Search
Close this search box.

Oyuncaklarda İleri İşlem Hakkında Yazı

Kaydet
Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü

Sayı : 24545304-553.02
Konu : Oyuncaklarda İleri İşlem

10.09.2020/57256272
DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: 26.08.2020 tarihli ve 56871777 sayılı yazınız.

Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan ilgide kayıtlı yazıda, Hasan Akkuzu firması tarafından Oyuncakların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2020/10) uyarınca ithal edilmek istenen ürünlerin Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden teste yönlendirildiği, başvurunun ithalatçı firma tarafından Koşullu Kabul: İleri İşlem ile sonuçlandırılmasının talep edildiği; bu kapsamda peluş hayvan figürü ve bez bebek üretimi için ithalatçı firma adına kapasite raporu ibraz edildiği, bunun yanı sıra ürünlerin yurt içinde nihai ürün haline getirileceği; montaj, paketleme, işleme, etiketleme, işaretleme, belgelendirme gibi işlemleri eksiksiz olarak yapılacağı doğrultusunda taahhütname sunulduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, yapılan fiziki muayene neticesinde plastik bebek parçalarının aynı fatura kapsamında ithal edilmek istendiği, ancak söz konusu ürünlerin kapasite raporunda belirtilmediği; bunun yanı sıra, ürünler üzerinde model numarası, “CE” işareti ve diğer uyarıların da bulunması nedeniyle ithal edilmek istenen ürünlerin nihai ürün kapsamına girebileceği şüphesinin hasıl olduğu belirtilerek ilgili başvurunun ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği hususunda Genel Müdürlüğümüz görüşleri talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 17/01/2002 tarihli ve 24643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (d) bendi, “ilgili teknik düzenlemede aksi belirtilmedikçe, üretici tarafından montaj, paketleme, işleme veya etiketleme gibi ileri bir işlemi gerçekleştirmek amacıyla diğer bir üreticiden alınan veya üreticinin yurt dışında olması halinde üretici tarafından ithal edilen ürünler, piyasaya arz edilmiş olarak değerlendirilmez” hükmünü amirdir. Bu itibarla, piyasaya arz öncesi ileri işleme tabi tutulacak oyuncakların yarı mamul ya da nihai ürün olmasına göre farklı koşullar altında Koşullu Kabul: İleri İşlem ile sonuçlandırılması ve bu ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında değerlendirilmesi uygun görülmektedir.

I) İleri bir işleme tabi tutulmak üzere ithal edilecek oyuncağın yarı mamul niteliği taşıması halinde, kapasite raporunun ve taahhütnamenin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca ileri işleme tabi tutulmak üzere ithal edilecek ürünün piyasaya arz edilmemiş olarak kabul edilmesi için ileri işlemi gerçekleştirecek firmanın üretici niteliğini haiz olması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla, firmanın üretici olduğunun teyiti amacıyla kapasite raporunun sunulması uygun görülmektedir.

Mezkur maddeden ileri işleme tabi tutulacak ürünün üretici tarafından ithal edilmesi gerektiği anlaşılmakla birlikte; ilgili eşyanın üretici niteliği olmayan bir ithalatçı firma tarafından yurtiçi edilmek istenmesi halinde, ithalatçı ile arasında üretim sözleşmesi bulunan bir imalatçı tarafından ileri işlemin gerçekleştirilmesi uygun görülmektedir. Bu çerçevede, ileri işlemi gerçekleştirecek firmanın ithalatçı firmanın kendisi olması halinde, ithalatçı firma adına düzenlenmiş kapasite raporunun; ithalatçı firma dışında bir üretici olması halinde ise, üretici firma adına düzenlenmiş kapasite raporunun ve firmalar arasında yapılan üretim sözleşmesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Sunulan kapasite raporlarının incelenerek, ileri işlemi gerçekleştirecek firmanın oyuncak ya da plastik malzeme üreticisi olduğu yönünde yeterli kanı oluşması halinde kapasite raporlarının kabul edilmesi uygun görülmektedir.

Bunun yanı sıra, ürünün tabi tutulacağı ileri işlemin açıklanarak eşyanın yurt içinde nihai ürün haline getirileceği; nihai hale getirilen oyuncakların piyasaya arz edilmeden önce montaj, paketleme, işleme, etiketleme, işaretleme işlemlerinin ve Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği ile uyumlaştırılmış standartlar doğrultusunda uygunluk değerlendirme işlemlerinin eksiksiz olarak yapılacağı doğrultusunda ithalatçı firmadan taahhütname alınması gerekmektedir.

II) Öte yandan, ileri işleme tabi tutulacak ürünün, oyuncak olarak nihai ürün niteliği taşıması, ürünün niteliğinde değişime sebebiyet vermeyecek şekilde paketleme gibi sınırlı bir ileri işleme tabi tutulacak olması halinde ürüne ilişkin test raporunun sunulması gerekmektedir.

III) İleri işleme tabi tutulacak ürünün TAREKS tarafından doğrudan teste yönlendirilmesi halinde eşyanın yarı mamul ya da nihai ürün olmasına göre yukarıda belirtilen denetim prosedürlerinden ilgili olanın işletilmesi gerekmekte olup, eşyanın ayrıca teste tabi tutulmasına ihtiyaç görülmemektedir. Ancak, nihai ürün özelliği taşıyan ve sadece paketleme işlemine tabi tutulacak plastik oyuncakların üretici niteliği olmayan ithalatçılar tarafından ithal edilmek istenmesi halinde, TAREKS tarafından doğrudan teste yönlendirilen başvuru kapsamı eşyanın fitalat ve bisfenol A açısından test edilmesi uygun görülmektedir.

Bu itibarla, ilgide kayıtlı yazı kapsamında yapılmak istenen işlemin, Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi kapsamında bir ileri işlem faaliyeti olduğu değerlendirilmekte olup; ithalatçı firmanın peluş hayvan figürü ve bez bebek üreticisi olması nedeniyle kapasite raporunun kabul edilmesi uygun görülmektedir.

Bununla birlikte, 4 Ekim 2016 tarihli ve 29847 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Oyuncak Güvenliği Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen “CE işareti, oyuncak piyasaya arz edilmeden önce konulur” hükmünün üretimin hangi aşamasında oyuncağa “CE” işaretinin iliştirileceği hususunda bir sınırlama getirmediği, bahse konu işaretlemenin iliştirilmiş olmasının yarı mamul özelliği taşıyan eşyayı nihai ürün haline getirmeyeceği mütalaa edilmektedir. Bununla birlikte, oyuncağın Yönetmelikte belirtilen gerekleri yerine getirdiğini göstermek amacıyla uygunluk değerlendirmesi işlemlerinin Yönetmeliğin dördüncü bölümde belirtildiği şekilde oyuncağın piyasaya arzı öncesi yapılmasının zorunlu olması nedeniyle “CE” işaretinin üretimin herhangi bir aşamasında oyuncağa iliştirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

VEYSEL PARLAK
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top