Search
Close this search box.

Tasfiye İşlemleri Hakkında Yazı

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü

Sayı :22263645-010.07.01
Konu :Tasfiye İşlemleri Hk.

31.01.2020/51915726
DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : 03.09.2013 tarihli ve 2269 sayılı yazımız.

Açık teklif usulüne göre yenilenen e-ihale sistemi ile Tasfiye Yönetim Sistemi (TYS) arasındaki entegrasyon sağlanmış olup, işbu yazımız tarihinden itibaren Tasfiye İşletme Müdürlüklerince yapılacak e-ihalelerin TYS üzerinden başlatılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, tasfiye işlemlerinin Bölge Müdürlüklerince takibinin sağlanması amacıyla TYS sistemindeki “Müfettiş/Bölge Müdürlüğü” profili kullanılarak, Bölge Müdürlüğündeki ilgili personelin yetkilendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, ilgide kayıtlı dağıtımlı yazımızın 2 nci maddesinin (ç) bendine aşağıdaki 3 no.lu alt bent eklenmiş, 3, 6 ve 10 uncu maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 5 inci maddesinin (g) bendi ise yürürlükten kaldırılmış olup, değişikliklerin işlendiği metin ektedir.

“2) ARAÇLARLA İLGİLİ İŞLEMLER

ç) 3- Araçların satışa sunulmasında ekte yer alan eksper raporu formatı kullanılır.”

“ 3) HASAR ORANI %70’İN ÜZERİNDE OLAN ARAÇLAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER
Tasfiye Yönetmeliğinde, hasar oranı nedeniyle trafik şahadetnamesi düzenlenmeyeceği belirtilen araçların, Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-ğ maddesi çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 30/12/2009 tarihli 27448 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca anılan Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlara, taraflarca belirlenecek bedel üzerinden teslim edilmesi gerekmektedir.

Yaşına ve hasar oranına bakılmaksızın klasik otomobiller ile yarış otomobilleri bu uygulamanın dışında tutulacaktır.”

“6) PERAKENDE SATIŞLAR

a) Tasfiye Yönetmeliğinin 46 ncı maddesinde yer alan “…(4) Perakende satışı uygun bulunan eşyadan miktarı fazla olanlar başka bölge müdürlüklerine bağlı mağazalara orantılı bir şekilde dağıtılır. Dağıtım ile ilgili usul ve esaslar Genel Müdürlük tarafından belirlenir…” hükmü doğrultusunda, perakende kararı alınan eşya, Tasfiye Yönetim Sisteminde (TYS) tüm perakende satış mağazalarının erişimine açık olacak şekilde duyurulacak ve mağazaların talepleri karar tarihinden itibaren 3 (üç) işgünü içerisinde sistem üzerinden alınacaktır.

Tasfiye Yönetmeliği’nin 45 inci maddesinde yer alan “(2)5607 sayılı Kanun uyarınca tasfiyelik hale gelen ve açık artırma suretiyle satışa sunulan perakende niteliğini haiz eşya yüzde yetmiş beşin altında teklif alması halinde 38 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen teklif bedeli üzerinden işletme tarafından satın alınarak perakende satılabilir.” hükmü çerçevesinde, 5607 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik hale gelip ihale suretiyle satışa sunulan ve yapılan ihalede teklif alan eşyanın teklif edilen bedelin üzerinde gelir getireceğinin düşünülmesi halinde teklif bedeli üzerinden satın alınıp alınmayacağı, teklif değerlendirme süresi içinde e-posta yoluyla perakende satış mağazalarının bağlı olduğu işletme müdürlüklerine önerilecek ve 1 (bir) işgünü içerisinde değerlendirilerek, olumlu cevap alınması halinde söz konusu eşyaya perakende kararı alınacaktır.

Eşya dağıtımı Genel Müdürlük tarafından karar tarihini takip eden 3 (üç) işgünü içerisinde TYS üzerinden yapılacaktır. Dağıtımı yapılan eşya en kısa sürede ilgili Müdürlükçe teslim alınarak sistem üzerinden işlemler tamamlanacaktır.

Satış durumu dikkate alınarak diğer bir mağazaya aktarılacak eşyanın devri ile miktarı fazla olması nedeniyle mağazalar arasında dağıtımı yapılan eşyanın teslimine ilişkin mağazalar arasında gerekli koordinasyon sağlanacaktır.

b) Satışı yapılan eşyanın devamının olmaması nedeniyle müşteri tarafından eşyanın belli kişilere satıldığı algısının oluşmaması ve kurum imajımızın zedelenmemesi için, talebi yüksek olan eşyanın daha geniş müşteri kitlesine satışının yapılması ile yapılan işlemlerde nezaket ve saygı kurallarına uyulması konularında gerekli hassasiyetin gösterilmesine dikkat edilecektir.”

“10) DİĞER İŞLEMLER

a) Açık artırma salonlarında ihale yapılacak olması halinde satışlara ilişkin duyurunun yapılabilmesi için işletme müdürlüğünce satış tarihinden en az 5 (beş) gün önce ilan ve satış listesinin birer örneği ile satışa sunulan araçların fotoğrafları tasistas@gtb.gov.tr ve tasisbim@gtb.gov.tr elektronik posta adreslerine gönderilecektir. Söz konusu ilan ve satış listeleri gerekli duyuruların yapılması amacıyla diğer işletmelerin resmi e-posta adreslerine de gönderilecektir.

b) Açık artırma salonlarında ihale yapılması halinde satışlara ilişkin olarak İşletme müdürlüğünce, ihalenin sona erdiği gün düzenlenen “Sonuç Listesi” aynı gün, ihalede verilen en yüksek teklifin ihaleye esas bedelin en az yüzde yetmiş beşini bulmaması durumunda ise “Teklif Sonuç Tablosu” teklifin onaylanmasını müteakip en geç 3 (üç) gün içerisinde tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.

c) Tasfiye Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca işlem yapılabilmesi için ihaleyi yapan işletme müdürlüğünce, yasak fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen 3 (üç) iş günü içinde tutanak ve benzeri belgeler var ise bu belgeler de eklenmek suretiyle Genel Müdürlüğe yazı ile bilgi verilecektir.

ç) Tasfiye Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, teminat bedelini tamamlayanlar hariç olmak üzere teminatı yeterli olmadığı halde pey süren veya ihale bedelini ödemeyen alıcı veya vekiline ilişkin bilgilerin, TYS’de yer alan “Yasaklı İşlemleri” bölümüne fiilin tespit edildiği tarihi izleyen 3 (üç) iş günü içinde kaydedilmesi gerekmektedir. E-ihale üzerindeki yasaklama işlemleri Genel Müdürlükçe gerçekleştirilmekte olup, ihale salonlarında yapılan ihalelerde ise TYS üzerindeki yasaklı listesinin takip edilmesi gerekmektedir.”

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Savaş MALKOÇ
Bakan a.
Genel Müdür

EKLER:
2269 sayılı yazıya değişiklikler işlenmiş metin ile Eksper Raporu ör.

