Search
Close this search box.

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteğine İlişkin Genelge (Güncel)

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

23.07.2024

PAZARA GİRİŞ PROJESİ HAZIRLAMA DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri
Amaç

MADDE 1- (1) Bu Genelgenin amacı, 17.08.2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan Pazara Giriş Projesi Hazırlama desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin Destek Yönetim Sistemi (DYS)/Kayıtlı elektronik posta (KEP) üzerinden işleyişine yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Genelge, 5973 sayılı Karar ile 2019/7 sayılı Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemine İlişkin Uygulama Tebliği hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen;

a) Bakanlık yurt dışı temsilcisi: Ticaret Müşaviri/Ataşesi veya Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilen Bakanlık temsilcisini,

b) Destek Yönetim Sistemi (DYS): Mal ihracatına ve hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri ile Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Vergi Resim Harç İstisnası, Belgesiz İhracat Kredilerine ilişkin bileşenlerden oluşan Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemini,

c) İncelemeci kuruluş: Bakanlık tarafından görevlendirilen İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerini (İBGS) ,

ç) Karar: 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı,

d) Kayıtlı elektronik posta (KEP): 06/12/2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri uyarınca; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini,

e) İhracat planı: Pazara giriş projesinin çıktısını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği
Proje başvurusu

MADDE 4- (1) Bu Genelge kapsamındaki desteklerden ihracatçı birliği üyesi şirketler faydalanabilir. Şirketler, EK-1’de (Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği Başvurusu ve Destek Ödemesi İçin İbraz Edilmesi Gereken Belgeler) belirtilen belgelerle birlikte proje başvurusunu DYS/KEP üzerinden Bakanlığa yapar.

(2) Başvurular; Bakanlık tarafından içerik, şekil ve bütünlük açısından incelenir. Başvuru kapsamında sunulan belgelere yönelik olarak yapılan ön inceleme çalışmasında şirkete ilişkin aşağıdaki konulardaki yetkinlikler de değerlendirilir:

a) Mevcut üretim yetkinliği ve geliştirme potansiyeli,

b) Pazarlama ve satış,

c) Bilgi sistemleri yönetimi,

ç) Finansal performans,

d) Organizasyon ve insan kaynakları,

e) Üst yönetimin projeyi sahiplenme düzeyi.

(3) Başvurularda eksik bilgi ve belgelerin bulunması ve/veya Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından ek bilgi ve belge talep edilmesi halinde Bakanlık/incelemeci kuruluş, DYS/KEP adresi aracılığıyla bildirimde bulunur. İstenen bilgi ve belgelerin bildirim tarihinden itibaren en geç 3 (üç) ay içerisinde DYS/KEP adresi aracılığıyla tamamlanması gerekir. Bu süre içerisinde eksik belgeleri tamamlanarak DYS/KEP üzerinden gönderilmeyen başvurular iptal edilmiş sayılır. 3 (üç) aylık sürenin hesaplanmasında şirkete bildirim tarihi esas alınır.

(4) Projenin, ön inceleme çalışması sonrası Bakanlık tarafından onaylanmasını müteakip şirket projeye başlayabilir. Projenin başlangıç tarihi, ön onayın başvuru sahibi şirkete KEP/DYS üzerinden gönderildiği bildirildiği tarihtir.

(6) Reddedilen ya da iptal edilen başvuru sahibi şirket, en az 6 (altı) ay sonra tekrar başvuru yapabilir.

Pazara giriş projesi kapsamında danışmanlık hizmeti sağlayacak şirketlerin nitelikleri

MADDE 5– (1) Danışmanlık hizmeti sağlayacak şirketin;

a) 5448 Sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Kararın Yönetim Danışmanlığı Hizmetlerine Yönelik Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin 23/5/2022 tarihli Genelgenin 4 üncü maddesi çerçevesinde destek kapsamına alınmış olması,

veya

b) Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır faaliyette olması,

c) Bünyesinde en az 5 danışman bulunması,

ç) Bünyesindeki ihracat planını hazırlayacak danışmanların, ihracata yönelik en az 5 yıllık tecrübeye sahip olması,

d) En az 50 firmaya ve/veya kurum/kuruluşa yönelik birebir ya da bir proje dahilinde ihracat danışmanlığı hizmeti vermiş olduğunu faturalarla ve sözleşmelerle kanıtlayan yeminli mali müşavirden onaylı belgeyi sağlaması,

gerekir.

