Search
Close this search box.

Yurt Dışı Şirkete Ait Marka Alım Desteğine İlişkin Genelge

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

YURT DIŞI ŞİRKET VE YURT DIŞINDA YERLEŞİK ŞİRKETE AİT MARKA ALIM DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin amacı, 17.08.2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan yurt dışı şirket ve yurt dışında yerleşik şirkete ait marka alım desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere ve bu süreçlerin Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden işleyişine yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Genelge, 5973 sayılı Karar ile 2019/7 sayılı Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemine İlişkin Uygulama Tebliği hükümlerine istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen:

a) Bakanlık yurt dışı temsilcisi: Ticaret Müşaviri/Ataşesi veya Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilen Bakanlık temsilcisini,

b) Destek Yönetim Sistemi (DYS): Mal ihracatına ve hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri ile Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Vergi Resim Harç İstisnası, Belgesiz İhracat Kredilerine ilişkin bileşenlerden oluşan Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemini,

c) İncelemeci kuruluş: Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından görevlendirilen İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerini(İBGS) ,

ç) Karar: 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı,

d) Kayıtlı elektronik posta (KEP): 06/12/2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümleri uyarınca; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurt Dışı Şirket ve Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımının Desteklenmesi

Yurt dışı şirket satın alımı destekleri başvuru ve değerlendirme

MADDE 4 – (1) Yıllık destek tutarının hesaplanmasında şirkete destek ödemesi yapılan takvim yılı esas alınır.

(2) Destekten yararlanmak isteyen şirketlerin,

a) yurt dışında yerleşik şirket alımlarına ilişkin satın alınmış/alınacak olan danışmanlık desteği için EK A-1’de (Yurt Dışında Yerleşik Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri),

b) ileri teknolojiye sahip yurt dışı şirketlerin alımına ilişkin satın alınmış/alınacak olan danışmanlık desteği için EK A-2’de (İleri Teknolojiye Sahip Yurtdışı Şirket Alımı Danışmanlık
Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Alınması İçin Başvuru Belgeleri),

c) ileri teknolojiye sahip yurtdışı şirketlerin alımına yönelik kullanılacak kredilere ilişkin faiz desteği için EK A-3’de (İleri Teknolojiye Sahip Yurt Dışı Şirket Alımı Kredi Faiz Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Alınması İçin Başvuru Belgeleri), belirtilen belgelerle birlikte DYS üzerinden Bakanlığa(İhracat Genel Müdürlüğü) ön onay başvurusu yapmaları gerekir.

(3) Bu Genelge kapsamında satın alınan/alınacak danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlerin desteklenebilmesi için Bakanlıktan (İhracat Genel Müdürlüğü) ön onay alınması gerekir. Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) başvuruyu içerik ve amaca uygunluk açısından değerlendirir.

İleri teknolojiye sahip yurtdışı şirketlerin alımı

MADDE 5 – (1) İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerine ilişkin destekten faydalanılabilmesi için başvuru sahibi şirket tarafından şirket değerleme raporu sunulması zorunludur.

(2) İleri teknolojiye sahip yurtdışı şirketin alım bedeli, şirketin satın alımına yönelik sözleşme tutarı ile satın alınan/alınacak şirkete ilişkin danışmanlık firmasınca hazırlanmış şirket değerleme raporu dikkate alınarak Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından değerlendirilir.

(3) Destekten yararlanacak şirketin Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) DYS üzerinden sunacağı ileri teknolojiye sahip yurtdışı şirkete ait şirket değerleme raporu, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından yetkilendirilmiş olan Turquality® yönetim danışmanlığı firmaları veya,

a) ISO 10668 (Markaların Finansal Açıdan Değerlemesine İlişkin Gerekli Hususları Düzenleyen Uluslararası Standard), International Valuation Standards Council-IVSC (Uluslararası Değerleme Standartları Komitesi) tarafından ortaya konan uluslararası standardlar ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 11.04.2019 tarih ve 21/500 sayılı Karar uyarınca ilan edilmiş olan “Gayrimenkul Dışındaki Varlıkların Sermaye Piyasası Mevzuatı Kapsamındaki Değerlemelerinde Uyulacak Esaslar” çerçevesinde faaliyet gösteren,

b) Şirket değerlemeye ilişkin uluslararası ve yerel düzeyde danışmanlık tecrübesine ve farklı ülkelerdeki uygulamalar konusunda bilgi birikimine sahip olan,

c) Finansal, ticari, hukuki ve yönetim danışmanlığı verecek departmanları bulunan,

ç) Fiilen ve kesintisiz olarak en az 5 yıldır faaliyette bulunan,

d) Raporu hazırlayacak danışmanları, şirket değerlemeye yönelik en az 5 yıllık danışmanlık tecrübesine sahip olan, danışmanlık firmaları tarafından hazırlanır.

