Plastik Cinsi Eşyanın Sınıflandırılması – GGM

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-17474625-162.01-00108060203
Konu: Plastik Cinsi Eşyanın Sınıflandırılması

10.04.2025/108060203
DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, gümrük işlemlerinde laboratuvar tahliline tabi tutulan PET plastik atık cinsi eşyaların sınıflandırılmasına ilişkin sıkıntılar yaşandığı anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere Gümrük Yönetmeliğinin “Numune almaya ilişkin kurallar” başlıklı 198 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi;

” a) Numune, eşyanın özelliği dikkate alınarak, varsa TSE standardı göz önünde bulundurulmak suretiyle şahit numunesiyle beraber, muayene ile görevli memur tarafından alınır. Alınan numune ve şahit numune, Ek-25`te yer alan numune ve şahit numune alma tutanakları, işletme görevlisi, teknik zorunluluk bulunması halinde beyan sahibi veya temsilcisi ile müştereken tutanağa bağlanır. Tutanak örneği laboratuvara gönderilir. ” hükmüne;

“Numunelerin miktarı, etiketlenmesi ve mühürlenmesi” başlıklı 199 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi;

“a) Numuneler, beyan edilen eşyayı temsil edecek şekilde ve en az iki tahlile yetecek miktarda (orijinal ambalajlı, kıymetli, az miktarda bulunan ve benzeri durumlardaki numuneler hariç, petrol ürünlerinde ve alkollerde en az 1 litre, diğer sıvı numunelerde en az ½ litre, toz örneklerde ise en az 250 gram) alınır” hükmüne amirdir.

Diğer taraftan 08.10.2012 tarihinde 2012/32 sayılı Genelge ile yayımlanan “Numune Alma Klavuzu” nun C. Tanımlar kısmında; analiz numunesi Analiz Numunesi: Bir eşyadan, eşyanın herhangi bir özelliğini tayin etmek için alınan, eşyanın tamamını temsil eden ve tahlile tabi tutulan numunelerdir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Yukarıda yer verilen açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, tahlile tabi olan eşyaya doğru bir sınıflandırma yapılabilmesi için en önemli kriterlerden biri beyan edilen eşyayı temsil edecek numunenin alımıdır. Bahse konu eşyaların homojen bir karışım olmadığı göz önüne alındığında Muayene Memuru tarafından eşyaların fotoğraflarının da LARA programına beyannameye ilişkin evraklarla birlikte yüklenmesinin eşyanın sınıflandırılması aşamasında yardımcı olacağı değerlendirilmektedir.

Bununla birlikte, numuneden kaynaklı sebeplerden dolayı tahlile itiraz hakkı bulunmakta olup, böyle durumlarda Gümrük Yönetmeliğinin “Tahlile İtiraz ve İkinci Tahlil” başlığı altındaki 588 inci maddesinin birinci fıkrasının ç bendine istinaden itiraz edilmesi halinde, beyan sahibi veya temsilcisi huzurunda ek-25`te yer alan tutanak tanzim edilerek tekrar alınan numune ile birinci tahlil tekrarlanmaktadır.

Bahse konu eşyaların sınıflandırılmasına ilişkin, Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesinin 39.15 tarife pozisyonu açıklama notlarında “Bu pozisyonun ürünleri, eskimiş veya kırılmış, kendi özel amaçları için kullanılmayan plastik eşyaları ve imalat artıklarını (talaşlar; tozlar, yontular, vb.) kapsar. Bazı artıklar kalıp malzemesi, vernik yapımında ve dolgu maddesi olarak tekrar kullanılır.

Bu pozisyon, ilk şekillere dönüştürülmüş tek bir termo plastik maddenin döküntü, kalıntı ve hurdalarını kapsamamaktadır (39.01 ila 39.14 pozisyonları).

Tek bir termoset maddenin veya iki veya daha fazla termoplastik maddenin birlikte karışımı ilk şekillere dönüştürülmüş olsa bile döküntü, kalıntı veya hurdalar bu pozisyon içinde yer alır.”

denilmektedir.

Ayrıca 39 uncu faslın 6 nolu fasıl notu“39.01 ila 39.14 Pozisyonlarında, “ilk şekiller” tabirine, sadece aşağıda belirtilen şekiller dahildir:

(a) Sıvı ve hamurlar, dispersiyonlar (emülsiyonlar, süspansiyonlar) ve çözeltiler dahil;

(b) Düzensiz şekillerde bloklar, biçimsiz parçalar, tozlar (kalıplama tozları dahil), granüller, pullar ve benzeri dökme biçimler.” ifadeleri yer almakta olup ilk şekiller tabirinin neleri kapsadığı bu not ile açıklanmıştır.

7 nolu fasıl notu ise; “39.15 Pozisyonuna, ilk şekillere dönüştürülmüş bir tek termoplastik maddelerin döküntüleri, kalıntıları ve hurdaları dahil değildir (39.01 ila 39.14 pozisyonları).” Hükmüne amirdir.

Bunlara ilaveten, 28.09.2021 tarihli 2021/25 sayılı Genelge ile de söz konusu eşyaların ne şekilde sınıflandırılacağına açıklık getirilmiştir.

Bu itibarla eşyadan numune alımı esnasında Gümrük Yönetmeliği 198 ve 199 uncu madde hükümlerine riayet edilmesi ve 2012/32 sayılı Genelge hükümleri doğrultusunda “beyan edilen eşyayı temsil edecek şekilde” numune alınarak analize tabi tutulması, analiz sonrasında da eşyanın yukarıda yer verilen, 39.15 tarife pozisyonuna ilişkin İzahname Notları, 39 uncu Fasıl Genel Açıklama Notları ve 2021/25 sayılı Genelge hükümlerinin dikkate alınarak sınıflandırılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top