SANAL TİCARET HEYETİ DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin amacı, 17/08/2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan sanal ticaret heyeti desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden işleyişine yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Genelge, İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen:
a) Bakanlık yurt dışı temsilcisi: Ticaret Müşaviri/Ataşesi veya Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilen Bakanlık temsilcisini,
b) Destek yönetim sistemi (DYS): Mal ihracatına ve hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri ile Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Vergi Resim Harç İstisnası, Belgesiz İhracat Kredilerine ilişkin bileşenlerden oluşan Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemini,
c) İncelemeci kuruluş: Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından görevlendirilen İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerini,
ç) Karar: İhracat Destekleri Hakkında Kararı,
d) Kayıtlı elektronik posta (KEP): 06/12/2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri uyarınca; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sanal Ticaret Heyeti Desteği
Sanal ticaret heyeti destekleri yararlanıcıları
MADDE 4 – (1) Bu Genelge kapsamındaki desteklerden faydalanmak üzere belirlenen işbirliği kuruluşları Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve/veya Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sektör Dernekleri ve Kuruluşları, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ), Ticaret Borsaları, İşveren Sendikaları ile imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatifler ile ihracat konsorsiyumlarıdır.
Desteğe konu unsurlar
MADDE 5 – (1) İşbirliği kuruluşlarınca düzenlenen sanal ticaret heyeti faaliyetleri çerçevesinde aşağıda belirtilen giderler desteklenir:
a) Sanal ticaret heyetinin tanıtımına yönelik internet, mobil ve benzeri dijital ortamları da içeren yazılı ve görsel iletişim veya reklam kampanyalarına dair hizmet giderleri,
b) Sanal ticaret heyetinin planlaması ve koordinasyonuna yönelik hizmet giderleri,
c) Eşleştirme ve iş görüşmelerinin organizasyonuna ilişkin giderler,
ç) Sanal ticaret heyeti faaliyetinin gerçekleştirildiği platformlara ödenen ücretler
d) Tercümanlık giderleri
(2) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamındaki faaliyetlerin yabancı şirket, kurum ve kuruluşları hedeflemek üzere İngilizce ve/veya heyetin hedeflendiği ülke veya ülkelerin dillerinde yapılması zorunludur.
(3) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamındaki faaliyetlerin birden çok dilde yapılması durumunda; tanıtım harcamalarına ilişkin düzenlenen sözleşmeye konu tanıtım unsurlarının hangi ülkelerde kullanılacağının belirtilmesi gerekir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Genel Esaslar
Onay başvurusu ve değerlendirme
MADDE 6 – (1) İşbirliği kuruluşlarının tek başına veya diğer işbirliği kuruluşları ile birlikte düzenleyeceği sanal ticaret heyeti faaliyetleri için, EK A’da belirtilen başvuru belgeleri ile birlikte program başlangıç tarihinden en az 1 (bir) ay önce DYS üzerinden Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) onay başvurusunda bulunulur. Heyet programlarının değerlendirmeye alınabilmesi için, program taslağı ve tahmini bütçenin Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) ibraz edilmesi gerekir.
(2) Başvuruda eksik belge/bilgi olması durumunda, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından işbirliği kuruluşuna DYS üzerinden eksik bildiriminde bulunulur.
(3) Sanal ticaret heyeti faaliyetlerinin onaylanması için EK A’da yer alan tüm belgelerin tamamlanmış olması gerekir.
(4) Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü), başvuruyu; içerik, şekil ve bütünlük açısından inceleyerek olduğu gibi kabul edebilir, değişiklik önerilerinde bulunabilir veya reddedebilir.
(5) İşbirliği kuruluşu, gerçekleştireceği heyete ilişkin değişiklik taleplerini söz konusu programın başlangıç tarihinden en az 15 gün önce DYS üzerinden Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) bildirir. Değişiklik talepleri Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından incelenir ve sonuçlandırılır.
(6) İşbirliği kuruluşları, onaylanan heyetlere ilişkin kesinleşmiş katılımcı bilgilerini, EK A-2 (Sanal Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Bilgi Formu) ve varsa heyete yeni eklenen şirketlere ait EK A-3 (Sanal Ticaret Heyeti Katılımcı Şirket Talep Yazısı) ile programın başlangıç tarihinden en geç 1 iş günü öncesine kadar Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) iletir.
