık %50 oranında artarken, değer bazında yaklaşık %4 oranında azalmıştır. Söz konusu dönemde üçüncü ülkelerin genel ithalat içindeki payı %30,5’den %27,0’ye; pazar payları ise 3,7 puan gerilemiştir. Aynı dönemde üçüncü ülkeler menşeli ithalatın ağırlıklı ortalama satış fiyatı %36 oranında bir düşüşle 1,38 $/m2’a gerilerken, soruşturmaya konu olan ülkeler menşeli ithalatın ağırlıklı ortalama satış fiyatının 0,33-1,02 $/m2 arasında değiştiği görülmektedir. Dolayısıyla, üçüncü ülkelerin ağırlıklı ortalama satış fiyatı, soruşturmaya konu olan ülkelerin ağırlıklı ortalama satış fiyatının önemli ölçüde üzerindedir. Ayrıca söz konusu üçüncü ülkelerin bireysel olarak ithalat hacimleri ve pazar payları son derece düşüktür.

Bu itibarla, üçüncü ülkeler menşeli soruşturma konusu ürün ithalatının yerli sanayi üzerinde zarara yol açmadığı düşünülmektedir.

Diğer Unsurların Zarar Üzerindeki Etkisi

Madde 34- Soruşturma konusu ülke menşeli dampingli ithalatın miktarı ve fiyatlarının yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin yanı sıra, zarara yol açabilecek diğer olası unsurlar da incelenmiş, ancak bu konuda bir bulgu elde edilememiştir.

BEŞİNCİ KISIM

Sonuç
Karar

Madde 35- Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, Ek-‘te gümrük tarife istatistik pozisyonu ve tanımı verilen sentetik filamentten mensucatın Türkiye’ye ithalatında aşağıda belirtilen oranlarda dampinge karşı verginin yürürlüğe konulmasına İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından 28/01/2002 tarihinde karar verilmiştir.

GTİP/Madde Menşe
Ülke
Üreticiler Dampinge Karşı Vergi
(CIF %)
EK’te Belirtilmiştir. Çin Halk Cum. %70,44
Çin Tayvanı Hualon Chemical&Textile Co. %13,91
Diğerleri %30,84
Güney Kore
Chang Woon Textile Inc.

%40,0
Overseas Ltd. %38,61
Seong An Co.Ltd.

%40,0
With Textile Co.Ltd.

%40,0
Daekwang Co.

Dong Heung Trading Co.Ltd.,

Dong Sung Trading Co.Ltd.,

Duck Dong Co.Ltd.

Hyun Ma Trading Co.Ltd.

Seung Woo Trading Co.Ltd.

Seo Kwang Ltd.

Seo Kwang Trading Co.Ltd.

Sung Kwang Co.Ltd.

Sun Moon Co.Ltd.

UL HWA Co.Ltd.

%14,64
Diğerleri %40,0
Malezya Hualon Corporation –(M) Sdn.Bhd. %3,23
Diğerleri %15,93
Tayland Mun Ying Co.Ltd. %22,07
Thai Taffeta Co.Ltd. %8,67
Tuntex Textile (Thailand) Co.Ltd. %28,96
Diğerleri %30,93

Vergilerin Etkisiz Kılınmasına Yönelik Denetim

Madde 36- Bireysel vergi oranlarına tabi üreticilerden, Türkiye’ye doğrudan veya aracı kanalıyla yaptıkları satışlar hakkında bilgi ve belgeler ile satılan eşyanın fiilen kendi üretimi olduğunu doğrulayıcı bilgi ve belgeler belirli sürelerle talep edilebilecektir.

Yürürlük

Madde 37- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 38- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.


EK

GTİP

Madde İsmi

5407.30.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.30.00.90.00 Diğerleri
5407.41.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.41.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.41.00.90.19 Diğerleri
5407.42.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.42.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.42.00.90.19 Diğerleri (naylon elek/ağ hariç)
5407.43.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.43.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.43.00.90.19 Diğerleri
5407.44.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.44.00.90.19 Diğerleri
5407.51.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.51.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.51.00.90.19 Diğerleri
5407.52.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.52.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.52.00.90.19 Diğerleri
5407.53.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.53.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.53.00.90.19 Diğerleri
5407.54.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.54.00.90.19 Diğerleri
5407.61.10.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.61.10.90.13 Astarlık mensucat
5407.61.10.90.19 Diğerleri
5407.61.30.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.61.30.90.13 Astarlık mensucat
5407.61.30.90.19 Diğerleri
5407.61.50.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.61.50.90.13 Astarlık mensucat
5407.61.50.90.19 Diğerleri
5407.61.90.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.61.90.90.19 Diğerleri
5407.69.10.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.69.10.90.13 Astarlık mensucat
5407.69.10.90.19 Diğerleri
5407.69.90.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.69.90.90.19 Diğerleri
5407.71.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.71.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.71.00.90.19 Diğerleri
5407.72.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.72.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.72.00.90.19 Diğerleri
5407.73.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.73.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.73.00.90.19 Diğerleri
5407.74.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.74.00.90.19 Diğerleri
5407.81.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.81.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.81.00.90.19 Diğerleri
5407.82.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.82.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.82.00.90.19 Diğerleri
5407.83.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.83.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.83.00.90.19 Diğerleri
5407.84.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.84.00.90.19 Diğerleri
5407.91.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.91.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.91.00.90.19 Diğerleri
5407.92.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.92.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.92.00.90.19 Diğerleri
5407.93.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.93.00.90.13 Astarlık mensucat
5407.93.00.90.19 Diğerleri
5407.94.00.10.00 Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar)
5407.94.00.90.19 Diğerleri

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Mevzuatlar İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top