(4) İleri Teknolojiye Sahip Yurtdışı Şirket Değerleme Raporunun aşağıdaki hususları içermesi gerekir.

a) Şirket değerlemesinde kullanılan yöntem ve yöntemin kullanılış nedeni,

b) İleri teknolojiye sahip yurt dışı şirketin piyasa değeri,

c) İleri teknolojiye sahip yurt dışı şirketin mevcut finansal durumu/karlılığı,

ç) İleri teknolojiye sahip yurt dışı şirketin iş modeli, personel, tedarikçi ve müşteri yapısı hakkında detaylı bilgi.

(5) Destekten yararlanacak şirket, Bakanlığa sunacağı ileri teknolojiye sahip yurtdışı şirkete ait Şirket Değerleme Raporu için Karar’ın 9 uncu maddesi kapsamında sağlanan mali ve hukuki danışmanlık desteğinden faydalanabilir.

(6) Satın alınacak yurt dışında yerleşik şirketin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olduğuna ilişkin karar; Bakanlığın yanı sıra, TÜBİTAK ve/veya başvuru bazında gerekli görülen üniversite, ileri teknoloji enstitüsü ve diğer kamu kurum/kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak Değerlendirme Komisyonu tarafından oybirliği ile verilir.

İleri Teknolojiye Sahip Şirket Alımları Değerlendirme Komisyonu

MADDE 6 – (1) Satın alınacak yurt dışında yerleşik şirketin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olduğuna ilişkin karar; Bakanlığın yanı sıra, TÜBİTAK ve/veya başvuru bazında gerekli görülen üniversite, ileri teknoloji enstitüsü ve diğer kamu kurum/kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak Değerlendirme Komisyonu tarafından oybirliği ile verilir.

(2) Değerlendirme Komisyonu, alınacak şirketin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olup olmadığına ilişkin karar vermek üzere, İhracat Genel Müdürü’nün başkanlığında,

• İhracat Genel Müdür Yardımcısı,

• İhracat Genel Müdürlüğü İlgili Daire Başkanı

• İhracat Genel Müdürlüğü ilgili sektör Daire Başkanı,

• Satın alınacak şirketin niteliğine göre üye statüsünde olmak üzere TÜBİTAK ve/veya başvuru bazında gerekli görülen üniversite, ileri teknoloji enstitüsü ve diğer kamu kurum/kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinden oluşmaktadır.

(3) Değerlendirme Komisyonu’nun çalışma usulleri şu şekildedir:

a) Sekretarya Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülür.

b) Komisyon, Başkanın çağrısı üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır.

c) Toplantı gündemi, Başkanının belirleyeceği sıraya göre görüşülür.

ç) Kararlar toplantıya katılan üyelerin oybirliği ile alınır ve toplantı tutanağı ile imza
altına alınır.

Değerlendirme komisyonu danışmanlık hizmeti giderleri

MADDE 7 – (1) Değerlendirme komisyonuna teknik boyut ile iştirak etmek üzere Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) uygun görülen sektörel teknik uzman/öğretim üyelerinden danışmanlık hizmeti alınabilir.

(2) Komisyona iştirak edecek kişilerden Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) Gizlilik ve Tarafsızlık Taahhütnamesi ile alınır.

(3) Değerlendirilmelerde yer alan teknik uzman/öğretim üyelerine proje başına ödenecek hizmet bedelleri, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenen İBGS tarafından bahse konu teknik uzman/öğretim üyelerinin banka hesabına ödenir.

(4) Komisyona iştirak eden teknik uzman/öğretim üyelerinin bilgisi Bakanlık tarafından ödemeyi gerçekleştirecek İBGS’ye bildirilir.

(5) Ödemeler, hizmetin ifası sonrasında, izleyen ayın ilk 3 iş günü içinde Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenen İBGS tarafından tahakkuk ettirilir.