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri


ARAÇ TESPİT ve DEĞERLENDİRME FORMU
T.C. TİCARET BAKANLIĞI ………….TASFİYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNE

1 Marka Cinsi
2 Tipi
3 Ticari Adı
4 Model Yılı
5 Araç Sınıfı
6 Araç Cinsi
7 Rengi
8 Motor No
9 Şase No
10 Net Ağırlık
11 Azami Yüklü Ağırlığı
12 Katar Ağırlığı
13 Römork Azami Yüklü Ağırlığı
14 Koltuk Sayısı (Sürücü Dâhil)
15 Silindir Adedi
16 Silindir Hacmi
17 Motor Gücü
18 Yakıt Cinsi
19 Vites Türü
20 Rapyo/Teyp (var/yok)
21 Çeki Demiri (var/yok)
22 Km (göstergede okunun bilgidir)
23 Hasar Oranı %
24 Euro Standardı
25 Katalitik Konvertör
26 Çekiş Yönü
27 Çekiş Durumu
28 Dingil Mesafesi
29 Şase Uzunluğu
30 Kasa Uzunluğu
31 Genişlik

ARAÇ DURUM DEĞERLENDİRMESİ

… şase numaralı ……….. marka ……. model araç üzerinde ekspertiz çalışmaları sonucu aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

(Bu alana yazılabilecek örnekler)

(Bu alanda yer alan bilgiler aracın eski sahibinin beyanına göre doldurulduysa, tespitin başına “aracı terk eden kişinin beyanına göre” ifadesine yer verilecektir.)

  • Araç çekici üzerinde gelmiştir.
  • Araç çalışarak gelmiştir.
  • Aracın motor arızası vardır.
  • Aracın şanzıman arızası vardır.
  • Araçta sel hasarı vardır.
  • Aracın anahtarı bulunmaktadır/bulunmamaktadır.
  • Aracın tespit edilen hasarlarının maddeler halinde yazılması
  • Vb.

*Kontroller görsel olarak yapılmıştır. Aracın tespit edilen, muadilinin veya imalatçı beyanlarındaki özelliklerinin varlığı ve çalışır olup olmadığının tespit edilemediği göz önünde bulundurulmalıdır.

RAYİÇ BEDEL TESPİT TUTANAĞI

………… şase numaralı ……. marka …….. model araç piyasa rayiç bedeli çalışmalarına ilişkin bulgu ve tespitlerimde:

Araç üzerindeki onarım masrafları ………. TL’dir.

Yapılan piyasa rayiç bedeli çalışmalarında emsal araçların …………TL – ………. TL fiyat aralığında olduğu, ortalama değer olan ……….. TL aracın bedeli olarak düşünülmüş, ancak ilgili aracın yüzde …… oranında hasar ve mekanik bakım ve onarım masrafları göz önüne alındığında ……….. TL değer görmesi uygundur.

………………………GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

23.08.2013 tarihli 2013/4 sayılı Genelgeyle, 01.09.2013 tarihi itibariyle yürürlükten kalkan meri Tasfiye Yönetmeliği, Tasfiye İşletme Bölge Müdürlükleri Ambar Yönetmeliği ve Tasfiye İşletme Bölge Müdürlükleri Hizmet Tarifesi uyarınca düzenlenmiş tüm yönergeler, tasarruflu/dağıtımlı yazılar ile anılan Genelge eki listede yer alan Genelgeler yürürlükten kaldırıldığından eşya ve araçların tasfiyesinde aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

1) TASFİYE TESPİT VE TAHAKKUK BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN HUSUSLAR

a) Tespit ve Tahakkuk Belgesi (TTB)’nin düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen Gümrükler Genel Müdürlüğünün 2007/31 sayılı Genelgesi 2013/4 sayılı Genelgeyle yürürlükten kaldırıldığından, TTB’nin düzenlenmesi, tasfiye işletme müdürlüklerine gönderilmesi v.b. işlemlerde 25/06/2013 tarihli 28688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tasfiye Yönetmeliği ile anılan Yönetmeliğin 17/A-17/B nolu ekinde yer alan bilgiler/belgeler esas alınacaktır.

b) TTB’de doldurulması zorunlu alanlar mezkur Yönetmelik ekinde belirlenmiş olup, zorunlu alanların (sistem üzerinde zorunlu alan olarak görünmese bile) boş bırakılması, hatalı veya eksik doldurulması halinde belge, düzenleyen gümrük müdürlüğüne iade edilecektir.

c) Eşyanın satışı öncesi ayniyat tutanağı düzenlenmesi işlemi uygulamadan kaldırıldığından, TTB’ler eşyanın bulunduğu yerde ve görülerek düzenlenecektir.

ç) TTB’de, varsa eşya için alınmış izin yazılarına/uygunluk belgelerine de yer verilecek, eşya için ilgili kurumlarca yurda girişine izin verilmediğine dair yazı/uygunsuzluk yazısı varsa, bu husus belgenin sair hususlar bölümünde ayrıca belirtilecektir.

d) Eşyanın gümrüklenmiş değerinin tespitinde esas alınan eşya üzerindeki vergi ve mali yükler ayrıntılı olarak gösterilecek olup, söz konusu vergi ve mali yükler spesifik olarak belirlenmiş ise bu tutarlar satışa esas bedele dahil edilmeyecek, ancak satış sırasında tahsil edilebilmesi için bu durum TTB’de ayrıca belirtilecektir.

2) ARAÇLARLA İLGİLİ İŞLEMLER

a) Trafik kayıtlarının kapatılması işlemleri:

1- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında tasfiye edilecek olan araçların kayıtlarının kapatılması yönünde ilgili trafik tescil kuruluşuna yazılı talepte bulunularak;

i) İlgili mahkemece müsaderesine karar verilmiş ve kararın kesinleşmiş olması şartıyla, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 73 üncü maddesi uyarınca, zapt edildikten sonra yediemine teslim edilmemiş ise zapt tarihi itibariyle, yediemine teslim edilmiş ise müsadere tarihi belirtilmek suretiyle müsadere kararının tasdikli bir örneği gönderilerek, aracın dosya ve bilgisayar kayıtlarının “trafikten çekme” olarak kapatılması istenilecek,

ii) Henüz müsadere kararı verilmemiş veya müsadere kararı kesinleşmemiş araçların da 5607 sayılı Kanunun 10 veya 16 ncı maddeleri uyarınca tasfiye edilebilmeleri için 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 180 inci maddesinde yer alan “…4. Üzerlerinde satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek gibi şerhler bulunan taşıtların tasfiyesinde, bu şerhler ayrıca bir işleme gerek olmaksızın, tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren kalkmış sayılarak varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilir ve tasfiyesi tamamlanarak birinci ve ikinci fıkra hükümleri çerçevesinde kalan para emanete alınır. Dava sonucunda taşıtın sahibine iadesine karar verilmesi halinde, şerhlere konu bedel ilgilisine ödendikten sonra kalan tutar ikinci fıkra hükmü uyarınca sahibine ödenir…” hükmü uyarınca araç üzerindeki takyidatların kaldırılarak takyidata konu edilen bedelin bildirilmesi istenilecek,

kayıtlarının kapatıldığı bildirilen araçlar satışa sunulacaktır.

2- 4458 sayılı Kanun kapsamında tasfiye edilecek olan araçlardan Ülkemizde tescil kaydı bulunanların kayıtlarının kapatılması yönünde ilgili trafik tescil kuruluşuna yapılan yazılı talepte; aracın fiilen gümrük müdürlüklerince teslim alındığı tarih ilgili trafik tescil kuruluşuna bildirilerek dosya ve bilgisayar kayıtlarının “trafikten çekme” olarak kapatılması istenilecektir. Ayrıca, söz konusu yazıda araç üzerinde takyidat bulunması halinde 4458 sayılı Kanunun 180 inci maddesi uyarınca takyidatın kaldırılarak takyidata konu bedelin bildirilmesi istenilecektir. Kaydının kapatıldığının bildirilmesi halinde araç satışa sunulacaktır.

