Search
Close this search box.

Turquality Tanıtım Projesi Desteğine İlişkin Genelge

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

15.11.2022

TURQUALİTY TANITIM PROJESİ DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri
Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin amacı, 17/8/2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan TURQUALITY® tanıtım projesi desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin sistem üzerinden işleyişine dair usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Genelge, 5973 sayılı Karar ile 2019/7 sayılı Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemine İlişkin Uygulama Tebliği hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen;

a) Bakanlık yurt dışı temsilcisi: Ticaret Müşaviri/Ataşesi veya Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilen Bakanlık temsilcisini,

b) İncelemeci kuruluş: Bakanlıkça belirlenen İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğini,

c) Karar: 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı,

ç) Kayıtlı elektronik posta (KEP): 6/12/2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri uyarınca; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini,

d) Nitelikli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa istinaden elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğuran ve belgeleri elektronik ortamda imzalamak için kullanılan elektronik veriyi,

e) Sistem: Bilgisayar veri işleme tekniği kullanılarak TURQUALITY® internet sitesi üzerinden ulaşılan ve desteğe ilişkin başvuruların, değerlendirmelerin ve bildirimlerin yapıldığı sistem ile Destek Yönetim Sistemini,

f) TURQUALITY® Sekretaryası: Münhasıran TURQUALITY® programının uygulanması ve tanıtılması konusundaki gerekli çalışmaları yürüten ve koordinasyonu sağlayan, bu amaçla istihdam edilen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde görev yapan elemanlardan oluşan birimi,

g) Yetkilendirilmiş kullanıcı: Destek kapsamına alınmak üzere başvuru yapacak ve/veya desteklenen ihracatçı birliği tarafından, ihracatçı birliğini temsile yetkili kişi veya kişilerce elektronik imza taahhütnamesinin imzalanması suretiyle yetkilendirilmiş ihracatçı birliği bünyesinde çalışan elektronik imza sertifikasına sahip gerçek kişiyi,

ğ) Proje: TURQUALITY® Tanıtım Projesini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Desteklenecek Faaliyetlere İlişkin Hususlar
Tanıtım, danışmanlık ile pazar araştırması çalışması ve raporlarının desteklenmesi

MADDE 4 – (1) İhracatçı birliklerinin proje kapsamında Ek-1’de belirtilen harcamaları desteklenir.

(2) Tanıtım faaliyetleri kapsamında;

a) Ulaşım ve konaklama giderleri,

b) Tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri,

c) Türkçe yapılan tanıtım harcamaları,

ç) Yurt içine yönelik tanıtım harcamaları,

d) Yurt dışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yayımlanan tanıtım harcamaları desteklenmez.

(3) Tanıtım faaliyetine ilişkin prodüksiyon giderleri, söz konusu tanıtım faaliyetinin yurt dışında yayımlandığının tevsik edildiği durumda desteklenir.

(4) Temsilci aracılığıyla gerçekleştirilen tanıtım faaliyet ve harcamaları; destek kapsamındaki ihracatçı birliğine fatura edilmek ve üçüncü şirketle temsilci arasındaki sözleşme, fatura ve ödeme belgesi ile, temsilci ile destek kapsamındaki ihracatçı birliği arasındaki sözleşme, fatura ve ödeme belgesinin ibraz edilmesi durumunda desteklenebilir.

(5) İhracatçı birliklerinin, organizatörü olduğu yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında gerçekleştirdiği tanıtım harcamaları desteklenmez.
(6) Yurt içinden veya yurt dışında başka ülkeden temin edilen tanıtım malzemelerinin tanıtımın gerçekleştiği ülkeye bedelsiz olarak gönderildiğinin; bedelsiz gümrük beyannamesi veya iz bedeli üzerinden yurt dışına çıkışı tevsik eden belgeler, miktar bazında detaylı olarak düzenlenmiş kurye, kargo faturaları vb. belgeler ile tevsik edilmesi gerekir.

