Search
Close this search box.

Genelge 2013/51 – İzopropil alkolün sınıflandırılması. Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: 17474625-010.06.01
Konu: İzopropil alkolün sınıflandırılması.

GENELGE
(2013/51)

Gümrük idarelerinde “izopropil alkol’ün” sınıflandırılmasıyla ilgili olarak tereddüt ve uygulamada sıkıntılar yaşandığı hususunda Bakanlığımıza bilgiler intikal etmektedir.

İzopropil alkol (İPA) renksiz, yanıcı, parlayıcı, kokulu, zehirli bir kimyasal bileşik olup özellikle yağları ve yapıştırıcıları çözmek için solvent olarak, medikal ve kişisel bakım ürünlerinde, aseton üretiminde, antifirizlerde ve ayrıca yakıt katkısı olarak vb. çeşitli endüstrilerde kullanılabilen önemli bir kimyasaldır.

Bilindiği üzere, TGTC’de 2905.12.00.00.12 GTİP’inde “izopropil alkol” ismen yer almaktadır. Konuyla ilgili olarak Türk Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesinin,

29.05 ile ilgili açıklama notlarında;

-“Propan-1-ol (propil alkol) ve propan-2-ol (izopropil alkol). Bu ürünler renksiz sıvıdırlar. Bunlardan sonuncusu propilenden sentez yoluyla elde edilmektedir ve aseton ve metakrilatların hazırlanmasında ve bir çözücü, vb. olarak kullanılmaktadır.”

29. Fasıl ile ilgili fasıl notlarında ise;

  • 1- Metinde aksi belirtilmedikçe, bu fasıl yalnız:

(a) Kimyaca belirli bir yapıda olan izole edilmiş organik bileşikleri, safsızlık içersin içermesin;

(d) Yukarıda (a), (b) veya (c) bentlerinde yer alan ürünlerin sudaki çözeltilerini;

(e) Yukarıda (a), (b) veya (c) bentlerinde belirtilen ürünlerin diğer çözücülerdeki çözeltilerini; (şu şartla ki, bu çözücüler sadece emniyet amacıyla veya nakliye gereği mutat ve kaçınılmaz şekilde yapılmış bulunmalı ve çözücü, bu ürünleri genel kullanım şeklinden ziyade, özel kullanıma elverişli hale getirmemiş olmalıdır)”

ifadeleri yer almaktadır.

29. Fasıl ile ilgili Genel Açıklamalarda Fasıl Notu 1 ile ilgili olarak da;

” (A) …. Üretimleri sırasında veya daha sonra (saflaştırma prosesi dahil) eklenen diğer maddeleri içeren kimyasal olarak belirli bir yapıda izole haldeki bileşikler bu Fasılın haricindedir. … Bu Fasılın kimyasal olarak belirli bir yapıda olan izole edilmiş bileşikleri, safsızlıklar içerebilir (Not 1(a)). … “Safsızlıklar” terimi özellikle, sadece ve doğrudan doğruya imalat işlemi (saflaştırma işlemi dahil) sonucu hasıl olan tek bir kimyasal bileşikteki maddeler için kullanılmaktadır. Bu maddeler, işleme faaliyetine dair herhangi bir faktörün sonucu olarak meydana çıkabilir ve prensip olarak aşağıdaki unsurlardan oluşur:

(a) başka bir şekle dönüştürülmemiş başlangıç maddeleri.

(b) başlangıç maddeleri içinde mevcut olan safsızlıklar.

(c) imalat işleminde (saflaştırma işlemi dahil) kullanılan reaktifler.

(d) yan ürünler.

Bununla beraber şu hususu da belirtmek gerekir ki, bu tür maddeler her zaman Not 1(a)’ da müsaade edilen “safsızlıklar” olmazlar. Bu gibi maddeler genel kullanımdan ziyade özel kullanıma
elverişli hale getirmek amacıyla ürünün içinde özellikle bırakılıyorsa o zaman müsaade edilebilir “safsızlıklar” olarak kabul edilmezler. Örneğin; çözücü olarak kullanılabilirliğini geliştirmek amacıyla yapılan metil asetat ile metanol karışımı ürün bu pozisyon haricinde kalır (38.14 pozisyonu). Bazı bileşikler için (Örneğin; benzen, fenol, piridin) 29.02, 29.07 ve 29.33 pozisyonlarında belirlenmiş özel saflık kriterleri vardır. …”

hükümleri yer almaktadır.

Bu çerçevede, “izopropil alkolün” sınıflandırılmasında yaşanan tereddüt ve sıkıntıların giderilerek farklı uygulamalara sebebiyet vermeden yeknesaklık sağlamak bakımından safsızlık kriteri belirlenmesi ihtiyacı hasıl olduğundan, diizobütileter ve su gibi safsızlık olarak kabul edilebilen maddeler hariç; metanol, etanol, toluen, hekzan, heptan, aseton, metilasetat ve benzeri organik solventler gibi safsızlık kriterine uymayan unsurları toplam % 5’ten daha az olmak şartıyla içeren izopropil alkollerin 29. Fasılda, safsızlık kriterine uymayan mezkur türleri toplam %5 veya daha fazla içeren izopropil alkollerin ise 29. Fasıl dışında içeriğine göre uygun olan fasıllarda sınıflandırılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ziya ALTUNYALDIZ
Bakan a.
Müsteşar

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top