Yurt dışında yerleşik şirkete ait marka satın alımı başvuru usul ve değerlendirme

MADDE 8 – (1) Yıllık destek tutarının hesaplanmasında şirkete destek ödemesi yapılan takvim yılı esas alınır.

(2) Destekten yararlanmak isteyen şirketlerin;

a) Yurtdışında yerleşik şirkete ait marka alımına yönelik kullanılacak kredilere ilişkin faiz desteği için EK A-4’de (Yurtdışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımı Kredi Faiz Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Alınması İçin Başvuru Belgeleri) ,

b) Yurtdışında yerleşik şirkete ait marka alımına ilişkin satın alınmış/alınacak olan danışmanlık desteği için EK A-5’de (Yurtdışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımı Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Alınması İçin Başvuru Belgeleri),

belirtilen belgelerle birlikte DYS üzerinden Bakanlığa ön onay başvurusu yapmaları gerekir.

(3) Bu madde kapsamında satın alınan/alınacak danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlerin desteklenebilmesi için Bakanlıktan (İhracat Genel Müdürlüğü) ön onay alınması gerekir. Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) başvuruyu içerik ve amaca uygunluk açısından değerlendirir.

(4) Ön onay başvurusu tarihi itibariyle yurtdışında yerleşik şirkete ait markanın yerleşik olduğu ülkede veya uluslararası olarak en az 10 yıldır tescilli olması ve tescilin geçerlilik süresinin devam ediyor olması gerekir.

(5) Markası alınacak yurtdışında yerleşik şirket/şirketin ortakları ile destek başvurusunda bulunan şirket/şirketin ortakları arasında ortaklık ilişkisi olması halinde, müracaat destek kapsamında değerlendirilmez.

(6) Bir şirket en fazla 3 marka için kredi faiz desteğinden yararlanır.

(7) Yurt dışında yerleşik şirkete ait markanın alımında kullanılan kredi faiz giderlerine ilişkin destekten faydalanılabilmesi için, başvuru sahibi şirket tarafından Marka Değerleme Raporu sunulması zorunludur.

(8) Yurt dışında yerleşik şirkete ait markanın alım bedeli, markanın satın alımına yönelik sözleşme tutarı ile satın alınacak markaya ilişkin danışmanlık firmasınca hazırlanmış Marka Değerleme Raporu dikkate alınarak Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından değerlendirilir.

(9) Destekten yararlanacak şirketin DYS üzerinden Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) sunacağı yurtdışında yerleşik şirkete ait Marka Değerleme Raporu, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından yetkilendirilmiş olan Turquality® yönetim danışmanlığı firmaları veya,

a) ISO 10668 (Markaların Finansal Açıdan Değerlemesine İlişkin Gerekli Hususları Düzenleyen Uluslararası Standard), International Valuation Standards Council-IVSC (Uluslararası Değerleme Standartları Komitesi) tarafından ortaya konan uluslararası standartlar ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 11.04.2019 tarih ve 21/500 sayılı Karar uyarınca ilan edilmiş olan “Gayrimenkul Dışındaki Varlıkların Sermaye Piyasası Mevzuatı Kapsamındaki Değerlemelerinde Uyulacak Esaslar” çerçevesinde faaliyet gösteren,

b) Marka değerlemeye ilişkin uluslararası ve yerel düzeyde danışmanlık tecrübesine ve farklı ülkelerdeki uygulamalar konusunda bilgi birikimine sahip olan,

c) Finansal, ticari, hukuki ve yönetim danışmanlığı verecek departmanları bulunan,

ç) Fiilen ve kesintisiz olarak en az 5 yıldır faaliyette bulunan,

d) Raporu hazırlayacak danışmanları, marka değerlemeye yönelik en az 5 yıllık danışmanlık tecrübesine sahip olan danışmanlık firmaları tarafından hazırlanır.

(10) Marka Değerleme Raporunun aşağıdaki hususları içermesi gerekir.

a) Marka değerlemesinde kullanılan yöntem ve yöntemin kullanılış nedeni,

b) Markası satın alınacak şirketin piyasa değeri ve münhasıran marka değeri,

c) Markası satın alınacak şirketin mevcut finansal durumu/karlılığı,

ç) Markası satın alınacak şirketin iş modeli, personel, tedarikçi ve müşteri yapısı
hakkında detaylı bilgi.