(7) Yurt içinden temin edilen ve yurt dışına çıkışı gerçekleştirilen tanıtım harcamaları KDV hariç olmak üzere yurt dışına çıkan miktarına göre desteklenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Destek Kapsamına Alınma
Projelerin destek kapsamına alınması ve projenin süresi

MADDE 5 – (1) Projelerin Bakanlık tarafından destek kapsamına alınması için ihracatçı birliklerinin bütçelerini içeren projeleriyle doğrudan Bakanlığa müracaat etmeleri ve projenin Bakanlıkça onaylanması gerekir.

(2) Proje kapsamında gerçekleştirilen harcamalar Bakanlıkça projenin onaylandığı tarihten itibaren Kararın 27 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süre dahilinde desteklenir.

(3) İhracatçı birliklerinin destek kapsamına alınma başvuruları ve destek kapsamına alınan projesine ilişkin harcama belgeleri ibrazı yetkilendirilmiş kullanıcı tarafından yapılır.

(4) Kullanıcıların yetkilendirilmesi için Ek-2’de yer alan elektronik imza taahhütnamesi ihracatçı birliğini temsile yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanarak TURQUALITY® Sekretaryasına iletilir.

(5) İhracatçı birlikleri proje başvurularına ilişkin EK-3’de yer alan proje öneri formu ve faaliyet planını ve sistem tarafından üretilen proje başvuru formunu yetkilendirilmiş kullanıcısı tarafından nitelikli elektronik imza ile imzalamak suretiyle sistem üzerinden Bakanlığa sunar. Bakanlık, başvuru neticesini kuruluşa sistem üzerinden bildirir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Destek Başvurusu ve Ödeme
Destek başvurusu

MADDE 6 – (1) Proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin harcamaların desteklenmesi için ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde; ihracatçı birliği tarafından Ek-4’te yer alan bilgi ve belgelerin sistem üzerinden ilgili incelemeci kuruluşa ibraz edilmesi gerekir.

(2) Sürelerin hesaplanmasında usulüne uygun yapılan destek başvurusunun sistem üzerinden incelemeci kuruluş kayıtlarına girdiği tarih esas alınır.

(3) Bu maddede belirtilen süreler dahilinde Bakanlık yurt dışı temsilcisinin onayına sunulan belgelerin Bakanlık yurt dışı temsilcisinden kaynaklanan nedenlerle ilgili incelemeci kuruluşa süresinde ibraz edilememesi durumunda ilgili belgelerin Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği evrak kayıtlarına giriş tarihi incelemeci kuruluş evrak kaydına giriş tarihi olarak kabul edilir.

(4) Harcama ve ödemelerin destek kapsamında bulunan ihracatçı birliği veya bu Birliğin bağlı olduğu Genel Sekreterlik tarafından yapılması gerekmektedir.

(5) Proje kapsamındaki harcamaların desteklenebilmesi için ödeme ile faaliyetin Bakanlık tarafından projenin onaylandığı tarihten sonra gerçekleşmesi gerekir.

Eksik belgelerin tamamlanması

MADDE 7 – (1) İncelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde istenen bilgi ve belgelerin sistem üzerinden bildirim tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde sistem üzerinden tamamlanması gerekir. Talep edilen eksik bilgi/belgelerin; başvuru sahibine bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde sistem üzerinden incelemeci kuruluşa ibraz edilmemesi halinde, eksik bildirimine konu söz konusu harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez.

(2) Eksik tamamlama süresinin bitimini müteakip, incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde ilk eksik bildirimine konu edilmemiş eksik bilgi/belgelerin bulunması halinde, incelemeci kuruluş Bakanlığın uygun görüşünü alarak söz konusu eksik bilgi/belgenin tamamlanmasını teminen 1 defaya mahsus 3 aya kadar ilave süre verebilir.

Ödeme esasları

MADDE 8 – İhracatçı birliğinin bu Genelge kapsamında yer alan harcamalarının desteklenebilmesi için ödemenin bankacılık sisteminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ödeme belgelerinde banka onayı aranmaz.

(2) Uluslararası standartlarda bankacılık sisteminin yerleşmediği ülkelerde bankacılık sistemi dışında yapılan ödemelere ilişkin faaliyetlerin desteklenebilmesi için, ilgili Bakanlık yurt dışı temsilcisinin ödeme belgesinin o ülke şartlarında muteber olduğuna ilişkin onayı gerekir.