3- Araçların kayıtlarının kapatılmasına yönelik trafik tescil kuruluşlarına yazılan yazılarda, aracın plakası ile birlikte motor ve şasi numarasına yer verilerek üçlü sorgulama yapılması suretiyle uygunluğunun doğrulanması ve araçların çalıntı kaydının olup olmadığının bildirilmesi istenilecektir. Aracın plakasında, motor ve şasi numaralarında uyumsuzluk olmayan ve çalıntı kaydı bulunmayan araçlar satışa sunulacaktır. Aracın plakasında, motor ve şasi numaralarında uyumsuzluk olanlar mezkur uyumsuzluklar ortadan kaldırıldıktan sonra satışa sunulacak, çalıntı kaydı bulunan araçlar hakkında ise ilgili emniyet müdürlüklerinin görüşü doğrultusunda işlem yapılacaktır.

4- 5607 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile 16 ncı maddesi uyarınca tasfiyesi yapılan taşıtların yargılama sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi ve kararın kesinleşmesi halinde, emanet hesabında bulunan bedelden gümrük vergilerinin tahsil edilmesini müteakip sahibine ödenmesinden önce takyidata konu bedelin ödenebilmesi için takyidatı koyan birimlerden, halen takyidat bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise takyidata konu bedel ile yatırılacağı banka hesabının bildirilmesi istenilecektir. Müsadere kararı verilmesi ve kararın kesinleşmesi halinde ise müsadere kararının bir örneği takyidatı koyan birimlere bilgi amacıyla gönderilecektir.

5- 4458 sayılı Kanunun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının (b), (e), (f), (g) ve (k) bentleri ile ikinci fıkrasının (b) bendi uyarınca tasfiyelik hale gelen taşıtların satış bedelinden, anılan Kanunun 180/1 inci maddesi uyarınca satış bedelinin dağıtımından sonra kalan bedelin emanete alınmasını müteakip takyidata konu bedelin ödenebilmesi için takyidatı koyan birimlerden, takyidatın halen geçerli olup olmadığı, geçerli ise takyidata konu bedel ile bedelin yatırılacağı banka hesabının bildirilmesi istenilecektir.

6- 4458 sayılı Kanunun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının diğer bentlerinde belirtilen eşyanın satış bedelinden anılan Kanunun 180/1 inci maddesi uyarınca yapılacak dağıtımdan sonra kalan tutar döner sermaye işletmesine irat kaydedileceğinden ve takyidata konu bedelin ödenmesi mümkün olmadığından bu husus hakkında takyidatı koyan birimlere bilgi verilecektir.

7- 5607 sayılı Kanunun 10 veya 16 ncı maddeleri ile 4458 sayılı Kanun kapsamında yapılan satış sonrasında emanete alınan bedellerin sahibine iadesi gerektiği durumlarda, takyidata ilişkin bedeller yeterli ise tamamı, yeterli değil ise yapılacak hesaplamada “Amme alacaklarında rüçhan hakkı”nı düzenleyen 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 21 inci maddesi çerçevesinde, Maliye Bakanlığı’nın 440 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliği ile 2007/4 sayılı Tahsilat İç Genelgesi’nde belirtilen hususlar dikkate alınacaktır. Süresi içerisinde talepte bulunulması koşuluyla takyidatlar karşılandıktan sonra emanet hesabında kalan bedelin eşya sahibine ödemesi yapılacaktır.

b) Motor ve şasi numarasının mühürlenmesi:

1- 4458 sayılı Kanun ve 5607 sayılı Kanun uyarınca tasfiyelik hale gelen araçların satışa sunulmasından önce motor ve şasi numaralarının başlangıç ve bitiş noktalarının ilgili trafik tescil kuruluşu personeli tarafından çelik mühürle mühürlenmesi sağlanacak, mühürleme işlemini yapan görevliler ile gümrük idaresi görevlileri arasında müştereken bir tutanak tanzim edilecektir. Hurda olmamakla birlikte hasarlı olması nedeniyle motor ve/veya şasi numaralarının görülmesine rağmen ilgili trafik tescil şube müdürlüğü görevlilerince mühürlenemeyen araçlar için müştereken tanzim edilen tutanakta bu durum özellikle belirtilecektir.

2- Trafik şahadetnameleri ve Ülkemizde tescil kaydı bulunan araçlar için satış kağıtlarına “motor ve şasi numaraları mühürlenmiştir” ibaresinin, motor ve/veya şasi numaraları görülmesine rağmen ilgili trafik tescil şube müdürlüğü görevlilerince mühürlenemeyen araçlar için ise “motor ve/veya şasi numarası görülmesine rağmen görevlilerce mühürlenememiş olup motor ve/veya şasi numarası mühürsüzdür” ibaresinin belirtilmesi gerekmektedir.

3- Hurda olmayan araçlardan, şasi numarası olan ancak motoru bulunmayan araçlar için de trafik şahadetnamesi düzenlenecek olup, şahadetnamede “motoru yoktur” ibaresi belirtilecektir.

4- Motor ve şasi numarası olan ancak, teknik olarak okunması işletme müdürlüğünce yapılamayanlar için Makine Mühendisleri Odasına tespitinin yaptırılması, anılan Oda tarafından tespiti yapılamayanlar ile motor ve şasi numarası bulunmayan araçlara işletme müdürlüğünce numara vurdurulmasını müteakip motor ve şasi numaralarının başlangıç ve bitiş noktalarının mühürlettirilmesi sağlanacaktır.

5- Satış öncesi ayniyat tutanağı düzenlenmesi uygulamasının kaldırıldığı hususu göz önünde bulundurularak, mühürleme tutanakları mutlak surette araç üzerinde bulunan motor ve şasi numaralarına göre yapılacaktır.

c) Belge düzenleme işlemleri:

1- Satılan araçlardan, tescili zorunlu ve Ülkemizde ilk defa tescili yapılacak olanlar için trafik şahadetnamesi düzenlenecek, ancak Ülkemizde daha önce tescil kaydı bulunanlar için trafik şahadetnamesi düzenlenmeyecek olup satış kağıdı trafik şahadetnamesi yerine kullanılacaktır.

2- Araç satışlarında teslim fişlerinin gelmesini müteakip düzenlenen trafik şahadetnamesi ile satış kağıdının bir örneği alıcının isteğine bırakılmaksızın, alıcı gerçek kişi ise kimlik paylaşım sisteminde yer alan yerleşim yeri adresinin, tüzel kişi ise ticaret sicil gazetesi, tüzük veya diğer resmi kayıt belgelerinde belirtilen adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna iadeli taahhütlü olarak gönderilecektir. Yabancılar için tescile esas adres bilgisi Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 31 inci maddesi gereğince Emniyet Genel Müdürlüğünce belirleneceğinden, düzenlenen belgeler satışın yapıldığı işletme müdürlüğüne en yakın veya varsa talebe göre ilgili trafik tescil kuruluşuna gönderilerek anılan Yönetmelik maddesi uyarınca aracın tescil işlemlerinin yapılması istenilecektir.

3- Trafik şahadetnamelerinin, satış kağıtlarının ve alıcılara verilen faturaların doğruluğunun trafik tescil kuruluşlarınca teyit edilmesinin istenilmesi halinde, gerekli inceleme ve tespitler yapılarak ivedilikle teyit işlemlerinin sonuçlandırılması sağlanacaktır.