(7) Sanal ticaret heyetlerine aynı sektörde ve/veya alt ve/veya tamamlayıcı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler katılabilir.
(8) Aralarında organik bağ olan şirketlerin birbirleri yerine heyete katılımı destek kapsamında değerlendirilmez.
(9) Sanal ticaret heyetlerinde en az 10 şirketin katıldığı başvurular değerlendirmeye alınır.
(10) Gerçekleştirilen faaliyetlerde ve hazırlanan tanıtım materyallerinde Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından uygun görülmeyen logoların kullanılması durumunda harcama desteklenmez.
(11) İşbirliği kuruluşu, desteğe konu sanal ticaret heyetinin görüntülenebilmesi ve takip edilebilmesi için Bakanlığa gerekli tanımlamaları (kullanıcı adı, şifre vb.) sağlamakla yükümlüdür.
(12) Birinci fıkrada yer alan hükümlere tabi olmaksızın özel ve zorunlu hallerde, başvuruda bulunan işbirliği kuruluşlarının tek başına veya diğer işbirliği kuruluşları ile birlikte düzenleyeceği sanal ticaret heyeti faaliyetlerini destek kapsamına almaya Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.
(13) Kararın 25 inci maddesi uyarınca sanal ticaret heyeti faaliyetinin Bakanlık temsilcisi tarafından izlendiği durumlarda Bakanlık temsilcisi tarafından EK A-8 (Sanal Ticaret Heyeti Değerlendirme Formu-Bakanlık) kullanılır ve ilgili faaliyetlere ilişkin destek başvurusu sonuçlandırılırken EK A-8’de (Sanal Ticaret Heyeti Değerlendirme Formu Bakanlık) yer alan bilgiler esas alınır.
Ödeme başvurusu ve değerlendirme
MADDE 7– (1) İşbirliği kuruluşlarının destek başvurularını, sanal ticaret heyeti programının gerçekleşmesini müteakip, EK A’da belirtilen belgelerle birlikte, faaliyet bitiş tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde DYS üzerinden Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü)/incelemeci kuruluşa iletmeleri gerekir. Destek başvuruları Bakanlık/İncelemeci Kuruluş tarafından sonuçlandırılır.
(2) 3 aylık sürenin hesaplanmasında başvurunun tamamlanarak DYS üzerinden gönderildiği tarih dikkate alınır.
(3) Genelge kapsamındaki faaliyetlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için giderlerin ödeme belgesi ve diğer belgelerle birlikte tevsiki gerekir
(4) Destek başvurusu sırasında ibraz edilecek sözleşme, fatura ve ödeme belgelerinin işbirliği kuruluşu adına düzenlenmiş olması gerekmektedir.
(5) Destek başvurusu sonucuna ilişkin bildirim DYS üzerinden başvuru sahibine iletilir.
Eksik tamamlama
MADDE 8– (1) Bu genelge kapsamında yer alan desteklerden yararlanmak için başvuran işbirliği kuruluşlarının eksik bilgi ve belgeleri bildirim tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde tamamlanması gerekir. Eksikliklerin belirtilen süreler içerisinde tamamlanmaması halinde destek başvurusunun, mevcut belgeler çerçevesinde tekemmül etmiş harcama kalemleri için destek ödemesi yapılır. 3 aylık sürenin hesaplanmasında eksikliklerin tamamlanarak DYS üzerinden gönderildiği tarih dikkate alınır.
(2) Eksik tamamlama süresinin bitimini müteakip, incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde ilk eksik bildirimine konu edilmemiş eksik bilgi/belgelerin bulunması halinde, incelemeci kuruluş Bakanlığın uygun görüşünü alarak söz konusu eksik bilgi/belgenin tamamlanmasını teminen 1 defaya mahsus 3 aya kadar ilave süre verebilir.