(3) Ödeme belgesinde valör tarihi, işlem tarihi ve ödeme tarihi gibi birden fazla tarih yer aldığında döviz kurunun tespitinde valör tarihinin, valör tarihi bulunmuyorsa işlem tarihinin destek başvurusunda ödeme tarihi olarak dikkate alınması gerekir. Çek ile yapılan ödemelerde hesap ekstresinin veya ödeme belgesinin ibrazı zorunlu olup; süre, çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki ödeme tarihi esas alınarak hesaplanır.

(4) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak TL olarak ödenir. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.

(5) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kur tablolarında yer almayan para birimlerine istinaden yapılan hesaplamalarda Bakanlıkça uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.

Mahsup

MADDE 9 – (1) Destek başvurularının incelenmesi neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için, destek ödemesi yapılacak ihracatçı birliğinin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunmadığına ilişkin belge ya da vergi ve/veya sosyal güvenlik borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgeye istinaden hakediş miktarı hesaplanır. Destek kapsamındaki ihracatçı birliğinin borçsuzluk durumuna ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde sorgulama re’sen yapılır veya sistem üzerinden belge talep edilebilir.

(2) Destek ödemesi yapılacak ihracatçı birliğinin borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde mahsup işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Ödenecek hakediş tutarının borçların tamamını karşılaması halinde her iki kuruma ilgili tutar gönderilir. Bakiye varsa ihracatçı birliğine ödeme yapılır.

b) Ödenecek hakediş tutarının borçların tamamını karşılamaması halinde ise borç durumunu gösterir belgelerde yer alan tutarların hakedişe orantılanması suretiyle her iki kuruma dağıtım yapılır.

c) Mahsup işlemi gerçekleşmeden her iki kurumdan birisi tarafından haciz konulmuşsa, haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Haczedilen tutarın ilgili kuruma gönderilmesinden önce diğer kurum tarafından da haciz konulması halinde ise ilk haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Bakiye varsa koyduğu hacze istinaden diğer kuruma gönderilir.

Yurt dışında düzenlenen belgelerin onaylanması

MADDE 10 – (1) Yurt dışında düzenlenip bu Genelge kapsamında Bakanlığa/incelemeci kuruluşa ibraz edilmesi gereken belgeler, belgenin düzenlendiği ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayına tabidir.

(2) Bakanlık yurt dışı temsilcisi yabancı dilde düzenlenen yurt dışı belgeleri onaylayabileceği gibi yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş belgeleri de onaylayabilir.

(3) Bakanlık yurt dışı temsilcisinin belgelere ilişkin verdiği onay; belgenin ilgili ülke mevzuatına uygun olarak düzenlendiği ve harcamanın ortalama rayice uygun olduğu hususlarını kapsar.

(4) Harcamaya ilişkin belgelerin düzenlendiği ülke ile faaliyetin gerçekleştiği ülke farklı ise, harcama belgelerinin onayı söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından gerçekleştirilir. Bakanlık yurt dışı temsilcisi, faaliyetin gerçekleştirildiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi ile irtibata geçerek faaliyete ilişkin bilgi alır.

(5) Düzenlenen bir sözleşmede hizmet alınan taraf yabancı ise söz konusu sözleşmenin, yabancı şirketin yerleşik olduğu ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanması gerekir.

(6) TURQUALITY® otomasyon sistemi üzerinden süreci devam eden başvurularda, Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanması uygun görülen belgelerin üzerine “5973 sayılı Karar çerçevesinde onaylanmıştır.” şerhinin düşülmesi, imzalanması, ad-soyad yazılması ve tarih atılması gerekir. Birden fazla sayfayı içeren belgelerde söz konusu şerhin kaç sayfayı kapsadığı belirtilerek sadece ilk ya da son sayfada yer alması ve diğer sayfalara ise Bakanlık yurt dışı temsilcisinin parafının atılması yeterlidir.