ç) Diğer hususlar:

1- Gümrük idaresince işletilen geçici depolama yeri, antrepo ve ambarlarda bulunan araçların ilgililerden ilk teslim alınması sırasında düzenlenen “Teslim Tesellüm Belgesi”nin bir örneğinin görülebilecek şekilde aracın camının iç kısmına araç tanıtım kartı ile birlikte konulması, satış anında da bu belgenin araçta bulunması sağlanacaktır. Diğer işletmeci kuruluşlarda veya yerlerde bulunan araçların satışında da aynı uygulamanın yapılabilmesi için aracın ilgililerden ilk teslim alınmalarına ait belgelerin bir örneğinin araç tanıtım kartı ile birlikte görülebilecek şekilde aracın camının iç kısmına yapıştırılması ve satış sonrası da teslime kadar yerinde bulundurulması gerekmektedir.

2- Sağdan direksiyonlu araçlar ile ilgili olarak şartname eki listenin “Özel Hükümler” bölümüne “Satış listesinin … sıra numarasında kayıtlı olan araç sağdan direksiyonlu olduğundan alıcı tarafından üzerinde tadilat yaptırılarak direksiyonu sola aldırılmadığı sürece trafik tescil kuruluşlarında tescil işlemi yapılmayacaktır.” ibaresi eklenmek suretiyle satışa sunulacak ve aracın satışı esnasında da satışa iştirak edenlere satış komisyonu tarafından duyurulacaktır. Söz konusu hususa trafik şahadetnamelerinde ayrıca yer verilmeyecektir.

3- Araçların satışa sunulmasında ekte yer alan eksper raporu formatı kullanılır.

3) HASAR ORANI %70’İN ÜZERİNDE OLAN ARAÇLAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER

Tasfiye Yönetmeliğinde, hasar oranı nedeniyle trafik şahadetnamesi düzenlenmeyeceği belirtilen araçların, Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-ğ maddesi çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 30/12/2009 tarihli 27448 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca anılan Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlara, taraflarca belirlenecek bedel üzerinden teslim edilmesi gerekmektedir.

Yaşına ve hasar oranına bakılmaksızın klasik otomobiller ile yarış otomobilleri bu uygulamanın düzenlemelerin dışında tutulacaktır.

4) AKARYAKIT VE DİĞER PETROL ÜRÜNLERİ İLE İLGİLİ İŞLEMLER

a) 6455 sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 59 uncu maddesi ile 5607 sayılı Kanuna eklenen 16/A maddesi uyarınca kaçak akaryakıtın tasfiyesinin il özel idareleri, il özel idaresi bulunmayan yerlerde defterdarlıklar tarafından yapılacak olması nedeniyle 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun mülga ek-3 üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 13/2/2007 tarihinden önce kaçak olarak yakalanan ve mahkemesince tasfiyesine karar verilenler ile 13/2/2007 tarihinden önce yakalanarak mahkemesince müsadere edilen akaryakıtlardan; yedieminlerde bulunamaması nedeni ile haklarında adli işlem başlatılanlar hariç il özel idareleri, il özel idaresi bulunmayan yerde defterdarlıklara tasfiyeleri yapılmak üzere bildirimde bulunulacaktır.

b) 4458 sayılı Kanuna göre tasfiyelik hale gelen akaryakıt ve diğer petrol ürünlerinden;

1- Teknik düzenlemelere uygun bulunanlar talep halinde öncelikle gümrük idarelerinin kullanımına tahsis edilecek, tahsis edilmeyenler ise ihale yoluyla satışa sunulacaktır. İhalelere rafinerici veya dağıtıcı lisansına haiz olanlar katılabilecektir. Akaryakıt haricinde kalan diğer petrol ürünlerinin tasfiyesinde de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca belirlenen usul ve esaslar uyarınca uygunluk belgesi aranması halinde ihalelere uygunluk belgesi olanlar katılabilecektir. Aranılacak belgeler şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilecektir.

2- Teknik düzenlemelere uygun bulunmayanlar ile teknik düzenlemelere uygun olmasına rağmen iki kez ihaleye sunulan ancak alıcısı çıkmayan veya satışı yapılamayanlar rafinerici lisansına sahip şirketlere Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-a maddesi uyarınca taraflarca belirlenecek bedelle satılacaktır.

5) ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLARA İLİŞKİN İŞLEMLER

a) GSM cihazlarının Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) kayıt işlemleri Bilgi Teknolojisi ve İletişim Kurumunca işletme müdürlüğü personeline verilen şifre ile yapılacaktır. MCKS’de bütün tasfiye işletme müdürlüklerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adı altında toplanması nedeniyle, başvuruların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ismi ile yapılması gerekmektedir.

b) GSM cihazlarının markası, modeli ve IMEI numarası (15 rakamlı) doğru olarak işletme müdürlüklerince tespit edilecektir.

c) İşletme müdürlüklerince GSM cihazlarının IMEI numaraları sisteme yüklenecek, bu sayede MCKS bünyesinde kontrollerden geçen cihazlar kayıt işlemleri yapılarak satışa sunulacaktır.

ç) TAC numaralarının uyumsuzluğu, IMEI numarasının eksik veya yanlış olması, klon IMEI numaralı cihaz olması ve eksik parça gibi benzeri sebeplerle sisteme kayıtları yapılamayan cihazlar, ambar memuru, şef ve işletme müdürü imzasını taşıyan tutanak düzenlenmesine müteakip, kötü amaçlı kullanımının engellenmesi için ezilmek, parçalanmak suretiyle Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-f maddesi uyarınca MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğü’ne satılacaktır.

d) Satışı yapılacak GSM cihazlarının IMEI numaralarının elektronik ortamda kayıt işlemlerinin yapılması/sorgulanması sırasında daha önceden kaydının yapılmış olduğunun anlaşılması durumunda;

1- IMEI numarası, telefonun TAC numarası, marka ve modeliyle uyuşmuyorsa “ç” fıkrası uyarınca işlem yapılacaktır.

2- IMEI numarasının, telefonun TAC numarası, marka ve modeliyle uyuşması halinde ise söz konusu cihazlar satışa sunulacak olup bu cihazlar için hologramlı onay etiketleri alınmayacaktır (Örneğin; serbest dolaşımda olup yurt dışında tamir edilerek geri gönderilen telefon, yolcunun yurt dışında unuttuğu telefon, yolcu beraberi ambarında bulunan yasal telefonlar v.b.).

e) İhaleli satışlarda alıcıların alacakları hologramlı onay etiketleri için, şartname eki listenin özel hükümler bölümünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun banka hesap numarasına yer verilerek banka dekontu aslının satışı yapan işletme müdürlüğüne GSM cihazlarının tesliminden önce verilmesi gerektiği belirtilecektir. Perakende satışlarda da satış öncesi hologramlı onay etiketleri alınacaktır.

f) İşletme müdürlüklerince ihaleli satışlarda GSM cihazlarının alıcılara teslim edildiği gün veya müteakip 2 (iki) iş günü içerisinde, perakende satışlarda ise satış öncesinde satış kağıdı, fatura, hologramlı onay etiketi ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu elektronik imzalı olarak https://ithalat-ws.mcks.gov.tr web sitesine gönderilerek GSM cihazlarının kayıt altına alınması sağlanacaktır.

g) (2020 tarihli dağıtımlı yazı ile yürürlükten kaldırılmıştır.)

ğ) Cep telefonunun GTİP’i 8517.12.00.00.11 olduğundan, cep telefonlarının satışında/tahsisinde maktu ÖTV ve buna ilişkin KDV tutarı ayrıca tahsil edilecektir.