İhracat planı

MADDE 6– (1) İhracat planı, EK-2’de yer alan hususlar esas alınarak hazırlanır.

(2) İhracat planı, Bakanlık tarafından ön onay verilmesinden itibaren en geç 6 (altı) ay içerisinde Bakanlığa iletilir. Belirtilen sürede ihracat planının Bakanlığa iletilmemesi durumunda proje iptal edilir.

(3) Prefinansman başvurusunda bulunmak amacıyla ihracat planını kendi bünyesinde hazırlayan şirket, EK-1’de (Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği Başvurusu ve Destek Ödemesi İçin İbraz Edilmesi Gereken Belgeler) yer alan belgelerle Bakanlığa başvuru gerçekleştirir.

(4) Bakanlık, ihracat planını olduğu gibi onaylayabilir, ihracat planına ilişkin değişiklik ve geliştirme önerilerinde bulunabilir veya ihracat planını reddedebilir.

(5) Bakanlık, tarafından şirketlerden ihracat planına ilişkin revize talep edilmesi halinde revize ihracat planının, Bakanlık revize bildirim tarihinden itibaren en geç 3 (üç) ay içerisinde tekemmül ettirilememesi durumunda proje iptal edilir.

(6) İhracat planına ilişkin şirket ve/veya danışmanlık hizmeti sağlayan şirketten Bakanlığa sunum yapması talep edilebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Esaslar
Ödeme başvurusu

MADDE 7 – (1) Bakanlık tarafından Pazara Giriş Projesi kapsamında onaylanan ihracat planına ilişkin destek ödeme başvurularının, onay tarihinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde, EK1’de (Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği Başvurusu ve Destek Ödemesi İçin İbraz Edilmesi Gereken Belgeler) belirtilen belgeler ile incelemeci kuruluşa DYS/KEP üzerinden iletilmesi gerekir.

(2) Bakanlık tarafından nihai değerlendirme aşamasında onaylanmayan ihracat planına ilişkin giderler desteklenmez.

(3) Destekten yararlanılabilmesi için giderlerin ödeme belgesi ve diğer belgelerle birlikte tevsiki gerekir.

(4) Pazara Giriş Projesi başvurusunda onay verilen danışmanlık hizmeti sağlayan şirketin, fatura düzenleyen şirketin ve ödemenin yapıldığı şirketin aynı olması esastır.

(5) Destek başvurusu sonucuna ilişkin bildirim DYS/KEP üzerinden başvuru sahibine yapılır.

Eksik tamamlama

MADDE 8 – (1) Başvurularda eksik bilgi ve belgelerin bulunması ve/veya Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından ek bilgi ve belge talep edilmesi halinde Bakanlık/incelemeci kuruluş, DYS/KEP adresi aracılığıyla bildirimde bulunur. İstenen bilgi ve belgelerin bildirim tarihinden itibaren en geç 3 (üç) ay içerisinde DYS/KEP adresi aracılığıyla tamamlanması gerekir. Eksikliklerin 3 (üç) ay içerisinde tamamlanmaması durumunda destek başvurusu, süresi içinde yapılmamış kabul edilir.

(2) Eksik tamamlama süresinin bitimini müteakip, incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde ilk eksik bildirimine konu edilmemiş eksik bilgi/belgelerin bulunması halinde, incelemeci kuruluş Bakanlığın uygun görüşünü alarak söz konusu eksik bilgi/belgenin tamamlanmasını teminen 1 defaya mahsus 3 (üç) aya kadar ilave süre verebilir.

Ödeme esasları

MADDE 9 – (1) Harcamaların destek kapsamında değerlendirilmesi için tüm ödemelerin şirket tarafından bankacılık kanalıyla yapılması gerekir.

(2) Ödemelerin, bankacılık sistemi içinde tevsik edilebilmesi ve banka tarafından destek müracaatı süresi içinde ilgili hesaba aktarılacak şekilde yapılması şartıyla, şirket kredi kartı ile tek çekimde veya taksitlendirerek ödeyebilir.

(3) Kredi kartı ile ödeme işlemlerinde şirket kredi kartlarının yanı sıra, şirket adına harcama yapmaya yetkili kişilere ait kredi kartları ile yapılan ödemeler de kabul edilir.

(4) Banka hesabına elden yapılan ödemeler ve müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.

(5) Çek ile yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin keşideci tarafından ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir.

