T.C.
GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü
Sayı : B.21.0.GMG.0.06.01-305.01.23
Konu : KEMT Varakası
04.05.2012/02317
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
Genel Müdürlüğümüze Bölge Müdürlüklerinden gelen Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenmesi ile ilgili görüş talebi yazılarında özetle; diğer kolluk birimleri tarafından 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında yapılan yakalamalara ilişkin olarak, Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakasının (KEMT) gümrük idarelerince düzenlenmesi uygulamasına devam edilip edilmeyeceği ve, 4733 sayılı Kanuna muhalefetten iddianame düzenlenen tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkilerle ilgili olarak, ceza davasına katılması gereken Kurumun TAPDK olduğu durumlarda, gümrük idaresince Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenip düzenlenmeyeceği hususlarında görüş talep edilmektedir.
Söz konusu hususlarla ilgili olarak Hukuk Müşavirliği’nin 19.04.2012 tarih ve 1522 sayılı yazısında;
“5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 18 inci maddesinde, gümrük idaresinin katılma talebinde bulunabileceği davaların 5607 sayılı Kanunda tanımlanan suçlar dolayısıyla açılan kamu davaları olduğu hüküm altına alınmıştır. 5015 sayılı Kanunda ise, 5607 sayılı Kanunda yer almayan kaçak petrolle ilgili düzenlemeler yer almaktadır.
5015 sayılı Kanuna dayanılarak çıkartılan Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte kaçak petrolle ilgili olarak 5607 sayılı Kanun kapsamının dışında düzenlemeler yapıldığı görülmektedir.
Gümrük Muhafaza Teşkilatına çeşitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerle verilmiş görev ve yetkiler ile bu görev ve yetkilerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan Gümrük Muhafaza Görev Yönetmeliğinin 98 inci maddesine göre Gümrük Muhafaza Teşkilatınca yapılan yakalamalarda Cumhuriyet Savcılığına gönderilen soruşturma dosyasında yakalanan eşya için kaçak eşya tespit varakasının bulunması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
03.08.2009 tarihli ve 2289 sayılı yazımızda; “4733 sayılı Kanunun 8/4 üncü fıkrası uyarınca el konulan tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilere el konulması, muhafazası ve tasfiyesi Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca yapılmakla birlikte sözkonusu eşyalar kaçak eşya olmadığı için bunlar hakkında Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenmesine, dava defterine kaydedilmesine ve müdahil olunmasına gerek bulunmadığının uygun olacağı görüşüne yer verilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda somut olay bakımından konu değerlendirildiğinde;
– 5607 sayılı Kanuna muhalefetten açılan davalara gümrük idaresinin katılabileceğini, dolayısıyla gümrük idaresince bu kanuna istinaden yapılan yakalamalarda Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenmesi gerektiğine,
– 4733 sayılı Kanun’un 8/4. fıkrası uyarınca tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilere el konulması, muhafazası ve tasfiyesi Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca yapılmakla birlikte, söz konusu eşya 5607 sayılı Kanun hükümlerine göre kaçak eşya olarak nitelendirilemeyeceği için bunlar hakkında Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası düzenlenmesine, dava defterine kaydedilmesine ve müdahil olunmasına gerek bulunmadığına , ilişkin Genel Müdürlüğünüz görüşlerinize Müşavirliğimizce de iştirak edilmektedir.” denilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Bakan a.
Ali GÜLŞEN
Daire Başkanı
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.