6) PERAKENDE SATIŞLAR

a) Tasfiye Yönetmeliğinin 46 ncı maddesinde yer alan “…(4) Perakende satışı uygun bulunan eşyadan miktarı fazla olanlar başka bölge müdürlüklerine bağlı mağazalara orantılı bir şekilde dağıtılır. Dağıtım ile ilgili usul ve esaslar Genel Müdürlük tarafından belirlenir…” hükmü doğrultusunda, perakende kararı alınan eşya, Tasfiye Yönetim Sisteminde (TYS) tüm perakende satış mağazalarının erişimine açık olacak şekilde duyurulacak ve mağazaların talepleri karar tarihinden itibaren 3 işgünü içerisinde sistem üzerinden alınacaktır.

Tasfiye Yönetmeliği’nin 45 inci maddesinde yer alan “(2)5607 sayılı Kanun uyarınca tasfiyelik hale gelen ve açık artırma suretiyle satışa sunulan perakende niteliğini haiz eşya yüzde yetmiş beşin altında teklif alması halinde 38 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen teklif bedeli üzerinden işletme tarafından satın alınarak perakende satılabilir.” hükmü çerçevesinde, 5607 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik hale gelip ihale suretiyle satışa sunulan ve yapılan ihalede teklif alan eşyanın teklif edilen bedelin üzerinde gelir getireceğinin düşünülmesi halinde teklif bedeli üzerinden satın alınıp alınmayacağı, teklif değerlendirme süresi içinde e-posta yoluyla perakende satış mağazalarının bağlı olduğu işletme müdürlüklerine önerilecek ve bir işgünü içerisinde değerlendirilerek, olumlu cevap alınması halinde söz konusu eşyaya perakende kararı alınacaktır.

Eşya dağıtımı Genel Müdürlük tarafından karar tarihini takip eden 3 işgünü içerisinde TYS üzerinden yapılacaktır. Dağıtımı yapılan eşya en kısa sürede ilgili Müdürlükçe teslim alınarak sistem üzerinden işlemler tamamlanacaktır.

Satış durumu dikkate alınarak diğer bir mağazaya aktarılacak eşyanın devri ile miktarı fazla olması nedeniyle mağazalar arasında dağıtımı yapılan eşyanın teslimine ilişkin mağazalar arasında gerekli koordinasyon sağlanacaktır.

b) Satışı yapılan eşyanın devamının olmaması nedeniyle müşteri tarafından eşyanın belli kişilere satıldığı algısının oluşmaması ve kurum imajımızın zedelenmemesi için, talebi yüksek olan eşyanın daha geniş müşteri kitlesine satışının yapılması ile yapılan işlemlerde nezaket ve saygı kurallarına uyulması konularında gerekli hassasiyetin gösterilmesine dikkat edilecektir.

7) UYGUNLUK BELGELERİ

a) Ortak hükümler:

1- Eşyanın, tespit ve tahakkuk belgesinde yer verilen ve insan, hayvan, bitki, çevre sağlığı ile güvenlik yönünden yurda girişinde bir sakınca olmadığı hususunda alınması gerektiği belirtilen izinler/uygunluk yazıları ilgili kurumlardan alınmasına müteakip eşya satışa sunulacaktır. Eşya için daha önce ilgilisince alınmış izinler/uygunluk-uygunsuzluk yazıları varsa bu izinler/uygunluk-uygunsuzluk yazıları tespit ve tahakkuk belgesinde belirtilecek ve anılan belgeyle birlikte tasfiye işletme/perakende satış müdürlüklerine gönderilecektir.

2- İlgili kurumlardan izin/uygunluk yazısı istenirken eşyanın ülkemizde üretilen veya ithal edilen eşya olmadığı için belge/belgelendirme eksiklikleri bulunabileceğinden şekil ve içerik yönünden ziyade eşyanın fiili olarak incelenmesi talep edilecek, ilgili kurumlarca uygunluk verilenler satışa sunulacak, şartlı uygunluk verilmesi halinde eşya mezkur şartlara yer verilmek suretiyle ihale yoluyla satışa sunulacak, belge/belgelendirme eksikliği nedeniyle şekil/içerik yönünden uygun bulunmaması durumunda yeniden ihraç yoluyla satışa sunulacak, tüketime uygun olmadığı gerekçesiyle izin verilmemesi halinde ise imha edilecektir.

3- Aksine bir düzenleme olmadığı müddetçe;

i) “CE” işareti taşıyan eşyanın tasfiyesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, eşya üzerindeki “CE” işaretinin şüphe uyandırması durumunda eşya satışa sunulmadan önce ilgili kurumdan izin/uygunluk yazısı alınması gerekmektedir.

ii) İlgili mevzuatı gereği üzerinde “CE” işareti bulunması gereken ancak üzerinde “CE” işareti bulunmayan eşya ile gümrük müdürlüklerince ilgili kurumlarca yurda girişine izin verilmediği bildirilen/uygunsuzluk yazısı gönderilen eşyanın yeniden ihraç amacıyla satış veya imha suretiyle tasfiye edilmesi gerekmektedir.

iii) Daha önce piyasaya arz edildiği anlaşılan eşyanın (Örneğin; yolcu eşyası, kullanılmış eşya, serbest dolaşımda bulunan eşya v.b.) tasfiyesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

4- Üçüncü madde hükümleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’ndan alınması gereken izinlerde uygulanmaz.

5- Gerek mevzuatı gereği belirli kişilere satılması gereken gerekse ilgili kurumdan izin/uygunluk yazısı alınmış eşya için satış şartnamesi eki listenin özel hükümler bölümünde;

i) İlgili kurumdan alınmış izin/uygunluk yazılarına,

ii) “Satış listesi muhteviyatı eşya/araçlar için satışının yapılarak alıcıya tesliminden sonra piyasaya arz için ilgili kuruluşlardan alınması gereken izin/belgeler alıcıya aittir.” ibaresine,

iii) Eşyanın alınabilmesi için sahip olunması gereken izin/lisans/ruhsat v.b. belgelere ilişkin ibarelere (Örneğin; “listenin …… sıra numarasında kayıtlı bulunan eşyanın satışına iştirak etmek isteyenlerin -rafinerici lisansı, dağıtıcı lisansı, ateşli silahlar satıcı bayi ruhsatı v.b.- sahibi olması gerekmektedir”),

yer verilecek olup, bir eşyanın tasfiyesi için ilgili kurumundan alınacak izin/uygunluk yazısının yanı sıra alıcının sahip olması gereken belgeler de varsa ve aksine bir düzenleme yoksa, iki koşulun birlikte sağlanması gerekmektedir (Örneğin; patlayıcı maddelerin satışında önce ilgili kurumdan eşyanın yurt içine satışında bir sakınca olmadığına dair izin/uygunluk yazısı alınacak satış aşamasında da ihaleye katılanlardan “Piroteknik Madde Satış ve İthal İzin Belgesi” v.b. istenecektir).

b) Oyuncaklar, üzerinde “CE” işareti olsa bile, mezkur eşyanın piyasa gözetim ve denetiminden sorumlu olan kurumdan eşyanın yurt içine sokulmasında sağlık yönünden bir sakınca olmadığına ilişkin izin/yazı alınmasına müteakip eşyanın tasfiyesi yapılacaktır. İlgili kurumdan görüş istenirken bu tür eşya bir grup haline getirilerek yeterli miktarda numune alınması sağlanacaktır.

c) Tıbbi cihazlar/optik cihazlar, üzerinde “CE” işareti olsa bile, eşyanın piyasa gözetim ve denetiminden sorumlu olan kurumdan eşyanın satışa sunulmasında sağlık yönünden bir sakınca olmadığına ilişkin izin/yazı alınmasına müteakip satışı yapılacaktır.