(11) Destekten yararlanacak şirket, yurtdışında yerleşik şirkete ait Marka Değerleme Raporu için Karar’ın 9 uncu maddesi kapsamında sağlanan mali ve hukuki danışmanlık desteğinden faydalanabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜ

Genel Esaslar

Ödeme başvurusu

MADDE 9 – (1) Bu Genelge kapsamındaki faaliyetlere ilişkin destek ödemesi başvuruları; Bakanlığın (İhracat Genel Müdürlüğü) DYS üzerinden ön onay vermesini müteakip,

a) Yurt dışında yerleşik şirket alımlarına yönelik danışmanlık desteği için EK A1’de (Yurt Dışında Yerleşik Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Sonrası Destek Ödeme Başvuru Belgeleri),

b) İleri teknolojiye sahip yurtdışı şirketlerin alımına yönelik danışmanlık desteği için EK A-2’de (İleri Teknolojiye Sahip Yurtdışı Şirket Alımı Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Sonrası Destek Ödeme Başvuru Belgeleri),

c) İleri teknolojiye sahip yurtdışı şirketlerin alımına yönelik kredi faiz desteği için EK A-3’de (İleri Teknolojiye Sahip Yurt Dışı Şirket Alımı Kredi Faiz Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri- Ön Onay Sonrası Destek Ödeme Başvuru Belgeleri),

ç) Yurt dışında yerleşik şirkete ait marka satın alımına yönelik kredi faiz desteği için EK A-4’de (Yurtdışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımı Kredi Faiz Desteği Ön Onay Sonrası Destek Ödeme Başvuru Belgeleri)

d) Yurt dışında yerleşik şirkete ait marka satın alımına yönelik danışmanlık desteği için EK A-5’te (Yurtdışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımı Danışmanlık Desteği Ön Onay Sonrası Destek Ödeme Başvuru Belgeleri) belirtilen belgeler çerçevesinde, ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde DYS üzerinden Bakanlığa/ İncelemeci Kuruluşa yapılır. 6 aylık sürenin hesaplanmasında şirketlerin başvurularını DYS üzerinden Bakanlığa/ İncelemeci Kuruluşa ilettikleri tarih esas alınır.

(2) Bu Karar kapsamındaki faaliyetlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için giderlerin ödeme belgesi ve diğer belgelerle birlikte tevsiki gerekir.

Eksik tamamlama

MADDE 10 – (1) Eksik bilgi ve belgelerini bildirim tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde tamamlamaları gerekir. Eksikliklerin belirtilen süreler içerisinde tamamlanmaması halinde şirket destek başvurusunun mevcut evraklar çerçevesinde tekemmül etmiş harcama kalemleri için destek ödemesi yapılır. 3 aylık süre DYS üzerindeki bildirim tarihi ile başlar, şirketin bildirim üzerine vereceği cevabın DYS üzerinden iletilmesi tarihi ile biter.

(2) Eksik tamamlama süresinin bitimini müteakip, incelemeci kuruluş tarafından yapılan inceleme neticesinde ilk eksik bildirimine konu edilmemiş eksik bilgi/belgelerin bulunması halinde, incelemeci kuruluş Bakanlığın uygun görüşünü alarak söz konusu eksik bilgi/belgenin tamamlanmasını teminen 1 defaya mahsus 3 aya kadar ilave süre verebilir.

Ödeme esasları

MADDE 11 – (1) Harcamaların destek kapsamında değerlendirilmesi için tüm ödemelerin şirket tarafından bankacılık kanalıyla yapılması gerekir.

(2) Destek kapsamında yapılan ödemeler için bankacılık sistemi içinde tevsik edilebilmesi ve banka tarafından destek müracaatı süresi içinde ilgili hesaba aktarılacak şekilde yapılması şartıyla, kredi kartı ile tek çekimde veya taksitlendirerek ödenebilir.

(3) Kredi kartı ile ödeme işlemlerinde şirket tüzel kişisine ait kredi kartlarının yanı sıra, şirket adına harcama yapmaya yetkili kişiler ile şirket çalışanına ait kredi kartları ile yapılan ödemeler de kabul edilir.

(4) Harcama yapmaya yetkili kişi olarak şirket ortakları ve şirket tarafından harcama yapma yetkisi verildiği ticari sicil kayıtlarında belirtilen şahıslar kabul edilir.

