Gümrük Yönetmeliği 333 Kapsamında Devir İşlemleri ve Süre Takibi

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü
İzmir Gümrük Müdürlüğü

Sayı: E-13159635-131.99-00112207710
Konu: 392-CR-B/11-28.07.2025

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlık Makamının 19.03.2025 günlü 107368555 sayılı Onayı kapsamında, Müdürlüğünüz Antrepo ve Serbest Bölgeler Servisinin işlemlerinin teftişi sonucunda; Ticaret Başmüfettişi Mehmet DOĞRU ve Ticaret Müfettişi Burhan HÖÇÜK tarafından düzenlenen 28.07.2025 günlü 392-B/14 sayılı Cevaplı Rapor ve eklerinin 7.maddesinde;

Antrepoda devir işlemlerine ilişkin olarak incelenen “7171” rejim kodlu antrepo beyannamelerine ilişkin devir faturası ile antrepo beyannamesi tarihi arasında Gümrük Yönetmeliği’nin 333 üncü maddesinde belirtilen 5 iş günlük süreden daha fazla sürenin geçirilmesi ile ilgili,

Gümrük Yönetmeliği’nin 333. maddesinde;

“…(3) Eşyanın devri ile birlikte gümrük vergileri ile para cezaları da dâhil eşya ile ilgili hukuki sorumluluklar devralana geçer ve antrepo stok kayıtlarında gerekli değişiklikler yapılır. Eşyanın beş iş günü içerisinde gümrüğe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması durumunda devre konu eşya için devralan tarafından yeni bir antrepo beyannamesi verilir. Devir işlemine ilişkin belgeler, eşyanın gümrüğe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması ya da yeni antrepo beyannamesi verilmesi sırasında gümrük idaresine ibraz edilir. Eşyanın beş iş günü içerisinde gümrüğe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması ya da yeni antrepo beyannamesi verilmemesi halinde bu sürenin aşıldığı tarihten itibaren devralana, aşılan her gün için Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.

(4) Özel antrepoda bulunan eşyanın devrine ilişkin talepler, eşyanın devrini müteakip beş iş günü içinde gümrüğe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulmak suretiyle antrepodan çıkarılması şartıyla kabul edilir. Belirtilen süre içinde eşyanın antrepodan çıkarılmaması halinde bu sürenin aşıldığı tarihten itibaren antrepo işleticisine ve devralana ayrı ayrı olmak üzere, aşılan her gün için Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.”

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 10.04.2017/24084234 tarih/sayılı tasarrufu yazısında; “…Diğer işlemlerinde, Gümrük Yönetmeliği’nin 333/3 üncü maddesi kapsamında antrepolarda gerçekleştirilen devir işlemlerinde, uygulamada yeknesaklığın sağlanmasını teminen, eşyanın gümrüğe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması ya da yeni antrepo beyannamesi verilmesi için belirlenen beş iş gününün başlangıç tarihi olarak satış faturasının düzenlenme tarihinin esas alınması gerekmektedir.” hükümlerine yer verildiği bildirilmektedir.

Konu ile ilgili olarak; devir işlemlerinde gerekli işlemlerin antrepoda yerine getirilmesi nedeniyle, yükümlüsünce satış (devir) faturası tarihi ile beyanname tescil tarihi arasında Gümrük Yönetmeliği’nin 333 üncü maddesinde belirtilen 5 iş günlük sürenin geçirilmemesi konusunda gerekli özenin gösterilmesi, aksi takdirde yükümlüsüne anılan madde hükmü uyarınca aşılan her gün için Gümrük Kanunu’nun 241. maddesinin 1. fıkrası uyarınca işlem tesis edileceğinin bilinmesi hususunda;

Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.

Hasan UYSAL
Gümrük Müdürü a.
Gümrük Müdür Yrd.

Dağıtım:
İzmir Gümrük Müdürlüğü yetki alanında faaliyet gösteren tüm YGM firmaları

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top