(6) Çek ile yapılan ödemelerde çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki tarih, ödeme tarihi olarak esas alınır.

(7) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanlarda TL, döviz cinsinden olanlarda ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kurları listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınır. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.

(8) TCMB kur tablolarında yer almayan para birimlerine istinaden yapılan hesaplamalarda Bakanlıkça uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.

(9) Destek ödemelerinin hesaplanmasında ödeme belgesi tarihinde geçerli olan kur esas alınır.

(10) Ödeme belgesi üzerinde sadece işlem tarihinin yer alması durumunda işlem tarihi, hem işlem hem de valör tarihinin yer alması durumunda valör tarihi esas alınır.

Yurt dışında düzenlenen belgelerin onaylanması

MADDE 10- (1) Şirketler, Genelgede yer alan desteklere konu yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgelerini destek ödeme başvurusu esnasında DYS/KEP üzerinden incelemeci kuruluşa iletir. İncelemeci kuruluş, gerekli gördüğü durumlarda desteğe konu fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgelerinin ilgili ülkenin mevzuatına uygun olduğunun tespitini teminen, DYS/KEP üzerinden, söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunar. Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanan yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgeleri Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından destek kapsamında değerlendirilir. Ülkede Bakanlık yurt dışı temsilcisinin bulunmadığı durumlarda onaylamaya ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.

Mahsup

MADDE 11– (1) İnceleme neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için, destek kapsamındaki şirketin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunup bulunmadığına ilişkin sorgulama re’sen yapılır veya DYS/KEP üzerinden belge talep edilir.

(2) Şirketin anılan kurumlara vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge ya da borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgenin temin edilmesini müteakip, hak ediş miktarı hesaplanır.

(3) Destek ödemesi yapılacak tarafın Hazine ve Maliye Bakanlığı ve/veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde, mahsup işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Hakediş tutarı borçların tamamını karşılaması halinde her iki kuruma, bakiye kalırsa başvuru sahibine ödeme yapılır.

b) Hakediş tutarı borçların tamamını karşılamaması halinde her iki kuruma dağıtılır. Dağıtım oranları, hakediş tutarı borç durumunu gösterir belgelerde yer alan tutarlara orantılanarak hesaplanır.

c) Kurumlardan birisi tarafından haciz konulmuşsa, haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Her iki kurum tarafından da haciz konulmuşsa, öncelikle ilk haczi koyan kuruma ödeme yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler
Belgelerin saklanması ve saklama süresi

MADDE 12 – (1) Genelge kapsamında DYS /KEP üzerinden ibraz edilen her türlü belgenin asıllarının gerektiğinde denetlenmek ve incelenmek üzere 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82 nci maddesi ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde 10 yıldan az olmamak üzere sınıflandırılmış bir biçimde destek başvurusunda bulunan şirket tarafından saklanmaları zorunludur.

Yetki

MADDE 13 – (1) Genelgede düzenlenen hususlara ilişkin talimatlar vermeye, Genelgeye yeni ek ihdas etmeye ve Genelgenin mevcut eklerinde gerekli değişiklikleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık(İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Destek başvurularının alınması

GEÇİCİ MADDE (1) Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği işleyişinin DYS üzerinden gerçekleştirilebilmesine ilişkin teknik düzenlemelerin tamamlanmasına kadarki süreçte tüm başvuru, eksik tamamlama ile diğer yazışma ve bildirim işlemleri KEP üzerinden gerçekleştirilir.

(2) Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği işleyişinin DYS üzerinden gerçekleştirilebilmesine ilişkin teknik düzenlemelerin tamamlandığının Genel Müdürlük tarafından ilan edilmesinin akabinde yapılacak iş ve işlemler DYS üzerinden yürütülür. Başvurusu KEP yoluyla gerçekleştirilen ancak destek ödemesi henüz gerçekleştirilmemiş desteklere ilişkin iş ve işlemler KEP üzerinden yürütülmeye devam olunur.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.


BAŞVURU BİLGİ VE BELGELERİ

Word Formatında İndirmek İçin Lütfen Linki Tıklayınız. EK-1 (16.11.2022)

Word Formatında İndirmek İçin Lütfen Linki Tıklayınız. EK-2 (23.07.2024)

Word Formatında İndirmek İçin Lütfen Linki Tıklayınız. EK A-1 (16.11.2022)


Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top