(5) Çek ile yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin keşideci tarafından ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir.

(6) Banka hesabına elden yapılan ödemeler ve müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.

(7) Çek ile yapılan ödemelerde çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümündeki tarih, ödeme tarihi olarak esas alınır.

(8) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanlarda TL, döviz cinsinden olanlarda ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kurları listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınır. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.

(9) TCMB kur tablolarında yer almayan para birimlerine istinaden yapılan hesaplamalarda Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.

(10) Ödeme belgesi üzerinde sadece işlem tarihinin yer alması durumunda işlem tarihi, hem işlem hem de valör tarihinin yer alması durumunda valör tarihi esas alınır.

(11) Destek başvuru süreci sonunda DYS üzerinden ibraz edilen belgelerin ödeme yapılmasına imkân tanıması halinde belgesi tamamlanan her bir harcama kalemi için destek ödemesi yapılır.

(12) Faiz ödemelerine ilişkin ödeme başvuruları 3 aylık periyotlar halinde yapılır.

(13) Ödeme başvurularında faiz harcamasının haricinde dosya masrafı, sigorta masrafları, BSMV ve her türlü ek vergi/masraf destek kapsamı dışındadır.

Yurt dışında düzenlenen belgelerin onaylanması

MADDE 12 – (1) Şirketler, bu Genelgede yer alan desteklere konu yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgelerini destek ödeme başvurusu esnasında DYS üzerinden incelemeci kuruluşa iletir. İncelemeci kuruluş, gerekli gördüğü durumlarda desteğe konu fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek vb. belgeleri ilgili ülkenin mevzuatına uygun olduğunun tespitini teminen, DYS üzerinden, söz konusu belgelerin düzenlendiği ülkede bulunan Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayına sunar. Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanan yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek ve hesap dökümü gibi harcama ve ödeme belgeleri Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından destek kapsamında değerlendirilir. Ülkede Bakanlık yurt dışı temsilcisi bulunmadığı durumlarda onaylamaya ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Mahsup

MADDE 13 – (1) İnceleme neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için destek kapsamındaki şirketin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunup bulunmadığına ilişkin sorgulama re’sen yapılır veya DYS üzerinden belge talep edilir.

(2) Destek kapsamındaki şirketin anılan kurumlara vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge ya da borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgenin temin edilmesini müteakip, hakediş miktarı hesaplanır.

(3) Destek ödemesi yapılacak tarafın Hazine ve Maliye Bakanlığı ve/veya Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde, mahsup işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Hakediş tutarı borçların tamamını karşılaması halinde her iki kuruma, bakiye kalırsa başvuru sahibine ödeme yapılır.

b) Hakediş tutarı borçların tamamını karşılamaması halinde her iki kuruma dağıtılır. Dağıtım oranları, hakediş tutarı borç durumunu gösterir belgelerde yer alan tutarlara orantılanarak hesaplanır.

c) Kurumlardan birisi tarafından haciz konulmuşsa haczi koyan kurumun alacağının tamamı ödenir. Her iki kurum tarafından da haciz konulmuşsa öncelikle ilk haczi koyan kuruma ödeme yapılır.

Ödeme

MADDE 14 – (1) Bakanlık/İncelemeci Kuruluş, gerekli incelemenin yapılmasını müteakip ödeme yapılacak kuruluşu ve ödeme tutarını TCMB’ye bildirir.

(2) Destek başvurusu sonucuna ilişkin bildirim DYS üzerinden başvuru sahibine yapılır.

Üst limitlerin güncellenmesi

MADDE 15 – (1) Bu Genelge kapsamındaki destek üst limitleri her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Belgelerin saklanması ve saklama süresi

MADDE 16 – (1) Bu Genelge kapsamında DYS üzerinden ibraz edilen her türlü belgenin asıllarının gerektiğinde denetlenmek ve incelenmek üzere 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82 nci maddesi ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde 10 yıldan az olmamak üzere sınıflandırılmış bir biçimde başvuru sahibi tarafından saklanmaları zorunludur.