ç) Sağlık Bakanlığının özel iznine tabi madde ve müstahzarlar, Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince anılan Bakanlıktan izin/uygunluk yazısı alındıktan sonra tasfiye edilecektir. Söz konusu eşyanın tasfiyesinde bahse konu maddeler için sahip olunması gerekli olan belgeler adı geçen Bakanlıkça belirlenecek ve bu husus satış şartnamesi eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilecektir.

d) Harp silahları, ateşli silahlar ve patlayıcı maddelerin tasfiyesinde;

1- Eşyanın cinsine göre Milli Savunma Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nden kurumları görüşüne esas olmak üzere bilirkişi istenecektir.

2- Bilirkişilerden eşyanın piyasaya satışında sakınca olup olmadığı, piyasaya satışında sakınca görülenlerin kurumlarınca değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ile satılabilir durumda olanların kimlere ve nasıl satılabileceği hususunda bilgi istenecektir.

3- Piyasaya satışında sakınca görülenler talep halinde Milli Savunma Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsis edilecektir.

4- Piyasaya satışında sakınca görülmeyen eşya, satış şartnamesi eki listenin özel hükümler bölümünde ilgili mevzuat uyarınca alıcının sahip olması gereken belgeler belirtilerek ihale yoluyla satılacaktır.

5- Satış tarihi İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilerek gerekli önlemlerin alınması istenecektir.

e) Şeker tasfiyesinde;

1- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimlerinden tüketime uygun olup olmadığı yönünde görüş istenecektir.

2- İnsan tüketimine uygun olan şekerlerin, pancar şekeri olup olmadığının belirlenmesi için Şeker Kurumuna numune gönderilerek pancar şekerinden yapılıp yapılmadığı ve pancar şekerinden yapılmamış olsa bile insani yardım faaliyetlerinde kullanılıp kullanılmayacağı konusunda görüş istenecektir.

3- Anılan Kurumca, pancar şekeri olduğu bildirilen ürünler yurt içine satılarak tasfiye edilecek, pancar şekeri haricindeki şekerler ise yeniden ihraç amaçlı olarak satışa sunulacaktır. Ancak, adı geçen Kurumca söz konusu şekerlerin insani yardım faaliyetlerinde kullanılmasının uygun bulunması ve talep edilmesi halinde eşyanın tahsisi yapılacaktır.

f) Her nevi matbu haritalar ve hidrografik veya benzeri haritalar (atlaslar, duvar haritaları, topografya planları ve küreler) ile üzerinde harita bilgisi bulunan eşyanın tasfiyesi için Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı’ndan ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığından (deniz haritaları için) izin/uygunluk yazısı alınacaktır.

8) ÇAY TASFİYESİ

a) Bakanlık Makamından alınan 03/05/2012 tarihli 2012/24 sayılı Onay uyarınca, gerek tüketime uygun olan çayın ekonomiye kazandırılması gerekse yerli üreticinin zarar görmemesi ve rekabet ortamının bozulmamasını sağlamak amacıyla;

1- 4458 sayılı Kanun çerçevesinde tasfiyelik hale gelen ve tüketime uygun olan çayın, insani yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere ilgili kurumlara tahsisi veya iç piyasaya girmesini engellemek amacıyla yeniden ihraç şartıyla satılarak tasfiye edilmesi,

2- 5607 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik hale gelen ve tüketime uygun olan çayın yeniden ihraç şartıyla satılarak tasfiye edilmesi,

gerekmektedir.

b) 5607 sayılı Kanun uyarınca tasfiyelik hale gelen ve mahkemesince verilen müsadere kararının kesinleşmesi ile devlet malı haline gelen çayın insani yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere ilgili kurumlara tahsis edilmesi mümkün bulunmakta olup, bu tür talepler yetki devrine ilişkin 23/08/2013 tarihli 2013/33 sayılı Bakanlık Makamı Onayı uyarınca Genel Müdürlüğe iletilecektir.

9) TAHSİS, ÖZEL YOLLA TASFİYE, BEKLETİLMEYECEK EŞYANIN TASFİYESİ

Bakanlık Makamı’ndan alınan 23/08/2013 tarihli 2013/33 sayılı Onay gereği, Tasfiye Yönetmeliğinin “Tahsis” başlıklı 58 inci maddesi“Özel yolla tasfiye” başlıklı 59 uncu maddesi ve “Bekletilmeyecek eşyanın tasfiyesi” başlıklı 60 ıncı maddesinde yer alan düzenlemelere göre;

a) Tabii afet, bulaşıcı hastalık ve benzeri olağanüstü durumlarda ilgili idare, kurum veya yetkili birimlere eşyanın bedelsiz olarak tahsis edilmesi; Bakanlığımız ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere her türlü taşıtın ve aşağıda belirtilen limitlerin üstünde kalan eşyanın tahsisi veya bedelli/bedelsiz verilmesinde Bakanlık Makamından Onay alınması,

b) Yukarıda belirtilenler dışındaki eşyanın,

1- Bedelsiz olarak verilmesinde tasfiye tespit ve tahakkuk belgesindeki gümrüklenmiş değerine göre;

Bölge Müdürü: Genel Müdür: Müsteşar:
0-100.000 TL 100.001-250.000 TL 250.001-500.000 TL

limitlerinin kullanılması, bekletilmeyecek eşyada söz konusu limitlerin iki kat olarak uygulanması,

2- Bedelli olarak verilmesinde ise limit gözetmeksizin Bölge Müdürlüklerinin yetkilendirilmesi,

uygun bulunmuş olup mezkur Yönetmelik maddelerinin uygulanmasında anılan Onay ile belirlenmiş yetki limitleri doğrultusunda işlem yapılacaktır.

10) DİĞER İŞLEMLER

a) Açık artırma salonlarında ihale yapılacak olması halinde satışlara ilişkin duyurunun yapılabilmesi için işletme müdürlüğünce satış tarihinden en az 5 (beş) gün önce ilan ve satış listesinin birer örneği ile satışa sunulan araçların fotoğrafları tasistas@gtb.gov.tr ve tasisbim@gtb.gov.tr elektronik posta adreslerine gönderilecektir. Söz konusu ilan ve satış listeleri gerekli duyuruların yapılması amacıyla diğer işletmelerin resmi e-posta adreslerine de gönderilecektir.

b) Açık artırma salonlarında ihale yapılması halinde satışlara ilişkin olarak İşletme müdürlüğünce, ihalenin sona erdiği gün düzenlenen “Sonuç Listesi” aynı gün, ihalede verilen en yüksek teklifin ihaleye esas bedelin en az yüzde yetmiş beşini bulmaması durumunda ise “Teklif Sonuç Tablosu” teklifin onaylanmasını müteakip en geç 3 (üç) gün içerisinde tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.

c) Tasfiye Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca işlem yapılabilmesi için ihaleyi yapan işletme müdürlüğünce, yasak fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen 3 (üç) iş günü içinde tutanak ve benzeri belgeler var ise bu belgeler de eklenmek suretiyle Genel Müdürlüğe yazı ile bilgi verilecektir.

