T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü
Sayı : E-24545304-553.02-00072875616
Konu : İthalat Denetimleri
İZMİR GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ
İlgi : 09.03.2022 tarihli ve 353 sayılı yazınız.
İlgi’de kayıtlı yazınızda, Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/25) çerçevesinde denetlenen 8708.30.91.00.11, 8708.30.91.00.19 ve 8708.30.99.00.11 GTİP‘leri kapsamında fren balatalarının aksam ve parçalarının yer alıp almadığına ilişkin Bakanlığımız görüşleri talep edilmektedir.
Malumları olduğu üzere, Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/25) kapsamında fren balataları denetime tabi tutulmaktadır. Herhangi bir ürünün belirli bir GTİP kapsamında yer alıp almadığına yönelik değerlendirme ilgili gümrük idareleri tarafından yapılmaktadır.
İthal edilmek istenen ürünlerin ilgili gümrük idaresi tarafından mezkûr Tebliğ kapsamında yer aldığına karar verilmesi durumunda söz konusu ürünlerin ilgili BM-AEK regülasyonu kapsamında olup olmadığı hususu Türk Standartları Enstitüsünün teknik incelemesi neticesinde belirlenmektedir. Bu çerçevede, ilgi yazınız muhteviyatı ürünlere yönelik Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
SANEM YUMURTACI
Bakan a.
Daire Başkanı
Resmi Yazının Orjinalini Görmek İçin Tıklayınız.
Daha Detaylı Bilgi İçin; 2022 Yılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri
Daha Detaylı Bilgi İçin; Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü için tıklayınız.
Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Nedir?
TAREKS güvenlik, teknik mevzuata ve standartlara uygunluk ile kalite açısından tüketicimizi ve üreticimizi korumak amacıyla gerçekleştirilen ithalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak elektronik ortamda yapılmasına imkân veren web tabanlı bir uygulamadır.
TAREKS ile ihracat ve ithalatta gerçekleştirilen denetimlerin, ekonomik ve ticari hayatın gereklerine uygun, en son teknolojinin imkânlarından yararlanarak çağdaş bir hizmet anlayışıyla yürütülmesi amaçlanmaktadır. Böylece, kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, maliyetlerin azaltılması, denetim başvuru ve işlemlerinin kolaylaştırılması ve yeknesaklaştırılması sağlanmaktadır.
TAREKS çerçevesinde yürütülen denetimler yoluyla, ihracat ve ithalata konu olan her ürün partisinin denetlenmesi anlayışı değiştirilmiş, ithalat ve ihracata konu ürünlerden belirlenen kriterler çerçevesinde riskli olduğu tespit edilenler TAREKS üzerinden belirlenerek, fiili denetimler bu ürünler üzerine yoğunlaşmıştır.
İlgili Mevzuat:
Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53)
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.