Yetki

MADDE 17 – (1) Bu Genelgede düzenlenen hususlara ilişkin talimatlar vermeye, bu Genelgede yeni ek ihdas etmeye ve bu Genelgenin mevcut eklerinde gerekli değişiklikleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Geçmiş başvurulara ilişkin usul ve esaslar

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteğine İlişkin Genelgenin 15 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılan 2011/1 Sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğin Uygulama Usul ve Esasları ile Destek Yönetim Sistemi Üzerinden İşleyişine Dair Genelge çerçevesinde 31/03/2020 tarihine kadar yapılmış başvurulara ilişkin tüm iş ve işlemler KEP üzerinden gerçekleştirilir.

(2) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleştirilen başvuruların sonuçlanmasında Yurtdışı Pazar Araştırması Desteğine İlişkin Genelge ile yürürlükten kaldırılan mevzuatın lehe olan hükümleri uygulanır. Bununla birlikte söz konusu başvurular, varsa bu Genelgenin lehe olan hükümlerinden de yararlandırılır.

Yurtdışında yerleşik şirkete ait marka alımında danışmanlık desteği faaliyetine ilişkin başvuru usulü

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Yurtdışında yerleşik şirkete ait marka alımında danışmanlık desteği faaliyeti desteklerinin işleyişinin DYS üzerinden gerçekleştirilebilmesine ilişkin teknik düzenlemelerin tamamlanmasına kadarki süreçte tüm başvuru, eksik tamamlama ile diğer yazışma ve bildirim işlemleri 06/12/2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden gerçekleştirilir.

(2) Yurtdışında yerleşik şirkete ait marka alımında danışmanlık desteği faaliyeti desteklerinin işleyişinin DYS üzerinden gerçekleştirilebilmesine ilişkin teknik düzenlemelerin tamamlandığının Bakanlıkça(İhracat Genel Müdürlüğü) ilan edilmesinin akabinde bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen iş ve işlemler DYS üzerinden yürütülür. Söz konusu ilan tarihi itibarıyla başvurusu KEP yoluyla gerçekleştirilen ancak destek ödemesi henüz gerçekleştirilmemiş iş ve işlemler KEP üzerinden yürütülmeye devam olunur.

KEP üzerinden yürütülen iş ve işlemler

GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bakanlık/İncelemeci kuruluşa ibraz edilen destek ve harcama başvuru belgeleri ile Bakanlık/incelemeci kuruluş tarafından ibrazı talep edilen her türlü bilgi ve belgenin, başvuru sahibine ait KEP adresi aracılığıyla Bakanlık/incelemeci kuruluşun KEP adresine iletilmesi gerekir. KEP yoluyla yapılan başvurularda, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü)/incelemeci kuruluş başvuru sahibine yapacağı bildirimleri KEP adresi aracılığıyla yapar. Bakanlık/incelemeci kuruluş kayıtlarındaki adreslerin/KEP adreslerinin güncel halde tutulması başvuru sahibinin yükümlülüğündedir.

(2) KEP aracılığıyla iletilen her başvurunun, ticari sicil kayıtlarında temsile yetkili olduğu belirtilen kişi/kişiler tarafından 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu standartlarına uygun nitelikli elektronik sertifika kullanılarak oluşturulan elektronik imza ile imzalanması ve elektronik imzalı dokümanların dosya uzantılarının Bakanlık/incelemeci kuruluş Elektronik Belge Yönetim Sistemince tanınır olması zorunludur.

İncelemeci kuruluş

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bu Genelge kapsamında 01/01/2023 tarihine kadar gerçekleştirilen tüm destek ödeme başvuruları Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü), 01/01/2023 tarihinden sonra gerçekleşen tüm destek ödeme başvuruları Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenen İhracatçı Birliği tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.

BAŞVURU BİLGİ VE BELGELERİ

EK-A1 Yurt Dışında Yerleşik Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri (10.10.2022)

EK-A2 Yurt Dışında Yerleşik İleri Teknolojiye Sahip Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri (10.10.2022)

EK-A3 Yurt Dışında Yerleşik İleri Teknolojiye Sahip Şirket Alımına Yönelik Kredi Faiz Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri (10.10.2022)

EK BİTK-5 Şirket Değerleme Özet Formu (10.10.2022)

EK-A4 Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımına Yönelik Kredi Faiz Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri (10.10.2022)

EK-BMK-1 Marka Değerleme Özet Formu (10.10.2022)

EK-A5 Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği Başvuru Bilgi ve Belgeleri (10.10.2022)

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlar İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top