ç) Tasfiye Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, teminat bedelini tamamlayanlar hariç olmak üzere teminatı yeterli olmadığı halde pey süren veya ihale bedelini ödemeyen alıcı veya vekiline ilişkin bilgilerin, TYS’de yer alan “Yasaklı İşlemleri” bölümüne fiilin tespit edildiği tarihi izleyen 3 (üç) iş günü içinde kaydedilmesi gerekmektedir. E-ihale üzerindeki yasaklama işlemleri Genel Müdürlükçe gerçekleştirilmekte olup, ihale salonlarında yapılan ihalelerde ise TYS üzerindeki yasaklı listesinin takip edilmesi gerekmektedir.

11) YÜRÜRLÜKTEN KALKAN ONAYLAR VE MEVZUAT

Bakanlık Makamı’ndan alınan 23/08/2013 tarihli 2013/33 sayılı Onay uyarınca,

1- Bakanlık Makamının “Yetki Limiti” konulu 20/04/2012 tarihli 2012/22 sayılı Onayı,

2- Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin tasfiyesiyle ilgili olarak Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı Makamından alınan 18/07/2008 tarihli 2008/5 sayılı Onayı,

3- Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü zamanında alınmış olan “Kıymetli Madenler” başlıklı 02/05/2001 tarihli ve 2001/31 sayılı Bakanlık Onayı,

4- Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü zamanında Bakan imzalı olarak çıkartılmış olan 20/10/1997 tarihli ve 3763 sayılı Genelge,

yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Sezai UÇARMAK
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

EKLER:
EK-1: Hasar oranı tespit listesi
EK-2: Perakende Satış İçin Teklif Edilen Eşya Formu
EK-3: Tekliften Alınan Eşya Formu
EK-4: Perakende Satılacak Eşyaya Ait Karar
EK-5: Eksper Raporu

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

Risk Yönetimi Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.


Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 03.09.2013 tarihli 02269 sayılı yazısının 3 üncü maddesinin (eski) hali;

3) HURDA VE/VEYA HASARLI EŞYA/ARAÇLAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER

a) Hurda ve/veya hasarlı eşyanın/aracın tespiti:

Eşyayı/aracı hurda olarak değerlendirme yetkisinin eşyayı/aracı elinde bulunduran idarelere ait olduğu hususu göz önünde bulundurularak;

1- Tasfiye Yönetmeliğinde, hasar oranı nedeniyle trafik şahadetnamesi düzenlenmeyeceği belirtilen araçlar ile hurda olarak nitelendirilen eşyanın Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-f maddesi çerçevesinde hurda olarak Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Hurda İşletmesi Müdürlüğü’ne satılması,

2- Ekonomik ömrünü tamamlamış ve/veya hasarlı/kullanılamaz durumda olmakla birlikte hurda olarak nitelendirilmeyen eşyanın normal usullerle tasfiyesinin yapılması, tasfiyesinin yapılamaması halinde Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-e maddesi çerçevesinde MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğü’ne satılması,

3- Hasarlı olup olmadığına bakılmaksızın model yılı itibariyle yaşı binek otomobillerde 35 ve üzeri, ticari araçlarda 25 ve üzeri olan taşıtların hurda olarak kabul edilmesi ve Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-f maddesi çerçevesinde MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğü’ne satılması, ancak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca hurda araçların piyasadan çekilmesi çalışmalarında farklı bir yaş belirlenmişse bu yaşın esas alınması (Örneğin; Model yılı 1987 yılı ve öncesine ait ticari taşıtlar 25 yaşından büyük olduğu için hurdaya ayrılması gerekmektedir. Ancak, anılan Bakanlıkça hurdaya ayrılacak taşıtların modeli 1990 yılı ve öncesi olarak belirlenirse 1990 yılı ve öncesine ait ticari taşıtlar hasar durumuna bakılmaksızın hurdaya ayrılacaktır),

4- Model yılı itibariyle yaşı binek otomobillerde 25-34, ticari araçlarda 20-24 arasında olup hasar oranı %40 ve üzerinde olan taşıtların en fazla iki kez satışa sunulması, satılamadığı takdirde Tasfiye Yönetmeliğinin 59/2-e maddesine göre MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğü’ne satılması,

5- Hasar oranının tespitinde ilişikteki listenin göz önünde bulundurulması,

gerekmektedir.

b) Kapsam dışı durumlar:

Yaşına ve hasar oranına bakılmaksızın klasik otomobiller ile yarış otomobilleri, antika ve/veya koleksiyoner eşyası gibi özel nitelikli eşya/araçlar, “a” fıkrasında yer alan düzenlemelerin dışında tutulacaktır.


Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 03.09.2013 tarihli 02269 sayılı yazısının 6 ncı maddesinin (eski) hali;

6) PERAKENDE SATIŞLAR

a) Tasfiye Yönetmeliğinin 46 ncı maddesinde yer alan “…(4) Perakende satışı uygun bulunan eşyadan miktarı fazla olanlar başka bölge müdürlüklerine bağlı mağazalara orantılı bir şekilde dağıtılır. Dağıtım ile ilgili usul ve esaslar Genel Müdürlük tarafından belirlenir…” hükmü doğrultusunda perakende satış kararı alınan veya 5607 sayılı Kanun uyarınca satışa sunulup teklif bedeli üzerinden satın alınan miktarı fazla olan eşyanın mağazalar arasında dağıtımının yapılmasında aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

1- Perakende satış niteliğine sahip olduğu düşünülen eşyadan;

i) 4458 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik hale gelenler,

ii) 5607 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik hale gelip ihale suretiyle satışa sunulan ve yapılan ihalede teklif alan eşyanın teklif edilen bedelin üzerinde gelir getireceğinin düşünülmesi halinde teklif bedeli üzerinden satın alınıp alınmayacağı, teklif değerlendirme süresi içinde,
e-posta yoluyla perakende satış mağazalarının bağlı olduğu işletme müdürlüklerine önerilecek, alınacak cevaba göre değerlendirme yapılacaktır.

2- Birinci madde uyarınca perakende satış mağazalarının bağlı olduğu işletme müdürlüklerine yapılacak bildirimlerde eşyanın cinsi, miktarı, varsa hasar durumu, hangi nedenle tasfiyelik hale geldiği, daha önce satışa sunulup sunulmadığı, sunuldu ise satış sayısı, ihalelerde aldığı teklif gibi hususlara yer verilecek ve eşyayı tanımlamaya yetecek şekilde fotoğraf çekilerek anılan müdürlüklere gönderilecektir.

3- Perakende satış mağazalarının bağlı olduğu işletme müdürlüklerince 1 (bir) iş günü içinde gelen bilgiler değerlendirilecek ve eşyanın alınıp alınmayacağına ilişkin formun ilgili kısmı doldurularak eşyayı teklif eden tasfiye işletme müdürlüğüne gönderilecektir.

4- Tasfiye işletme müdürlüklerince perakende satış kararı veya teklif bedeli üzerinden satın alınan veya alınacak eşyaya ilişkin bilgiler perakende satış kararı alındığı veya komisyon kararının işletme müdürlüğüne intikal ettiği gün Genel Müdürlüğümüzün tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.