Yurt dışında düzenlenen belgelerin onaylanması
MADDE 9-(1) Bankacılık sisteminin genel kabul görmüş kurallara göre çalışmadığı ülkelerde bankacılık sistemi dışında yapılan ödemelerin desteklenebilmesi için, ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisinin ödeme belgesinin o ülke şartlarında muteber olduğuna ilişkin onayı Bakanlık/ İncelemeci Kuruluş tarafından DYS üzerinden ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisinden alınır.
(2) İşbirliği kuruluşları, bu Genelgede yer alan desteklere konu yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgelerini destek ödeme başvurusu esnasında DYS üzerinden incelemeci kuruluşa iletir. İncelemeci kuruluş, gerekli gördüğü durumlarda desteğe konu fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek vb. belgeleri ilgili ülkenin mevzuatına uygun olduğunun tespitini teminen, DYS üzerinden, söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkede Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunar. Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanan yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgeleri Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından destek kapsamında değerlendirilir. Ülkede Bakanlık yurt dışı temsilcisi bulunmadığı durumlarda onaylamaya ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık(İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.
Ödeme esasları
MADDE 10 – (1) Harcamaların destek kapsamında değerlendirilmesi için tüm ödemelerin işbirliği kuruluşu tarafından bankacılık kanalıyla yapılması gerekir.
(2) Faturayı düzenleyen kuruluş ile ödeme yapılan kuruluşun farklı olduğu durumlarda iki kuruluş arasındaki bağı gösteren belgenin ibrazı halinde ilgili harcama destek kapsamında değerlendirilir.
(3) İşbirliği kuruluşu tarafından yapılan ödemelerin, bankacılık sistemi içinde tevsik edilebilmesi ve banka tarafından destek müracaatı süresi içinde ilgili hesaba aktarılacak şekilde yapılması şartıyla, işbirliği kuruluşu kredi kartı ile tek çekimde veya taksitlendirerek ödeyebilir.
(4) Kredi kartı ile ödeme işlemlerinde işbirliği kuruluşu tüzel kişisine ait kredi kartlarının yanı sıra, işbirliği kuruluşu adına harcama yapmaya yetkili kişilere ait kredi kartları ile yapılan ödemeler de kabul edilir.
(5) Banka hesabına elden yapılan ödemeler ve müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.
(6) Çek ile yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin keşideci tarafından ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir.
(7) Çek ile yapılan ödemelerde çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki tarih, ödeme tarihi olarak esas alınır.
(8) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanlarda TL, döviz cinsinden olanlarda ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınır. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.
(9) TCMB kur tablolarında yer almayan para birimlerine istinaden yapılan hesaplamalarda Bakanlıkça(İhracat Genel Müdürlüğü) uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.
(10) Destek ödemelerinin hesaplanmasında ödeme belgesi tarihinde geçerli olan kur esas alınır.
(11) Ödeme belgesi üzerinde, sadece işlem tarihinin yer alması durumunda işlem tarihi; işlem ve valör tarihinin yer alması durumunda ise valör tarihi esas alınır.
Mahsup
MADDE 11 – (1) İnceleme neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için, destek kapsamındaki işbirliği kuruluşunun Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunup bulunmadığına ilişkin sorgulama re’sen yapılır veya DYS üzerinden belge talep edilir.
(2) İşbirliği kuruluşunun anılan kurumlara vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge ya da borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgenin temin edilmesini müteakip, hak ediş miktarı hesaplanır.
(3) Destek ödemesi yapılacak tarafın Hazine ve Maliye Bakanlığı ve/veya Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde, mahsup işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Hakediş tutarı borçların tamamını karşılaması halinde her iki kuruma, bakiye kalırsa başvuru sahibine ödeme yapılır.
b) Hakediş tutarı borçların tamamını karşılamaması halinde her iki kuruma dağıtılır. Dağıtım oranları, hakediş tutarı borç durumunu gösterir belgelerde yer alan tutarlara orantılanarak hesaplanır.
c) Kurumlardan birisi tarafından haciz konulmuşsa, haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Her iki kurum tarafından da haciz konulmuşsa, öncelikle ilk haczi koyan kuruma ödeme yapılır.