(7) Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğinin bulunmadığı ve başka bir ülkenin Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından akreditasyonun da sağlanmadığı yerler ile Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğinin
bulunduğu ancak kadroların münhal olduğu yerlerde Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayı gerektiren evrakı ülkedeki diğer bir Bakanlık yurt dışı temsilcisi onaylar ve başvurulara ilişkin yerinde incelemeleri gerçekleştirerek ilgili formları düzenler. Ülkede başka Bakanlık yurt dışı temsilcisi bulunmadığı takdirde ise onaylamaya ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diğer Hükümler
Belgelerin saklanması ve saklama süresi

MADDE 11 – (1) Bu Genelge kapsamında sistem üzerinden ibraz edilen her türlü belgenin asıllarının gerektiğinde denetlenmek ve incelenmek üzere 6102 sayılı Kanunun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82 nci maddesi ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde 10 yıldan az olmamak üzere sınıflandırılmış bir biçimde şirket tarafından saklanması zorunludur.

Kep adresinin kullanımı

MADDE 12 – (1) Sistem üzerinden sunulamayan ve Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından doğrudan ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belgenin başvuru yapan ihracatçı birliğine ait KEP adresi aracılığıyla Bakanlık/incelemeci kuruluş KEP adresine iletilmesi gerekir.

(2) Bakanlık/incelemeci kuruluş, sistem üzerinden yapılacak bildirimler hariç olmak üzere yapacağı tüm bildirimleri başvuru yapan ihracatçı birliğine KEP adresi aracılığıyla yapar. Bakanlık/incelemeci kuruluş kayıtlarındaki adres/KEP adreslerinin güncel halde tutulması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.

(3) KEP aracılığıyla iletilen başvuruda yer alan belgelerden her birinin başvuru sahibini temsile yetkili kişi/kişiler tarafından 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu standartlarına uygun
nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturulan elektronik imza ile imzalanması ve elektronik imzalı dokümanların dosya uzantılarının Bakanlık/incelemeci kuruluş Elektronik Belge Yönetim Sistemince tanınır olması zorunludur.

Diğer Hususlar

MADDE 13 – (1) Harcama belgelerinin rayice uygunluğu konusundaki değerlendirme, yurt dışında düzenlenen belgelerde Bakanlık yurt dışı temsilcisi, yurt içinde düzenlenen belgelerde ise incelemeci kuruluş tarafından yapılır.

(2) Rayice uygun olmadığı tespit edilen harcamalar destek kapsamında değerlendirilmez.

(3) Projede yer alan faaliyetlerin, faaliyet tarihinden en az bir ay önce Bakanlığa bildirilmesi gerekir. Bakanlık, gerekli gördüğü taktirde proje kapsamındaki faaliyetleri yerinde inceleyebilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler
Yetki

MADDE 14 – (1) Bu Genelgede düzenlenen hususlara ilişkin talimat vermeye, bu Genelgede yeni ek ihdas etmeye, bu Genelgenin mevcut eklerinde gerekli değişiklikleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Geçmiş başvurulara ilişkin usul ve esaslar

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihinden önce gerçekleştirilen/ onaylanan/harcamasının tamamı veya bir kısmı yapılan (ödeme belgesi tarihi Genelgenin yürürlüğe girdiği tarih veya söz konusu tarihten önce olan) faaliyetlere ilişkin destek başvurularının sonuçlandırılmasında Marka ve TURQUALITY® Desteğine İlişkin Genelgenin 36 ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan mevzuatın lehe olan hükümleri uygulanır. Bununla birlikte söz konusu başvurular, varsa bu Genelgenin lehe olan hükümlerinden de yararlandırılır.

(2) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce mülga 2006/4 sayılı Türk Ürünlerinin Yurt Dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından yapılan belge onayı 5973 sayılı Karar çerçevesinde yapılmış sayılır.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.


EKLER

EK-1 Proje Kapsamında Desteklenecek Giderler

EK-2 E-İmza Taahhütnamesi

EK-2A Azilname

EK-3 Proje Öneri Formu ve Faaliyet Planı

EK-3A Taahhütname

EK-4 Destek Başvurularında İbraz Edilmesi Gereken Bilgi ve Belgeler


Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top