5- Perakende satış mağazalarının bağlı olduğu işletme müdürlüklerince Genel Müdürlüğümüzün intranet adresinde bulunan “Mağaza Dağıtım Defteri”nin takip edilerek;

i) Eşyanın anılan deftere kaydedildiği tarihten itibaren 3 (üç) gün içinde perakende satış kararı alınan veya teklif bedeli üzerinden satın alınan veya alınacak eşya için yeni bir istekte bulunulması halinde işletme müdürlüklerince yapılacak taleplerin tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi,

ii) Her mağaza için, tasfiyelik hale gelen eşya miktarı, bulunduğu müdürlük, perakende satış mağazalarının kapasitesi ve satış performansı gözönüne alınarak Genel Müdürlüğümüzce belirlenecek dağıtım tarihinden itibaren; eşyanın, 5607 sayılı Kanun kapsamında olması halinde mağazalara dağıtım miktarlarına göre satın alma işlemleri de yapılarak en kısa sürede teslim alınması,

iii) Miktarının fazla olması nedeniyle mağazalar arasında dağıtımı yapılan eşyanın işletme müdürlüklerince çekilmesinde, aynı güzergah üzerindeki mağazalar arasındaki gerekli koordinasyonun miktar olarak fazla eşya alan işletme müdürlüğü tarafından yapılması,

iv) Bakanlığımız web sayfasında yayınlanmak üzere perakende satışa sunulacak eşyaya ilişkin bilgilerin Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü bildirilmesi ile gerek niteliği gerekse piyasa konjonktürü nedeniyle özellik arz eden ve stok miktarı yeterli olan eşya hakkında gerekli duyuruların yapılabilmesini teminen, satışa sunulmadan 3 (üç) iş günü öncesinde eşya bilgilerinin (satış tarihi / fiyatı / reyon ve ambar stok miktarı) tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi,

v) Mağazalara ilişkin satış hasılatı ve kesilen fatura sayısının her ayın beşine kadar, teklif bedeli üzerinden satın alınıp mağazalarda satılan eşyaya ilişkin bilgilerin (satın alma bedeli-satış hasılatı) ise üçer aylık periyotlarla takip eden ayın onuna kadar tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi,
gerekmektedir.

6- Perakende satış yoluyla tasfiye edilmesi öngörülen eşya işletme müdürlüklerinin ambarlarında değilse, dağıtım yapılan işletme tarafından bulunduğu yerden çekiminin yapılabilmesi için dördüncü madde gereğince yapılacak bildirimlerde eşyanın bulunduğu yer ayrıntılı olarak belirtilecektir.

b) Satışı yapılan eşyanın devamının olmaması nedeniyle müşteri tarafından eşyanın belli kişilere satıldığı algısının oluşmaması, kurum imajımızın zedelenmemesi için, talebi yüksek olan eşyanın daha geniş müşteri kitlesine satışının yapılması ile yapılan işlemlerde nezaket ve saygı kurallarına uyulması konularında gerekli hassasiyetin gösterilmesine dikkat edilecektir.


Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 03.09.2013 tarihli 02269 sayılı yazısının 10 uncu maddesinin (eski) hali;

10) DİĞER İŞLEMLER

a) Tasfiye Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ihalelerin Bakanlığımız/Genel Müdürlüğümüz web sayfalarında duyurusunun yapılabilmesi için işletme müdürlüğünce satış tarihinden en az 5 (beş) gün önce ilan ve satış listesinin birer örneği ile satışa sunulan araçların fotoğrafları tasistas@gtb.gov.tr ve tasisbim@gtb.gov.tr elektronik posta adreslerine gönderilecektir. Söz konusu ilan ve satış listeleri gerekli duyuruların yapılması amacıyla diğer işletmelerin resmi e-posta adreslerine de gönderilecektir.

b) İşletme müdürlüğünce, ihalenin sona erdiği gün düzenlenen “Sonuç Listesi” aynı gün, ihalede verilen en yüksek teklifin ihaleye esas bedelin en az yüzde yetmiş beşini bulmaması durumunda ise “Teklif Sonuç Tablosu” teklifin onaylanmasını müteakip en geç 3 (üç) gün içerisinde tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.

c) Tasfiye Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca işlem yapılabilmesi için ihaleyi yapan işletme müdürlüğünce, yasak fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen 3 (üç) iş günü içinde tutanak ve benzeri belgeler var ise bu belgeler de eklenmek suretiyle Genel Müdürlüğe yazı ile bilgi verilecektir.

ç) Tasfiye Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca elektronik ortamda duyuru yapılabilmesi için yasak fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen 3 (üç) iş günü içinde “Teminat Bedeli Yeterli Olmadığı Halde Pey Sürenlere Ait Defter” ile “İhale Bedelini Ödemeyen Alıcılara Ait Defter” doldurularak, aynı süre içinde tasistas@gtb.gov.tr ve tasisbim@gtb.gov.tr e-posta adreslerine gönderilecektir. Söz konusu defterler uyarınca 3 (üç) ay süreyle işletme müdürlüklerince yapılan ihalelere alınmayanlar ile tekrarı halinde Genel Müdürlük tarafından 1 (bir) yıla kadar işletme müdürlükleri ihalelerine katılmaktan yasaklananlar ve aynı maddenin ikinci fıkrası gereğince 1 (bir) yıla kadar yasaklananlar Genel Müdürlükçe “İhaleden 3 Ay ve 1 Yıl Süreyle Yasaklananlar Defteri”ne işlenecek olup bu konudaki takip Genel Müdürlüğün http://tasisnet/ intranet adresinden yapılacaktır.

d) Tasfiye Yönetmeliği’nin 69 uncu maddesi uyarınca anılan Yönetmelik ekleri Bakanlığımız internet sitesi ile Genel Müdürlüğün http://tasisnet/ intranet adresinde yayınlanacak olup, mezkur eklerde yapılan değişiklikler söz konusu adreslerden takip edilecektir.

e) Tasfiye İşletme Müdürlükleri ile Perakende Satış İşletme Müdürlüklerinin resmi e-posta adreslerinin işler vaziyette tutulmasından, bu adreslere gelen gönderilerin günlük olarak kontrolünden ve Genel Müdürlük ile diğer işletme müdürlüklerine e-posta yoluyla yapılacak bildirimlerden işletme müdürleri sorumludur.

f) İhalelerde rekabetin ve katılımın artırılmasını sağlamak amacıyla tüm işletme müdürlüklerince yapılacak ihalelerin mümkün olduğu kadar aynı tarihlerde yapılmamasını sağlamak amacıyla işletme müdürlüklerince Ocak ayından başlamak üzere üçer aylık satış programı yapılarak her 3 (üç) aylık dönemin başlangıcından en az 20 (yirmi) gün önce tasistas@gtb.gov.tr e-posta adresine gönderilecek ve ihaleler Genel Müdürlükçe belirlenen program dahilinde yapılacaktır.

g) Satışlara ilişkin performans hedeflerinin daha gerçekçi olarak belirlenebilmesi için işletme müdürlüklerince yıl içinde gerçekleştirilen satışlar, tasfiyesi yapılmayan tespit ve tahakkuk belgeleri v.b. hususlar dikkate alınmak suretiyle Bölge Müdürlüklerince belirlenecek bir sonraki yılın hedefleri en geç Aralık ayının 15’ine kadar Genel Müdürlüğe bildirilecektir.


Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 03.09.2013 tarihli 02269 sayılı yazısının 5 inci maddesinin (g) bendinin (eski) hali;

g) GSM cihazları ve kablolu telefonlar hariç telsiz, telekomünikasyon ve terminal ekipmanları Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Ergazi Tasfiye İşletme Müdürlüğü ambarlarına çekilecektir. Söz konusu cihazların teknik incelemeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun ilgili birimine yaptırılarak piyasaya arzında sakınca olmayanların tasfiyesi yapılacaktır.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top