(4) Destek başvurusu sonucuna ilişkin bildirim DYS üzerinden başvuru sahibine iletilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Belgelerin saklanması ve saklama süresi
MADDE 12 – (1) Bu Genelge kapsamında DYS üzerinden ibraz edilen her türlü belgenin asıllarının gerektiğinde denetlenmek ve incelenmek üzere 6102 sayılı Kanunun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82 nci maddesi ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde 10 yıldan az olmamak üzere sınıflandırılmış bir biçimde işbirliği kuruluşu tarafından saklanmaları zorunludur.
Yetki
MADDE 13 – (1) Bu Genelgede düzenlenen hususlara ilişkin talimatlar vermeye, bu Genelgeye ek ihdas etmeye ve bu Genelgenin mevcut eklerinde gerekli değişiklikleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.
(2) Genelgenin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan hükümlere tabi olmaksızın özel ve zorunlu hallerde, başvuruda bulunan işbirliği kuruluşlarının tek başına veya diğer işbirliği kuruluşları ile birlikte düzenleyeceği sanal ticaret heyeti faaliyetlerini destek kapsamına almaya Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.
İstisna
MADDE 14 – (1) İşbirliği kuruluşları bu Genelge kapsamında desteklenen giderlerine yönelik olarak Bakanlıkça yürütülen başka desteklerden yararlanamaz.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 15 – (1) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 2573 Sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Kararın Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Genelge ekleri ve değişiklikleri ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçmiş başvurulara ilişkin usul ve esaslar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce onaylanmış faaliyetlere ilişkin destek başvurularının sonuçlandırılmasında Genelgenin 15 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılan mevzuatın lehe olan hükümleri uygulanır. Bununla birlikte söz konusu başvurular, varsa bu Genelgenin lehe olan hükümlerinden de yararlandırılır.
KEP üzerinden yürütülen iş ve işlemler
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Genelgeye konu sanal ticaret heyeti desteğinin işleyişinin DYS üzerinden gerçekleştirilebilmesine ilişkin teknik düzenlemelerin tamamlanmasına kadarki süreçte tüm başvuru, eksik tamamlama ile diğer yazışma ve bildirim işlemleri Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden gerçekleştirilir.
(2) Bakanlık/İncelemeci kuruluşa ibraz edilen destek ve harcama başvuru belgeleri ile Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belgenin, başvuru sahibine ait KEP adresi aracılığıyla Bakanlık/Bölge Müdürlüklerinin KEP adresine iletilmesi gerekir. KEP yoluyla yapılan başvurularda, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü)/incelemeci kuruluş başvuru sahibine yapacağı bildirimleri KEP adresi aracılığıyla yapar. Bakanlık/İncelemci kuruluş kayıtlarındaki adreslerin/KEP adreslerinin güncel halde tutulması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.
(3) KEP aracılığıyla iletilen her başvurunun, ticari sicil kayıtlarında temsile yetkili olduğu belirtilen kişi/kişiler tarafından 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu standartlarına uygun nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturulan elektronik imza ile imzalanması ve elektronik imzalı dokümanların dosya uzantılarının Bakanlık/İncelemeci kuruluş Elektronik Belge Yönetim Sistemince tanınır olması zorunludur.
İncelemeci Kuruluş
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu genelge kapsamında 01/01/2023 tarihine kadar gerçekleştirilen tüm başvurular Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü), 01/01/2023 tarihinden sonra gerçekleşen tüm başvurular Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenen İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.
EKLER
EK-A Sanal Ticaret Heyetleri Başvuru Bilgi ve Belgeleri (10.10.2022)
EK A-1 Onay Başvuru Formu (10.10.2022)
EK A-2 Katılımcı Şirket Bilgi Formu (10.10.2022)
EK A-3 Katılımcı Şirket Talep Yazısı (10.10.2022)
EK A-4 Yabancı Katılımcı Şirket Bilgi Formu (10.10.2022)
EK A-5 Ödeme Talep Formu (10.10.2022)
EK A-6 Sonuç Raporu (10.10.2022)
EK A-7 Değerlendirme Formu (Şirket) (10.10.2022)
EK A-8 Değerlendirme Formu (Bakanlık-İBK) (10.10.2022)
Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.